Prince Edward

(SeaPRwire) –   Putera Edward mungkin akan muncul sebagai pemimpin keluarga diraja sementara ketika Raja Charles III dan Putera William mengurangkan tanggungjawab awam mereka, di .

Duke of Edinburgh—anak bongsu daripada Putera Philip dan Ratu Elizabeth II—telah mengambil alih lebih tanggungjawab dan tugas diraja sejak Raja Charles mengumumkan penyakitnya pada Februari dan isteri Putera William, Kate Middleton menjalani pembedahan pada Januari. Kate minggu lepas mengumumkan beliau didiagnosis dengan kanser berikutan pembedahan dan sedang menjalani “” kemoterapi, mengakhiri berminggu-minggu spekulasi dan pertanyaan mengenai kesihatan dan keberadaannya.

Menurut The Independent, Ratu Camilla telah mengambil alih sekurang-kurangnya peranan selepas Raja didiagnosis dengan kanser tetapi juga telah mengambil cuti untuk membantu pemulihan beliau. Putera Edward semakin mengisi kekosongan.

Awal bulan ini, Duke of Edinburgh menghadiri Right Stuff Amateur Boxing Club di Staffordshire, yang menggalakkan remaja terlibat dalam tingkah laku sosial yang sihat. Beliau juga hadir di Kejohanan Trek Nasional Berbasikal British pada Februari dan bermain permainan bulu tangkis menentang isterinya di Kejohanan Bulu Tangkis Terbuka England.

Pihak dalaman telah memuji “keluli dalaman” Putera Edward untuk mengambil alih dan tanggungjawab diraja secara umum. Pada 2023, Edward mengambil alih , jumlah ketiga tertinggi mana-mana diraja pada tahun itu selepas Raja Charles dan adiknya Anne, Princess Royal. Apabila lebih banyak diraja menghadapi masalah kesihatan dan keluarga, tanggungjawab Edward dijangka meningkat.

Putera Edward, yang telah menjadi sejak 2002, kini merupakan kerabat lelaki diraja berpangkat tertinggi selepas Raja Charles dan Putera William.

Sejak didiagnosis dengan kanser, Raja Charles telah menahan diri daripada bekerja dan menjadual semula semua tanggungjawab akan datang, menurut . Demikian juga, Putera William mengumumkan beliau dan isterinya akan mengambil cuti daripada tanggungjawab diraja semasa Kate menerima rawatan. Puteri Wales dijangka pulih sepenuhnya.

Putera Edward ialah orang ke-14 dalam barisan takhta. Beliau menamatkan ijazah sarjana muda di Universiti Cambridge, dan berkhidmat dalam Tentera Laut Diraja. Percubaan beliau pada 1987 untuk membuat rancangan permainan tema Diraja yang dipanggil “It’s a Royal Knockout” , dan kerap dirujuk sebagai salah satu malapetaka hubungan awam terbesar bagi keluarga Diraja.

Putera Edward kini merupakan kerabat diraja yang hidup ke-7 paling popular, menurut . Sebanyak 42% orang awam British mempunyai pandangan positif terhadap beliau, berbanding 17% pandangan negatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.