Qatar India

(SeaPRwire) –   NEW DELHI — Qatar telah membebaskan lapan pegawai tentera laut India yang telah bersara yang telah dijatuhi hukuman mati atas tuduhan melakukan pengintipan tahun lepas, Kementerian Luar Negeri India berkata pada hari Isnin.

Lapan orang lelaki itu telah dituduh melakukan pengintipan semasa bekerja di Al Dahra, sebuah syarikat perunding dalam negara Teluk yang kaya minyak yang menasihati kerajaan Qatar tentang pemerolehan kapal selam. Mereka telah dipenjarakan pada tahun 2022 dan  pada bulan Oktober itu adalah  selepas India berkata ia sedang meneroka pilihan undang-undang dan memfailkan rayuan.

“Kami menghargai keputusan oleh Amir Negeri Qatar untuk membenarkan pembebasan dan kepulangan warganegara ini,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa tujuh daripada mereka telah kembali ke India.

Setiausaha Luar India Vinay Mohan Kwatra berkata kedua-dua kerajaan sedang berusaha untuk memulangkan pegawai kelapan yang telah bersara.

Berita itu muncul selepas Perdana Menteri India Narendra Modi bertemu dengan Amir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani di luar persidangan iklim COP28 di Dubai pada bulan Disember. Tidak jelas sama ada kedua-dua pemimpin membincangkan kes tersebut.

Jutaan rakyat India  di Teluk, sebilangan besar daripada mereka sebagai pekerja separa mahir atau tidak mahir. Mereka merupakan sumber pendapatan penting untuk India dan menyumbang kepada kejayaan ekonomi Teluk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.