Prince Harry Court Case Enters Final Day

(SeaPRwire) –   LONDON — Putera Harry telah mencapai persetujuan luar mahkamah dengan penerbit akhbar tabloid yang menceroboh privasi beliau dengan menggodam telefon dan mengintip secara haram, kata peguam Harry pada hari Jumaat.

Peguam David Sherborne berkata Mirror Group Newspapers telah bersetuju untuk membayar kos guaman Harry dan akan membuat bayaran interim sebanyak 400,000 paun ($505,000).

Harry telah diberikan 140,000 paun ($177,000) dalam ganti rugi pada bulan Disember setelah hakim mendapati bahawa  adalah “meluas dan biasa” di Mirror Group Newspapers pada tahun 1990-an, dan eksekutif di akhbar itu menutup-nutupinya. Hakim Timothy Fancourt mendapati bahawa telefon Harry telah digodam “pada tahap pertengahan.”

Kes Harry terhadap Mirror Group, yang menerbitkan Daily Mirror dan dua tabloid lainnya, merupakan salah satu dari beberapa kes yang telah dilancarkannya dalam kampanye melawan media Inggris yang dituduhnya telah menghancurkan hidupnya dan memburu mendiang ibunya, Putri Diana dan istrinya, Meghan.

Pada bulan Jun, dia menjadi anggota kanan pertama keluarga diraja yang  selama perbicaraan kesnya menentang Mirror.

Harry, juga dikenali sebagai Duke of Sussex, tidak berada di mahkamah untuk keputusan hari Jumaat. Beliau telah pergi ke London dari kediamannya di California pada awal minggu ini untuk melawat bapanya, Raja Charles III, yang telah didiagnosis menghidap kanser. Harry telah terbang balik ke A.S. 24 jam kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.