(SeaPRwire) –   RAFAH, Gaza Strip — Sebuah penghantaran ubat untuk berpuluh-puluh tebusan yang dipegang oleh Hamas sedang dalam perjalanan ke Gaza pada Rabu selepas Perancis dan Qatar menjadi pengantara persetujuan pertama antara Israel dan kumpulan militan sejak gencatan senjata selama seminggu pada November.

Ubat-ubatan tiba di Mesir dan sedang dalam perjalanan ke sempadan. Seorang pegawai kanan Hamas berkata bahawa untuk setiap kotak yang disediakan untuk tebusan, 1,000 kotak akan dihantar untuk rakyat Palestin. Persetujuan itu juga termasuk penghantaran bantuan kemanusiaan kepada penduduk enklaf pantai yang terkepung.

Persetujuan itu datang lebih 100 hari ke dalam konflik yang tidak menunjukkan tanda-tanda berakhir dan yang telah memicu ketegangan di seluruh Timur Tengah, dengan serangan balas membalas yang membingungkan dalam beberapa hari terakhir dari utara Iraq ke Laut Merah dan dari selatan Lubnan ke Pakistan.

Militan Palestin masih menawarkan rintangan di seluruh Gaza menghadapi salah satu kempen tentera yang paling maut dalam sejarah terkini. Kira-kira 85% daripada wilayah pantai sempit 2.3 juta orang telah melarikan diri dari rumah mereka, dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan suku penduduk sedang kelaparan.

Israel bersumpah untuk menghancurkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas untuk memastikan kumpulan itu tidak dapat mengulangi serangan seperti yang pada 7 Oktober yang memicu perang. Militan meletus melalui pertahanan sempadan Israel dan bergerak melalui beberapa komuniti pada hari itu, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menawan kira-kira 250.

Israel juga telah berjanji untuk mengembalikan lebih 100 tebusan masih dipegang di dalam Gaza selepas Hamas pada lewat November melepaskan kebanyakan wanita dan kanak-kanak yang ditawan dalam pertukaran untuk orang Palestin yang dipenjara di Israel. Israel menyatakan hanya tekanan tentera akan membawa kepada pembebasan tebusan lebih, yang berisiko lebih tinggi dibunuh dalam serangan udara Israel atau semasa operasi penyelamatan ketika pertempuran berlarutan.

Hamas telah berkata ia tidak akan melepaskan tebusan lain sehingga terdapat gencatan senjata kekal, sesuatu yang Israel dan Amerika Syarikat, sekutu teratasnya, telah menolak.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, satu koalisi AS telah melancarkan serangan terhadap pemberontak Houthi yang disokong Iran di Yemen; Iran telah menyerang di utara Iraq dan militan anti-Iran di Pakistan dan Syria; dan Israel dan Hezbollah Lubnan telah meningkatkan keamatan pertempuran merentasi sempadan.

Iran dan sekutu militannya di seluruh rantau berkata mereka menyerang sasaran AS dan Israel untuk menekan kedua-dua negara itu menghentikan serangan Gaza. Iran sendiri telah menggalakkan serangan sambil mengelakkan penglibatan langsung, tetapi kelihatan mengembangkan ototnya dengan serangan di Syria dan Pakistan.

Houthis telah bersumpah untuk terus menyerang pengangkutan antarabangsa di Laut Merah dalam apa yang mereka katakan ialah sekatan Israel, dengan akibat bagi perdagangan global.

Setiap pihak kelihatan sedang mencari . Tetapi semakin lama perang di Gaza berlarutan, semakin mungkin salah satu daripada mereka melangkah terlalu jauh, yang boleh memicu perang lain.

Risiko terbesar adalah di sepanjang sempadan Israel-Lubnan, di mana Israel telah bersumpah untuk menghentikan serangan Hezbollah supaya puluhan ribu orang Israel boleh kembali ke rumah mereka di komuniti yang dievakuasi pada Oktober. Hezbollah berharap untuk mengurangkan tekanan di Gaza dengan mengikat tentera Israel di utara.

