Skin care Pattern made of the tubes with Beauty Product Facial Cream or Hand Cream, Milk Cleansing Foam, Lotion, Shampoo on pastel turquoise blue color background.

(SeaPRwire) –   Produk-produk rawatan jerawat popular didapati mengandungi tahap tinggi bahan kimia berkarsinogen benzene.

Produk-produk rawatan jerawat daripada jenama seperti Proactiv, Up & Up milik Target Corp dan Clinique didapati mengandungi tahap tinggi karsinogen, menurut makmal pengujian bebas dalam laporan yang difailkan dengan Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada Selasa lepas. Makmal itu meminta FDA menarik balik produk-produk rawatan yang terjejas—semuanya mengandungi bahan aktif benzoil peroksida—sementara pihak berkuasa menyiasat.

Benzene ialah komponen semula jadi petrol dan asap tembakau dan boleh menyebabkan kanser jika terdedah kepada tahap tinggi, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat. Dalam tiga tahun kebelakangan ini, benzene telah dikesan dalam beberapa produk popular, meningkatkan kesedaran pengguna terhadap ancaman yang mungkin terdapat dalam almari mandi dan bilik air mereka, serta menimbulkan persoalan mengenai penyeliaan FDA terhadap industri.

Makmal pengujian Valisure LLC berpusat di New Haven, Connecticut, yang menghantar laporan petisyen Selasa dan mendedahkan risiko sebelum ini, telah meletakkan dirinya sebagai penjaga untuk pengguna. Valisure mendapat perhatian melalui penyelidikan produk dan perjanjian dengan sistem kesihatan besar termasuk Kaiser Permanente dan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat untuk menguji ubat-ubatan yang digunakan ahli-ahli mereka dan menyingkirkan rawatan substandard.

FDA berkata agensi akan bekerja untuk mengesahkan sama ada data Valisure tepat sebelum bertindak terhadap petisyen makmal itu. “Agensi akan terus memberi maklum balas kepada awam mengenai benzene dalam produk ubat, jika perlu,” kata Jeremy Kahn, jurucakap FDA dalam kenyataan. Syarikat-syarikat dikehendaki memastikan keselamatan produk mereka, tambahnya.

Bagi penyelidikan jerawatnya, Valisure menguji 66 produk benzoil peroksida, termasuk krim, losyen, gel dan cuci yang boleh didapati sama ada secara bebas di pasaran runcit utama atau melalui resit. Walaupun garis panduan FDA membenarkan sehingga 2 bahagian sejuta benzene, Valisure mendapati sehingga sembilan kali ganda jumlah itu dalam sesetengah rawatan. Tahap itu meningkat secara mendadak apabila produk-produk diuji pada suhu lebih tinggi yang direka untuk meniru bagaimana ia mungkin terurai dalam masa, contohnya jika disimpan dalam almari mandi dalam bilik air beruap.

Krim benzoil peroksida 2.5% Proactiv, dihasilkan oleh Taro Pharmaceutical Industries Ltd., mengandungi sehingga 1,761 bahagian sejuta benzene semasa pengujian kestabilan Valisure, manakala krim serupa daripada Target mencapai 1,598 bahagian sejuta dan rawatan daripada Clinique milik Estee Lauder Cos. mencapai 401 bahagian sejuta. Krim benzoil peroksida 10% daripada Clearasil milik Reckitt Benckiser Group Plc pada asalnya diuji hanya pada had FDA, tetapi meningkat kepada 308 bahagian sejuta benzene selepas terdedah kepada suhu tinggi selama lebih dua minggu.

“Reckitt yakin bahawa semua produk Clearasil, apabila digunakan dan disimpan mengikut arahan pada label mereka, selamat,” kata syarikat itu dalam kenyataan. Keselamatan dan kualiti produk adalah keutamaan tertinggi mereka, tambah Reckitt tanpa menjawab soalan sama ada ia pernah menguji krim jerawatnya untuk benzene.

Walgreens Boots Alliance Inc. berkata sedang mengkaji semula petisyen Valisure. “Kami bekerjasama dengan pembekal kami untuk mematuhi peraturan dan garis panduan FDA bagi produk jenama Walgreens,” kata syarikat itu dalam kenyataan.

Wakil Taro Pharmaceuticals dan Estee Lauder tidak menjawab permintaan ulasan. Target enggan memberi komen. Reckitt jatuh 2% dan Unilever merosot 0.4% di London, manakala Estee Lauder merosot 1.3% dan Taro merudum 2.4% pada penutupan di New York.

