Presiden Biden Bertemu Presiden Indonesia Joko Widodo

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan Indonesia mengumumkan perjanjian kerjasama pertahanan baru pada Isnin ketika Washington cuba menangani pengaruh China di seluruh Asia Pasifik dengan usaha memperkukuh perjanjian pertahanan dan perdagangan.

Perjanjian itu, yang dicapai selepas pertemuan di Rumah Putih antara Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Presiden Indonesia Joko Widodo, adalah sebahagian daripada perjanjian yang lebih luas yang akan melihat negara-negara bekerja sama dalam usaha keamanan dan program-program penentangan keganasan. Pengumuman itu dibuat ketika Sidang Kemuncak Ekonomi Asia Pasifik di San Francisco sedang berlangsung.

Kedua-dua negara juga akan mengadakan dua pertemuan berkala antara pegawai pertahanan kanan yang akan termasuk penglibatan dengan pemangku kepentingan bukan tentera, kata kenyataan Putih dalam kenyataan.

Perjanjian kerjasama ini adalah antara perjanjian terbaru antara AS dan negara-negara Asia dalam beberapa bulan terakhir ketika pentadbiran Biden mengejar pakatan untuk mengekang pengaruh China di rantau ini. Pada Ogos, AS menandatangani perjanjian kerjasama pertahanan dengan Papua New Guinea, dan pada September, presiden itu bepergian ke Vietnam untuk mengumumkan “perkongsian strategik komprehensif” baru memperkukuh hubungan perniagaan.

Biden menjemput Widodo ke Washington sebelum bepergian ke San Francisco pada Selasa, di mana beliau dijangka bertemu dengan pemimpin dunia termasuk Presiden China Xi Jinping dan Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador di pinggiran sidang kemuncak itu.

Kedua-dua pemimpin juga membincangkan usaha untuk maju dengan perjanjian mineral kritikal yang boleh membuka pasaran nikel Indonesia kepada syarikat-syarikat Amerika Syarikat. Logam itu adalah komponen penting bateri prestasi tinggi seperti yang menyokong kenderaan elektrik.

Pemimpin membincangkan “peluang untuk mewujudkan pekerjaan bersih dalam rantaian bekalan tenaga yang berpiawaian tinggi di kedua-dua negara melalui perkongsian yang kukuh antara Amerika Syarikat dan Indonesia yang membawa kepada pembangunan bersesuaian pasaran bebas sumber domestik menurut peraturan berdasarkan pasaran adil,” kata kenyataan Putih dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)