France's players attends a training session as part of the team's preparation for upcoming friendly football matches, in Clairefontaine-en-Yvelines on March 19, 2024.

(SeaPRwire) –   Badan pengawal bola sepak Perancis, Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF), telah menimbulkan kontroversi baru berkaitan dasar dilaporkan yang menghalang atlet Islam berpuasa semasa bulan suci Ramadan di kem latihan pasukan kebangsaan dalam nama memelihara ketat sekularisme, atau prinsip undang-undang Perancis , yang lama menimbulkan ketegangan yang lebih luas dalam masyarakat Perancis.

“Perancis terus menjadi juara tingkah laku anti-Islam,” jururawat sukan Kanada dan penyokong Shireen Ahmed . “Pertunjukan semangat sukan yang hebat dari tuan rumah Olimpik akan datang.”

Ini bukan kali pertama FFF mendarat dalam air panas atas tindakan yang didakwa bertujuan untuk menguatkuasakan neutraliti agama tetapi dikritik sebagai anti-Islam di negara di mana kira-kira .

Dasar baru, menurut laporan ini minggu ini, menyatakan bahawa mesyuarat pasukan, makan kumpulan, dan sesi latihan untuk pasukan kebangsaan bola sepak senior dan belia Perancis tidak akan diubah suai atas sebab agama mana-mana pemain dan pemain yang mengamalkan Ramadan, bulan suci puasa dan ibadah Islam yang berjalan tahun ini dari 11 Mac hingga 10 April, tidak dibenarkan berpuasa semasa berada di pusat latihan Clairefontaine-mereka diberitahu mereka boleh membuat kompensasi hari puasa yang terlepas selepas tempoh latihan dan pertandingan antarabangsa semasa selesai. Tahun lalu, arahan serupa yang dikatakan bermotivasi kesihatan dan prestasi diberikan oleh staf Les Bleus, nama pasukan itu, tetapi bukan peraturan.

Sudah, berikutan larangan berpuasa, pemain tengah belia Mahamadou Diawara telah meninggalkan skuad lelaki bawah-19 Perancis, lapor ESPN pada Khamis. “Sesetengah pemain tidak bersetuju dengan keputusan ini,” kata ejen yang mewakili beberapa pemain untuk pasukan belia dan senior Perancis, kepada ESPN secara tanpa nama. “Sesetengah tidak mahu mencetuskan kontroversi,” tambah ejen itu, tetapi “mereka percaya bahawa agama mereka tidak dihormati dan mereka sendiri juga tidak dihormati.”

FFF belum menanggapi permintaan komen TIME. Tetapi awal minggu ini, presiden persekutuan Philippe Diallo mempertahankan pendekatan FFF terhadap Ramadan dalam temubual dengan akhbar Perancis , dengan berkata: “Tiada stigmatisasi sesiapa, ada penghormatan mutlak terhadap keyakinan setiap orang. Tetapi apabila kita berada dalam pasukan Perancis, kita mesti menghormati rangka kerja.”

Philippe Diallo, President of the French Football Federation during the Federal Assembly of the Federation in Paris on June 10, 2023

FFF sebelum ini terlibat dalam kontroversi kerana gagal mengambil kira pemain Muslim dan malah memaksa mereka melanggar prinsip agama mereka.

Ia terlibat dalam kontroversi tahun lepas selepas satu emel mengarahkan pengadil bola sepak domestik profesional negara itu supaya tidak sesekali menangguhkan perlawanan pada matahari terbenam semasa Ramadan supaya pemain berpuasa boleh minum air dan makan ringan di padang; “Padang bola sepak, stadium, dewan sukan bukanlah tempat untuk ungkapan politik atau agama, tetapi tempat netral di mana nilai-nilai sukan seperti kesamarataan, persaudaraan, keadilan, belajar menghormati pengadil, diri sendiri dan orang lain mesti diutamakan,” kata emel itu, dengan menambah tiada tindakan terhadap pengadil yang tidak mematuhi. Perintah FFF berbeza dengan pengawal bola sepak Perancis di seluruh dunia termasuk , , dan , di mana pengadil membenarkan jeda sedemikian untuk mengambil kira pemain Muslim.

Menyusul kecaman, semasa satu perlawanan, kumpulan penyokong kelab Paris Saint-Germain mengangkat papan tanda bertulis: “Tarikh, segelas air, mimpi ngeri FFF.”

Juga tahun lepas, Majlis Negara, mahkamah tertinggi Perancis untuk undang-undang pentadbiran, menolak rayuan berkaitan larangan pemain wanita memakai tudung, yang telah dicabar oleh kolektif pemain Muslim dan pembela hak asasi manusia yang mendakwa larangan itu bersifat diskriminasi. Walau bagaimanapun, mahkamah memutuskan bahawa “persatuan sukan, bertanggungjawab untuk memastikan fungsi awam yang dipercayai kepada mereka berjalan lancar, boleh mewajibkan pemain mereka mematuhi kewajaran pakaian semasa pertandingan dan acara sukan untuk memastikan perlawanan berjalan lancar dan mencegah sebarang konfrontasi.” Ia mengisytiharkan larangan tudung FFF sebagai langkah “sesuai dan seimbang”.

Menteri Sukan Perancis mengumumkan larangan serupa terhadap atlet Perancis memakai tudung semasa Sukan Olimpik akan datang di Paris dari 26 Julai hingga 11 Ogos . Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hak Asasi Manusia mengkritik, dengan berkata: “Sekatan ungkapan agama atau kepercayaan seperti pilihan pakaian hanya dibenarkan dalam keadaan tertentu yang menangani kebimbangan sah untuk keselamatan awam, ketenteraman awam atau kesihatan awam atau moral.”

Berikutan berita dasar Ramadan FFF baru-baru ini, podcast Everything Is Futbol : “Pemain bola sepak Muslim Perancis harus menarik diri daripada pasukan kebangsaan sehingga mereka membatalkan keputusan itu.”

“Anda akan melihat betapa cepatnya Perancis menukar cara mereka sebaik sahaja mereka menyedari mereka tidak dapat menyusun pasukan kebangsaan yang baik tanpa beberapa warganegara ganda Perancis/Afrika,” kata pos itu, merujuk kepada fakta bahawa Les Bleus telah diperkuat oleh atlet Afrika dan Arab dan anak-anak pendatang. “Pemain Muslim telah dan akan terus menjadi sebahagian penting kejayaan Perancis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.