Jerawat ialah keadaan kulit paling biasa di Amerika Syarikat, dan menjejaskan sebanyak 50 juta orang setiap tahun, menurut Akademi Dermatologi Amerika. Angka itu lebih tinggi lagi di kalangan remaja dan dewasa muda: kira-kira 85% daripada mereka berusia 12 hingga 24 tahun mengalami bentuk jerawat.

Jualan produk rawatan jerawat secara bebas dijual di pasaran Amerika Syarikat berjumlah $1 bilion tahun lepas, hampir dua kali ganda $593 juta pada tahun 2019, menurut syarikat penyelidikan pasaran berpusat di Chicago bernama Circana.

Presiden Valisure David Light berkata pencemaran berlaku kerana benzoil peroksida boleh terurai dan membentuk benzene.

“Ini telah diketahui sejak lama,” katanya dalam temubual. “Yang diperlukan hanyalah seseorang untuk memeriksanya.”

Light disenaraikan sebagai pencipta paten yang difailkan tahun lepas bagi kaedah untuk mencegah benzoil peroksida daripada terurai menjadi benzene dalam produk ubat. Makmal itu menguji jenis rawatan jerawat lain dengan bahan aktif berbeza, terutamanya asid salisilat, dan tidak mendapati tahap benzene yang tinggi dalam produk-produk itu.

Penyiasatan paling berprofil tinggi Valisure ialah terhadap ubat sakit perut Zantac, yang FDA menarik daripada pasaran bersama-sama dengan versi generik pada 2020, berbulan-bulan selepas makmal itu mendapati ubat aktifnya—ranitidin—boleh membentuk karsinogen berkemungkinan bernama NDMA.

FDA pernah mempersoalkan kaedah pengujian Valisure pada masa lalu. Khususnya, agensi berkata makmal bebas itu perlu mengikuti proses yang sama digunakan oleh pengeluar ubat, yang cenderung lebih mahal daripada cara Valisure menguji.

Valisure berdiri kukuh di belakang kaedah pengujiannya dan menunjuk kepada pensijilan daripada Pertubuhan Piawaian Antarabangsa, yang menetapkan garis panduan pengujian untuk pelbagai produk termasuk ubat-ubatan. Dalam kenyataan Rabu, Valisure berkata keputusan penyelidikannya mengenai rawatan jerawat paling serupa dengan siasatan produk ranitidin.

“Benzene yang kami jumpai dalam kosmetik pelindung matahari dan produk pengguna lain adalah pencemaran daripada bahan asli yang tercemar; bagaimanapun, benzene dalam produk benzoil peroksida datangnya daripada benzoil peroksida itu sendiri,” kata Light dalam kenyataan itu.

Pada 2022, berikutan penemuan benzene Valisure sebelum ini, FDA menasihati syarikat-syarikat untuk menilai risiko kimia itu terbentuk dalam produk mereka sendiri. Agensi tidak menguji produk yang dikawalnya secara berkala.

“Penemuan yang dibuat oleh Valisure mengenai produk rawatan jerawat benzoil peroksida sangat membimbangkan dan memberi makna baru keperluan untuk memberi kuasa kepada FDA untuk bertindak segera sebaik sahaja diberitahu tentang bahaya ubat resepi atau dijual bebas,” kata Wakil Rakyat Amerika Syarikat Rosa DeLauro, seorang Demokrat dari Connecticut, dalam kenyataan. “Produk benzoil peroksida mendominasi pasaran semasa dan berjuta-juta pengguna tidak sedar menggunakan produk yang meningkatkan pendedahan mereka kepada karsinogen berbahaya.”

DeLauro pernah cuba memajukan undang-undang yang akan memberi FDA kuasa untuk menarik balik ubat dan bukannya berunding dengan syarikat untuk berbuat demikian secara sukarela.

Pengujian Valisure juga mengkaji benzene dalam udara bersebelahan dengan rawatan jerawat dan mendapati produk Proactiv yang belum dibuka pun mengeluarkan tahap tinggi apabila disimpan pada suhu 104 darjah Fahrenheit, suhu air panas, selama hampir 17 jam. Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat telah menyatakan menyedut benzene pada tahap 0.4 bahagian sejuta secara kronik sepanjang hayat mungkin menyebabkan satu kesan kanser tambahan bagi setiap 100,000 orang, ukuran risiko yang juga digunakan oleh FDA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.