Cherry blossoms

(SeaPRwire) –   Pokok-pokok ceri di Jepun dan Amerika Syarikat berbunga lebih awal disebabkan perubahan iklim yang membawa suhu yang lebih panas, mengganggu acara musim bunga di bandar-bandar utama.

Tiada negara yang lebih dikaitkan dengan bunga ceri bermekar, atau sakura, daripada Jepun, dan pelancong dari luar negara sering cuba menyesuaikan jadual mereka untuk melihat kelopak merah jambu yang lembut itu. Purata tarikh di mana mereka mula berbunga telah bergerak ke hadapan 1.2 hari setiap dasawarsa sejak 1953, kata Daisuke Sasano, pegawai pengurusan risiko iklim di Agensi Meteorologi Jepun.

Antara 1961 dan 1990, pokok ceri di Tokyo mula berbunga pada purata pada 29 Mac. Antara 1991 dan 2020 tarikh itu bergerak ke hadapan ke 24 Mac, kata Sasano.

Tahun lepas, sakura di Tokyo adalah yang pertama berbunga di seluruh Jepun, pada 14 Mac. Ini adalah tidak biasa, kerana mereka biasanya berbunga terlebih dahulu di bahagian selatan negara dan kemudian di utara sepanjang apa yang dinamakan Agensi JMA sebagai “barisan bunga ceri”.

“Fakta bahawa Tokyo mencatatkan tarikh permulaan terawal adalah disebabkan pemanasan global, ditambah dengan penempatan bandar,” kata Sasano, merujuk kepada kesan pulau haba bandar, yang menyebabkan bandar-bandar menyimpan haba. Tokyo telah mengalami pemanasan 3°C dalam abad yang lalu.

Pramugara cuaca lain, Persatuan Cuaca Jepun, meramalkan bunga ceri Tokyo tahun ini akan mula bermekar pada 21 Mac.

Dunia melihat suhu yang lebih tinggi daripada biasa musim sejuk ini, dengan . Terdapat korelasi antara suhu yang lebih panas dan permulaan awal kepada mekarnya bunga musim bunga, kata Theresa Crimmins, pengarah Jaringan Fenologi Kebangsaan Amerika Syarikat, yang menjejak perubahan musim.

“Musim bunga pastinya bermula lebih awal daripada ketika anda kanak-kanak—tiada keraguan tentang itu,” kata Crimmins, yang juga profesor fenologi berkaitan di Universiti Arizona. “Banyak kajian menunjukkan trend jelas ke arah suhu yang lebih tinggi dan permulaan awal kegiatan musim bunga dalam jangka masa yang lebih lama.”

Bunga sakura disambut dengan penuh keghairahan di Jepun. Orang berkumpul dalam kumpulan untuk mengadakan piknik, adat yang berusia berabad-abad dikenali sebagai hanami. Satu kajian oleh akademik di Universiti Kansai menganggarkan impak ekonomi bunga-bunga tahun lepas adalah 616 bilion yen ($4.1 bilion). Pembekal data cuaca swasta juga sedang membuat perniagaan daripada meramalkan bila bunga akan bermekar.

Jika suhu yang meningkat menyebabkan bunga-bunga bermekar lebih awal atau mengurangkan fasa bermekar penuh mereka, bandar-bandar yang mengkomersialkan bunga ceri mungkin akan terjejas, kata Sasano. “Ini mengakibatkan tempoh yang lebih pendek untuk menikmati bunga ceri, yang mungkin memberi kesan kepada destinasi pelancongan di mana bunga-bunga dianggap sebagai sumber penting.”

Namun, bermekar lebih awal tidak pasti apabila suhu musim sejuk meningkat. Pokok ceri memerlukan pendedahan kepada “kecukupan sejuk” untuk membangunkan mereka apabila kehangatan musim bunga tiba, kata Crimmins. “Jika kita mula mengalami musim sejuk yang lebih panas, adalah mungkin bahawa pokok tidak akan mencapai sejuk yang diperlukan. Apabila ini berlaku, kita cenderung melihat bermekar yang tertangguh, pengeluaran bunga dan buah yang berkurangan, dan pokok-pokok yang “keliru” secara umumnya,” katanya dalam emel.

Beribu-ribu batu dari Tokyo, di Washington, D.C., hampir 4,000 pokok ceri – yang tertua daripadanya hadiah dari Jepun dan – juga merupakan tarikan pelancong utama. Selama kira-kira sebulan setiap musim bunga bandar itu mengadakan Pesta Bunga Sakura Kebangsaan, yang “merupakan enjin ekonomi,” kata Dewan Perdagangan DC dalam emel. Setiap tahun, festival itu menarik lebih kurang 1.5 juta orang dari seluruh dunia dan menjana lebih daripada $100 juta dalam perbelanjaan pelawat.

Pokok ceri jenis Yoshino yang ditanam di sekitar Lembangan Pasang Surut berhampiran Taman Negara Mall Washington adalah tumpuan utama bagi kebanyakan pelawat. Perkhidmatan Taman Negara Amerika Syarikat menjejak bila pokok-pokok ini mencapai “puncak mekarnya”, atau bila 70% bunga berada dalam fasa penuh bermekar.

Puncak mekarnya telah bergerak lebih awal—kira-kira sejak 1921, mengikut data kerajaan. Berdasarkan kira-kira satu abad data, tarikh puncak mekarnya purata adalah 4 April. Tahun ini, Perkhidmatan Taman meramalkan puncak mekarnya akan tiba , antara 23 hingga 26 Mac.

Di atas pokok-pokok merasakan kesan cuaca musim bunga yang lebih panas, kenaikan aras air Sungai Potomac—kesan perubahan iklim—ditambah dengan dinding laut yang merosot dan penurunan telah menyebabkan akar sesetengah pokok . Segera pokok ceri ikonik itu akan terjejas oleh projek daya tahan iklim. Perkhidmatan Taman akan sesetengah daripadanya, dan kira-kira bilangan yang sama pokok lain, dari sekitar Lembangan Pasang Surut dan Taman Barat Potomac dalam usaha bertahun-tahun untuk memperbaiki dinding laut. Agensi itu merancang untuk menanam 455 pokok baru, termasuk 274 pokok ceri, apabila selesai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.