Ketegangan juga sedang meningkat di Tebing Barat yang diduduki, di mana pasukan Israel telah menjalankan serbuan penangkapan hampir harian yang sering memicu pertempuran dengan militan Palestin.

Israel berkata pada Rabu bahawa serangan udara di khemah pelarian Balata yang padat di Tebing Barat Utara telah membunuh lima orang. Mereka termasuk militan kanan yang terlibat dalam serangan terbaru ke atas orang Israel, tentera menuduh.

Israel berkata pada awal tahun ini bahawa ia secara besar-besaran telah menghancurkan Hamas di utara Gaza dan akan mengurangkan operasi di sana, memberi tumpuan kepada kawasan bandar yang padat di tengah dan selatan wilayah itu. Tentera tambahan Israel menarik diri dari Gaza pada Isnin, tetapi terdapat sedikit peningkatan ketara dalam serangan, dengan puluhan orang Palestin dibunuh setiap hari.

Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan 24,285 orang Palestin telah terbunuh sejak permulaan perang. Kementerian itu tidak membezakan antara kematian awam dan pejuang tetapi menyatakan kira-kira dua pertiga yang terbunuh ialah wanita dan kanak-kanak. Lebih 60,000 orang cedera, dan kurang separuh hospital Gaza berfungsi dengan baik.

Israel menyalahkan jumlah kematian awam yang tinggi ke atas Hamas kerana ia berjuang di kawasan perumahan yang padat. Israel menyatakan tentera telah membunuh kira-kira 9,000 militan, tanpa memberikan bukti, dan bahawa 190 tentera sendiri telah terbunuh dalam serangan Gaza.

Militan masih berjuang di semua bahagian wilayah itu, dan Israel kelihatan tidak lebih dekat untuk memerdekakan tebusan. Kematian dua tebusan lain disahkan pada Selasa selepas Hamas berkata mereka terbunuh dalam serangan udara Israel.

Perancis berkata ia mengambil masa berbulan-bulan untuk mengatur penghantaran ubat-ubatan. Qatar, yang lama berkhidmat sebagai pengantara dengan Hamas, membantu menyusun perjanjian yang akan menyediakan tiga bulan bekalan ubat kronik untuk 45 daripada tebusan serta ubat dan vitamin lain. Beberapa lelaki tua terdapat di kalangan tebusan yang tinggal di Gaza.

Moussa Abu Marzouk, pegawai kanan Hamas, berkata dalam satu pos di X bahawa Jawatankuasa Antarabangsa Salib Merah akan menghantar semua ubat-ubatan, termasuk yang ditujukan untuk tebusan, ke hospital yang menyediakan semua bahagian Gaza.

Seorang pegawai Mesir mengesahkan penghantaran itu tiba di lapangan terbang el-Arish dan berkata Perkhidmatan Selamat Salib Merah Mesir sedang mengangkutnya ke lintasan sempadan Rafah dengan Gaza. Pegawai itu tidak dibenarkan memberi maklumat media dan oleh itu berbual di bawah syarat tanpa nama.

Pegawai-pegawai PBB kanan telah memberi amaran bahawa Gaza berhadapan dengan kelaparan dan penyakit meluas jika lebih bantuan tidak dibenarkan masuk.

Israel benar-benar menutup Gaza selepas serangan Hamas pada 7 Oktober dan hanya meringankan di bawah tekanan AS. Ia berkata tiada sekatan pada masukan bantuan kemanusiaan dan bahawa agensi PBB boleh mengurangkan kelewatan dengan menyediakan lebih pekerja dan trak.

Tetapi pegawai PBB berkata penghantaran bantuan terjejas oleh pembukaan terlalu sedikit lintasan sempadan, proses penyaringan yang perlahan, dan pertempuran berterusan di seluruh wilayah – semuanya di bawah kawalan Israel secara besar-besaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.