Hungary President Resigns

(SeaPRwire) –   BUDAPEST, Hungary — Presiden Hungary, Katalin Novák meletak jawatan pada Sabtu berikutan kemarahan awam terhadap pengampunan yang diberikannya kepada seorang lelaki yang disabit kesalahan sebagai rakan kongsi dalam kes penderaan seksual kanak-kanak, satu keputusan yang melepaskan skandal politik tanpa sebelumnya bagi kerajaan nasionalis yang lama memerintah.

Katalin Novák, 46, mengumumkan dalam mesej disiarkan secara langsung bahawa beliau akan meletak jawatan daripada jawatan presiden, jawatan yang dipegangnya sejak 2022. Keputusannya datang selepas lebih seminggu kemarahan awam selepas mendedahkan bahawa beliau memberi pengampunan kepada seorang lelaki yang disabit kesalahan menyembunyikan siri penderaan seksual kanak-kanak di rumah jagaan kanak-kanak yang dikendalikan kerajaan.

“Saya telah memberi pengampunan yang menimbulkan kekeliruan dan kegelisahan bagi banyak orang,” kata Novák pada Sabtu. “Saya telah membuat kesilapan.”

Peletakan jawatan Novák datang sebagai episod ketidakstabilan politik yang jarang berlaku bagi parti pemerintah nasionalis Fidesz Hungary, yang memerintah dengan majoriti perlembagaan sejak 2010. Di bawah kepimpinan populis , Fidesz dituduh menghancurkan institusi demokratik dan merangka sistem pilihan raya dan media menguntungkan pihaknya.

Novák, sekutu utama Orbán dan bekas naib presiden Fidesz, berkhidmat sebagai menteri keluarga sehingga perlantikannya sebagai presiden. Beliau bersuara kuat mengenai nilai keluarga dan perlindungan kanak-kanak.

Beliau merupakan wanita pertama menjadi presiden dalam sejarah Hungary, dan orang termuda pernah memegang jawatan itu.

Tetapi tempoh perkhidmatannya berakhir selepas beliau memberi pengampunan kepada seorang lelaki yang dijatuhkan hukuman lebih tiga tahun penjara pada 2018. Lelaki itu didapati bersalah menekan mangsa untuk menarik balik dakwaan penderaan seksual oleh pengarah institusi itu, yang dijatuhkan hukuman lapan tahun penjara kerana memerangkap sekurang-kurangnya 10 kanak-kanak antara 2004 dan 2016.

“Saya memutuskan untuk memberi pengampunan pada bulan April tahun lalu dengan yakinan bahawa tertuduh tidak menyalahgunakan kelemahan kanak-kanak yang dipercayakan kepadanya. Saya telah membuat kesilapan,” kata Novák pada Sabtu. “Saya memohon maaf kepada sesiapa yang saya sedihkan dan kepada sebarang mangsa yang mungkin merasa saya tidak berdiri bersama mereka.

“Sebagai ketua negara, saya menyampaikan kata-kata terakhir saya kepada anda hari ini. Saya meletak jawatan daripada jawatan presiden republik,” katanya.

Judit Varga, tokoh utama Fidesz yang lain juga terlibat apabila beliau merupakan menteri kehakiman ketika itu dan menyokong pengampunan.

Varga dijangka akan memimpin senarai calon Parlimen Eropah daripada Fidesz apabila .

Tetapi dalam satu kenyataan di Facebook pada Sabtu, Varga mengumumkan bahawa beliau akan mengambil tanggungjawab politik dan “bersara daripada kehidupan awam, meletak jawatan sebagai ahli parlimen dan juga sebagai ketua senarai EP.”

Di ibu pejabat presiden di Budapest pada petang Sabtu, kira-kira 200 orang berkumpul dalam apa yang asalnya dirancang sebagai protes untuk mendesak Novák meletak jawatan.

Selepas pengumuman beliau, peserta berkata mereka gembira, tetapi ia tidak cukup untuk mengubah asas sistem pemerintahan Orbán.

“Saya gembira beliau meletak jawatan tetapi saya fikir perkara-perkara tidak selesai dengan cara ini. Beliau bukan penjenayah utama, anda perlu melihat sehingga ke atas,” kata Anna Bujna.

Erzsébet Szapunczay, peserta lain pula berkata beliau “sangat, sangat gembira” dengan peletakan jawatan Novák, tetapi “beliau sepatutnya meletak jawatan pada saat pertama, seperti banyak orang dalam kerajaan ini, kerana beliau bukan sahaja.

“Peletakan jawatannya betul, kerana dengan cara ini beliau menyelamatkan diri daripada lebih ramai orang membencinya dan marah kerana beliau mewakili negara ini sehingga kini,” katanya.

Fidesz Orbán menikmati tahap sokongan tertinggi di kalangan parti-parti politik Hungary, dan pembangkang yang terpecah telah menyumbang kepada kemenangan empat pilihan raya berturut-turutnya.

Kerajaannya, dianggap paling mesra Kremlin dalam Kesatuan Eropah, dikritik dalam blok itu kerana menangguhkan keputusan utama seperti dan .

Pada Sabtu, ketua kumpulan parlimen Fidesz, Máté Kocsis, berkata dalam kenyataan bahawa Novák dan Varga telah membuat “keputusan bertanggungjawab,” dan bahawa parti itu bersyukur atas kerja mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.