Russia Putin Interview

(SeaPRwire) –   Presiden Vladimir Putin menyatakan Rusia belum mencapai objektifnya di Ukraine lagi, tambahnya dalam temu bicara dengan bekas pengacara Fox News Tucker Carlson bahawa beliau akan mempertimbangkan perundingan jika Amerika Syarikat berhenti menyediakan senjata kepada Kyiv.

“Kami belum mencapai matlamat kami,” kata Putin dalam temu bicara 6 Februari di Moscow, yang Carlson muat naik di laman webnya pada Khamis. Ini kali pertama pemimpin Rusia memberi temu bicara kepada tokoh media barat sejak beliau mengarahkan serangan ke atas Ukraine pada Februari 2022.

“Kami menyampaikan kepada pimpinan Amerika Syarikat bahawa jika anda benar-benar mahu menghentikan tindakan tentera, maka anda perlu berhenti menyediakan senjata, maka semuanya akan berakhir dalam masa beberapa minggu dan kami akan dapat membincangkan syarat-syarat,” kata Putin.

Amerika Syarikat dan sekutunya telah menolak tuntutan Rusia untuk penyerahan sedemikian, bagaimanapun, dan tiada tanda bahawa mana-mana pihak bersedia untuk perbualan serius kerana perang hampir menjangkau tahun kedua.

Carlson, seorang pengacara api dan penyokong Donald Trump, telah menggunakan platform medianya untuk mempersoalkan sokongan Amerika Syarikat kepada Ukraine dan mempertahankan Kremlin. Televisyen negara Rusia kerap menyiarkan potongan daripada posnya.

Pertukaran tahanan

Dalam temu bicara itu, Putin mencadangkan persetujuan boleh dicapai untuk melepaskan wartawan Amerika Syarikat Evan Gershkovich yang ditahan, memberikan isyarat bahawa wartawan Wall Street Journal itu boleh dikembalikan dalam pertukaran tahanan.

“Kami mempunyai syarat-syarat tertentu yang sedang dibincangkan melalui saluran antara perkhidmatan khas,” kata Putin, 71. “Saya percaya persetujuan boleh dicapai.”

Beliau merujuk kes seorang lelaki yang dipanggil “patriot” yang ditahan kerana pembunuhan di sebuah negara Eropah, rujukan jelas kepada Vadim Krasikov, yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup di Jerman atas pembunuhan bekas pemberontak Chechnya di Berlin pada 2019. Rusia sebelum ini mencadangkan mereka sedang menuntut pemulangan Krasikov dalam perbualan pertukaran tahanan.

Membalas soalan daripada Carlson, Putin juga mengulangi tuduhan terhadap Gershkovich yang telah ditolak habis-habisan oleh Wall Street Journal dan kerajaan Amerika Syarikat, yang menyatakan wartawan itu “ditahan secara salah” oleh Moscow.

Dalam kenyataan selepas wawancara Putin dikeluarkan, Wall Street Journal menyatakan mereka “gembira melihat keinginan Rusia untuk persetujuan yang membawa Evan pulang,” memanggil tuduhan pengintipan terhadapnya “khayalan.”

Kebanyakan perbualan dua jam Carlson dengan pemimpin Rusia itu dikhaskan untuk ulangan kritikan Putin yang lama terhadap Amerika Syarikat dan sekutunya, serta pandangannya yang kontroversi mengenai sejarah hubungan Ukraine-Rusia.

Politik presiden

Dengan pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2024 yang bakal tiba, Putin menolak cadangan Carlson bahawa perubahan pentadbiran di Amerika Syarikat boleh membawa kepada pendekatan yang berbeza terhadap perang. “Ini bukan soal pemimpin,” katanya. “Ia adalah minda elit.”

Putin menambah bahawa beliau mempunyai “hubungan peribadi yang baik” dengan Presiden George W. Bush dan yang serupa dengan Trump ketika beliau berada di Rumah Putih. Beliau berkata beliau tidak bercakap dengan Presiden Joe Biden sejak sebelum serangan 2022 ke atas Ukraine.

Trump, yang kelihatan berkemungkinan besar akan merampas pencalonan Parti Republikan ketika beliau cuba kembali ke Rumah Putih, berkata beliau akan mempertimbangkan Carlson sebagai bakal rakan yang berkemungkinan menentang Biden pada November.

Sebelum temu bicara, Carlson berkata dalam video pos bahawa “kebanyakan rakyat Amerika tidak mengetahui sebab Putin menyerang Ukraine, atau matlamatnya sekarang.”

Sambutan Moscow

Selama lebih dua jam, Carlson tidak banyak menentang Putin ketika pemimpin Rusia mengemukakan dakwaannya mengapa Amerika Syarikat dan sekutunya bertanggungjawab terhadap perang di Ukraine.

Walaupun Carlson berkata sebelum pertemuan Moscow bahawa “tiada seorang wartawan barat pun yang mengusik” Putin, Kremlin berkata mereka telah menolak banyak permintaan daripada media lain, memilih pendekatan kurang konfrontasi Carlson.

Mantan pengacara Fox News itu disambut ke Moscow walaupun Kremlin telah mengenakan tindakan penindasan terketat dalam dekad untuk menghancurkan kritikan domestik terhadap perang. Lawan serangan telah dipenjara atau melarikan diri ke buangan, sementara ahli parlimen minggu lepas sebulat suara meluluskan undang-undang baru membenarkan negara merampas harta siapa sahaja disabitkan “mencerca” tindakan tentera Rusia di Ukraine.

Temu bicara itu berlangsung ketika lebih $60 bilion bantuan tentera Amerika Syarikat kepada Ukraine terperangkap dalam perbalahan partisan, dengan Biden menyalahkan Trump menenggelamkan usaha terbaru Kongres mencapai persetujuan. Ukraine telah memberi amaran mereka sedang kekurangan peluru untuk mempertahankan diri terhadap tentera Rusia menduduki bahagian timur dan selatan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.