Counter Terror Expo 2023

(SeaPRwire) –   LONDON — Polis antikeganasan British menyiasat penusukan seorang penyampai televisyen Iran di luar rumahnya di London kerana kebimbangan kian meningkat tentang ancaman terhadap sebuah saluran berita satelit berbahasa Farsi yang sejak lama mengkritik pemerintah teokratik Iran.

Pouria Zeraati, seorang penyampai di Iran International yang berpangkalan di London, ditikam di bahagian kaki pada petang Jumaat dan berada dalam keadaan stabil di sebuah hospital, kata stesen itu. Keadaannya tidak dipercayai mengancam nyawa.

Metropolitan Police Service London berkata pekerjaan Zeraati, bersama-sama dengan ancaman baru-baru ini terhadap wartawan Iran yang berpangkalan di U.K., mencetuskan siasatan antikeganasan, walaupun motif serangan itu masih tidak jelas.

“Ketika kami terus menilai keadaan insiden ini, detektif mengikuti beberapa arah siasatan dan keutamaan kami pada masa ini adalah untuk cuba mengenal pasti siapa yang berada di sebalik serangan ini dan menangkap mereka,” Komander Dominic Murphy, ketua Met’s Counter Terrorism Command, berkata dalam satu kenyataan.

“Saya menghargai kebimbangan yang lebih luas yang mungkin disebabkan oleh insiden ini — terutamanya dalam kalangan mereka dalam bidang pekerjaan yang sama, dan mereka dari komuniti Iran.”

Jurucakap Iran International Adam Baillie berkata penikaman itu “sangat menakutkan.” Walaupun wartawan saluran itu telah diancam pada masa lalu, ini adalah serangan pertama seumpamanya, kata Baillie kepada BBC.

“Ia adalah satu insiden yang mengejutkan, mengejutkan, apa pun hasil siasatan yang akan mendedahkannya,” katanya.

Mehdi Hosseini Matin, kuasa usaha Iran di UK, berkata “kami menafikan sebarang kaitan” dengan insiden itu.

Polis berkata mereka telah mengganggu “beberapa” rancangan untuk membunuh atau menculik orang di U.K. yang dilihat sebagai musuh pemerintah Iran. Pegawai sedang bekerjasama dengan agensi perisikan untuk mengganggu rancangan masa depan dan memberikan perlindungan kepada organisasi dan individu yang menjadi sasaran, kata polis.

Awal tahun lepas, Iran International menghentikan operasinya di London buat sementara waktu dan berpindah ke studio di Washington, D.C., selepas apa yang digambarkannya sebagai peningkatan “ancaman yang disokong negara dari Iran.” Stesen itu menyambung semula operasi di lokasi baru di London September lalu.

Seorang lelaki Austria disabitkan pada bulan Disember atas kesalahan cuba mengumpul maklumat yang mungkin berguna untuk keganasan selepas pengawal keselamatan mengesannya menjalankan pengawasan terhadap bekas ibu pejabat Iran International. Magomed-Husejn Dovtaev, 31 tahun, dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan enam bulan.

Alicia Kearns, pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan Perwakilan, menyatakan kebimbangan bahawa Britain masih tidak berbuat cukup untuk melindungi penentang pemerintah Iran.

“Walaupun kami tidak mengetahui keadaan serangan ini, Iran terus memburu mereka yang cukup berani untuk bersuara menentang rejim ini,” kata Kearns di X, bekas Twitter. “Namun saya masih tidak yakin bahawa kami dan sekutu kami mempunyai strategi yang jelas untuk melindungi orang di negara kami dari mereka, dan melindungi kepentingan kami di luar negara.”

Terdahulu bulan ini, Menteri Luar Negeri David Cameron mengecam sabitan secara in absentia 10 wartawan dari perkhidmatan Parsi BBC atas tuduhan propaganda terhadap Republik Islam Iran, dan menyifatkannya sebagai “sama sekali tidak boleh diterima.”

“Dan juga, ketika saya terakhir kali bertemu menteri luar Iran, saya membangkitkan kes tersebut tentang fakta bahawa Iran membayar penjenayah untuk cuba membunuh wartawan Iran yang menyediakan maklumat percuma dan bebas untuk TV Iran di Britain,” kata Cameron di Dewan Pertuanan. “Kedua-dua tuduhan itu, menurut pandangan saya, mereka bersalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.