(SeaPRwire) –   Denmark menyambut era baru pada Ahad apabila Raja Frederik X menaiki takhta selepas ibunya, Ratu Margrethe II, secara rasmi menandatangani pengunduran dirinya, menamatkan pemerintahannya selama 52 tahun sebagai raja Denmark yang paling lama berkhidmat.

Penukaran kuasa rasmi berlaku dalam mesyuarat Majlis Negara di Istana Christiansborg di Copenhagen, di mana beribu-ribu orang berkumpul untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Margrethe selepas beliau menjadi raja Denmark pertama dalam hampir 900 tahun untuk secara sukarela melepaskan takhta. Margrethe, 83, mengejutkan orang ramai apabila mengumumkan pengunduran dirinya dalam satu kenyataan, sambil menyatakan pembedahan belakang besar yang dilaluinya pada bulan Februari tahun lepas.

“Semoga Allah melindungi Raja,” katanya pada Ahad, selepas menandatangani pengisytiharan pengunduran diri.

Sebuah kerumunan gembira penyokong, banyak membawa bendera Denmark mini, memenuhi laluan apabila Raja Frederik, 55, melalui kawasan dalam sebuah konvoi, disertai dengan bunyi loceng gereja berhampiran. Pengawal diraja melakukan upacara harian rutin mereka di pusat bandar Copenhagen, memakai jaket merah sebagai ganti pakaian hitam biasa mereka.

DENMARK-ROYALS

Denmark, salah satu monarki tertua di seluruh dunia, tidak mempunyai upacara pemahkotaan. Sebaliknya, raja dan ratu baru muncul di balkoni istana, tradisi bermula sejak perlembagaan 1849, dengan Perdana Menteri Mette Frederiksen mengisytiharkan Naik Takhta Raja.

“Harapan saya ialah menjadi raja yang menyatukan untuk esok,” kata Frederik X dalam ucapan pertamanya sebagai raja, memakai pakaian seragam tentera upacara dihiasi pingat dan bahu emas. “Ia merupakan tugas yang saya dekati sepanjang hayat. Ia merupakan tugas yang saya ambil dengan bangga, hormat, dan gembira.”

Menurut tradisi Denmark, setiap penguasa baharu mengambil moto diraja sebagai prinsip panduan untuk pemerintahan mereka. Moto Frederik ialah: “Bersatu, komited, untuk kerajaan Denmark.”

Pengunduran itu meninggalkan Denmark dengan dua orang ratu, kerana Ratu Margrethe masih mengekalkan gelarannya, dan isteri Frederik X selama 19 tahun, Ratu Mary, mengambil peranan sebagai ratu konsort. Putera Frederik X berusia 18 tahun, Christian, kini mengambil jawatan putera mahkota Denmark dan waris takhta.

DENMARK-ROYALS

Monarki Denmark, dengan asal-usulnya yang boleh dikesan kembali kepada raja Viking abad ke-10 Gorm yang Tua, berdiri sebagai yang tertua di Eropah dan antara yang tertua secara global. Walaupun tugas keluarga diraja kebanyakannya bersifat istiadat dalam monarki berperlembagaan, Raja Frederik X dan Ratu Mary dipuji untuk usaha mereka memodenkan monarki, malah menghantar anak-anak mereka ke sekolah negeri.

Kaji selidik terkini menunjukkan optimisme meluas, dengan 82% rakyat Denmark menyatakan keyakinan terhadap keupayaan Raja Frederik X untuk berprestasi dengan baik dalam peranan baharu, dan peratusan yang lebih tinggi lagi, 86%, menyatakan pandangan positif yang sama terhadap Ratu Mary.

DENMARK-ROYALS

Raja Britain, Raja Charles III, yang penobatannya pada Mac 2023 menarik jutaan penonton, mengucapkan tahniah kepada Raja Frederik atas peranannya yang baharu. “Isteri saya menyertai saya dalam menulis untuk menyampaikan ucapan tahniah terbaik kami pada hari pemerintahan anda ke atas takhta Kerajaan Denmark,” katanya dalam satu . “Saya menantikan bekerjasama dengan anda untuk memastikan ikatan kekal antara negara kita dan keluarga kita kekal kuat, dan bekerjasama dengan anda mengenai isu-isu penting bagi negara kita dan dunia yang lebih luas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.