(SeaPRwire) –   Pertumbuhan pesat kuasa politik sayap kanan di seluruh Eropah menimpa Portugal pada Ahad apabila parti Chega meningkat sokongan dan empat kali ganda kerusinya di parlimen.

Dalam pilihan raya awal, pakatan AD sayap kanan mengambil alih untuk mengalahkan Sosialis, yang sokongan undi runtuh. Tetapi parti sayap kanan Chega mendapat banyak perhatian dengan keputusan ketiga terkuat. Ia memenangi 12 kerusi di parlimen hanya dua tahun lalu. Kini, ia mempunyai hampir 50 kerusi.

Chega, yang diterjemahkan sebagai “Cukup”, diketuai oleh Andre Ventura berusia 41 tahun, bekas pelatih agama yang kemudiannya menjadi pengulas bola sepak di televisyen. Beliau berkata lewat Ahad bahawa kejayaan pilihan raya Chega bermakna ia harus menjadi sebahagian daripada mana-mana kerajaan AD yang dipimpin.

“Ini adalah kemenangan yang perlu didengar di banyak tempat malam ini,” kata Ventura sambil melambai dan melompat di hadapan penyokongnya yang berteriak ‘kemenangan, kemenangan, kemenangan’.

“Kehendak rakyat Portugal jelas,” katanya.

Dengan memastikan peningkatan besar dalam kerusi parlimen, Chega adalah pilihan matematik bagi kanan tengah, kerana bersama-sama mereka akan mempunyai majoriti mutlak.

Tetapi parti populis itu kontroversi, dengan sikap anti-imigresen keras dan menyokong kastrasi kimia bagi beberapa pesalah jenayah seks. Semasa kempen pilihan raya, pemimpin AD Luis Montenegro menolak membuat perjanjian dengan Chega, yang dipanggilnya rasis dan xenofobik. Beliau mengesahkan komitmen selepas pilihan raya.

Walaupun Chega dikecualikan, dengan prestasi Ahad ia kukuhkan kedudukannya sebagai parti ketiga terbesar di parlimen dan kehadiran politik berkuasa di Portugal.

Kenaikan Chega mewakili perubahan besar. Kerajaan majoriti Sosialis diundi dan parlimen kini akan didominasi oleh parti sayap kanan tengah. Gabungan, mereka akan mempunyai sekurang-kurangnya 135 kerusi daripada 230. Empat kerusi, yang dialokasikan kepada pengundi di luar Portugal, masih belum diputuskan.

Pada waktu awal Isnin pagi, pemimpin Sosialis Pedro Nuno Santos mengakui kekalahan. Tetapi AD, yang mengabungkan Parti Demokratik Sosial (PSD) dengan CDS yang lebih kecil, jauh daripada majoriti parlimen. Santos berkata AD tidak seharusnya mengira sokongan parti beliau di parlimen.

Ini bermakna Portugal menuju ke arah kerajaan minoriti yang mungkin terpaksa berkompromi mengenai dasar utama untuk mendapat sokongan parti-parti lain. Dan ia mungkin akan berjuang untuk terus hidup jika sejarah menjadi panduan. Sejak Portugal menjadi demokrasi 50 tahun lalu, hanya dua kerajaan minoriti yang bertahan selama penggal penuh.

Dalam manifestonya, pakatan AD menyatakan perlunya mentransformasikan ekonomi, yang terperangkap dengan gaji rendah, cukai tinggi dan krisis perumahan.

Ia mahu mengurangkan cukai pendapatan serta cukai pembelian rumah untuk golongan muda, menangani kebimbangan pengundi termasuk kekurangan perumahan mampu milik dan emigrasi golongan muda berkelayakan. Ia juga merancang mengurangkan kadar cukai korporat secara berperingkat kepada 15% daripada 21%.

Trend Eropah

Kenaikan Chega, sebahagian daripada trend yang dilihat di negara-negara termasuk , Perancis dan , datang hanya tiga bulan sebelum pilihan raya Kesatuan Eropah, di mana kumpulan populis dijangka membuat keuntungan lanjut.

Chega memastikan 18% undi di Portugal pada Ahad, naik daripada 7% hanya dua tahun lalu.

Ia telah menarik perhatian bilangan pengundi yang semakin meningkat dengan menyalahkan kerajaan sayap kiri dan kanan tengah berturut-turut atas apa yang dikatakannya sebagai rasuah sistemik di Portugal. Dalam satu video di laman web Chega, Ventura berkata beliau akan “membersihkan Portugal daripada Sosialis dan Demokratik Sosial.”

Dua parti ini telah mendominasi politik Portugal sejak Revolusi Karangan 50 tahun lalu, apabila lebih empat dekad diktator berakhir.

Konfrontasi

Ventura pertama kali muncul di arena politik sebagai calon untuk PSD pada tahun 2017 semasa pilihan raya serantau di Loures, di pinggir Lisbon.

Beliau menarik perhatian dengan menargetkan komuniti Roma, mendakwa mereka hampir sepenuhnya bergantung pada subsidi kerajaan. Beliau kalah dalam pilihan raya itu dan kemudian meninggalkan PSD untuk menubuhkan Chega pada tahun 2019.

Gayanya di parlimen sering konfrontasi, yang dikatakannya bertujuan untuk menyalurkan kemarahan yang dirasakan rakyat Portugal terhadap sistem. Satu tinjauan Eurobarometer pada tahun 2023 mendapati bahawa 93% rakyat Portugal menganggap rasuah merebak.

“Kita mempunyai kerajaan dan perdana menteri terburuk pernah,” kata Ventura tahun lalu, perkataan yang meniru bagaimana populis lain, Donald Trump, menggambarkan lawan termasuk Presiden Joe Biden.

Fokusnya pada rasuah mengena apabila bekas Perdana Menteri Antonio Costa meletak jawatan pada akhir tahun lalu berikutan skandal kerajaan mengenai dakwaan pengaruh rasuah. Ini memicu pilihan raya awal.

“Terdapat busuk besar yang merebak di seluruh negara,” kata Ventura kepada penyokong dalam perhimpunan awal tahun ini. “Hanya kita boleh berbuat sesuatu tentangnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.