Supreme Courts Rules On Major LGBTQ Case And Strikes Down Biden's Student Loan Forgiveness Plan

Walaupun Kementerian Pendidikan terus bergerak maju dalam usahanya untuk melaksanakan pengampunan pinjaman pelajar, pakar undang-undang meramalkan sangat tidak mungkin Presiden Biden akan dapat melaksanakan janji kempen ini.

Sarjana undang-undang dan profesor yang berbicara dengan TIME menyatakan bahawa walaupun mereka bersetuju bahawa Kementerian Pendidikan mungkin mempunyai kuasa untuk memberikan bantuan di bawah Akta Pendidikan Tinggi (HEA) 1965, program tersebut tidak mempunyai kedudukan yang kukuh di tangan mahkamah konservatif.

“Pandangan Mahkamah Agung ialah kecuali Kongres memberi panduan yang jelas dan terperinci dengan jumlah butiran mengenai skop kuasa, ia akan memandang sangat tidak menyenangkan terhadap pemberian kuasa yang luas dan tidak terdefinisi sebegini,” kata Luke Herrine, Profesor Undang-Undang di Universiti Alabama.

Pada Jun, Mahkamah Agung memutuskan terhadap program pengampunan hutang yang akan menghapuskan hutang pelajar sehingga $20,000 bagi sesetengah peminjam. Kementerian Pendidikan cuba membenarkan rancangan tersebut di bawah Akta Peluang Bantuan Pendidikan Tinggi bagi Pelajar (HEROES) 2003, tetapi hakim konservatif menyatakan ia tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian.

Kini, Kementerian Pendidikan telah beralih ke arah mengadopsi peraturan baru dalam HEA untuk menjelaskan bagaimana Menteri Pendidikan boleh menafikan hutang pelajar. Pembuat keputusan yang memutuskan peraturan baru bertemu pada bulan Oktober, dengan dua lagi perjumpaan dijadualkan pada bulan November dan Disember.

Ini yang dikatakan pakar undang-undang mengenai masa depan pengampunan hutang pelajar.

Apakah rancangan baru pengampunan hutang pelajar Pentadbiran Biden?

Pentadbiran Biden kini sedang mengejar pengampunan hutang pelajar melalui HEA. Akta ini mengawal mekanisme bantuan kewangan persekutuan seperti pinjaman pelajar. Ia juga membenarkan Menteri Pendidikan untuk “membatalkan atau mengurangkan” pinjaman bagi kategori tertentu seperti pekerja awam atau orang yang “sepenuhnya cacat kekal”, mengikut pendapat Biden lwn Nebraska yang menolak rancangan pengampunan hutang pelajar awal.

Lebih Banyak Dari TIME

Pentadbiran Biden sedang dalam proses mengubahsuai peruntukan HEA melalui proses yang dikenali sebagai perundingan peraturan yang dirunding. Jed Shugerman, profesor di Sekolah Undang-Undang Boston University, menyatakan pentadbiran terdahulu “menafsirkan secara sempit” statut HEA, yang bermakna mereka mengehadkan bagaimana Kementerian Pendidikan boleh menggunakan peruntukan ini untuk menafikan hutang. Perubahan yang dicadangkan akan menakrifkan semula siapa yang layak menerima bantuan dan berapa banyak yang akan dihapuskan. Prosedur ini akan mengambil beberapa bulan lagi, kerana wakil-wakil dari pelbagai universiti dan organisasi bertemu untuk membincangkan langkah terbaik sebelum ia disahkan.

Parameter tepat rancangan pengampunan hutang pelajar baru Biden belum lagi ditetapkan. Untuk sekarang, Kementerian Pendidikan hanya mendedahkan bahawa mereka berharap membantu peminjam yang berhutang melebihi pinjaman asal, telah membayar hutang selama 25 tahun, mengambil pinjaman pelajar yang memberi tahap hutang yang “tidak munasabah”, atau layak untuk program pembayaran balik tetapi tidak didaftarkan.

Cary Coglianese, profesor di Sekolah Undang-Undang Universiti Pennsylvania Carey, menyatakan peminjam tidak harus mengharapkan bantuan itu semeluas usaha terdahulu. “Ini adalah inisiatif yang lebih terbatas,” kata Coglianese. Beliau juga meramalkan peraturan HEA baru yang membenarkan pengampunan hutang pelajar mungkin disahkan seawal musim bunga akan datang, walaupun jadual bergantung pada seberapa cepat perunding mencapai konsensus.

Cabaran undang-undang yang mungkin

Di bawah proses perundingan peraturan, wakil-wakil mewakili pihak-pihak berkepentingan datang bersama-sama untuk membincangkan perubahan peraturan. Coglianese menyatakan apabila agensi menggunakan proses perundingan peraturan untuk melaksanakan dasar, terdapat harapan bahawa agensi dapat mencegah perselisihan daripada mempertikai peraturan kerana pihak-pihak berkepentingan sudah datang bersama-sama untuk mencapai konsensus terhadap peraturan. Tetapi, beliau menjelaskan, perundingan itu juga menimbulkan masalah lain.

“Walaupun [perunding] mencapai konsensus terhadap draf peraturan, agensi masih perlu meletakkannya untuk komen awam. Dan dalam menanggapi komen awam, agensi mungkin mengubahsuai draf peraturan daripada apa yang difikirkan perunding telah bersetuju, dan ini boleh menjana konflik baru yang sebaliknya tidak akan wujud,” kata Coglianese.

Pakar kekal berbeza pandangan sama ada pengampunan hutang pelajar boleh dilaksanakan. Apabila diminta oleh TIME, profesor undang-undang—walaupun mereka percaya Kementerian Pendidikan mempunyai kuasa untuk menggunakan kaedah ini untuk menafikan hutang—secara sebulat suara berkata bahawa rancangan pengampunan hutang pelajar Pentadbiran Biden akan dicabar di mahkamah.

Banyak bergantung kepada masa rancangan pengampunan hutang pelajar ini. Satu rancangan pengampunan hutang pelajar baru kemungkinan besar tidak akan dikeluarkan sehingga tahun depan, yang kebetulan merupakan tahun pilihan raya. Dengan anggapan bahawa rancangan pengampunan hutang pelajar Biden akan dicabar secara serta-merta selepas pengumumannya, kes itu kemungkinan besar tidak akan selesai sehingga selepas pilihan raya. Ini bermakna, kata Coglianese, apa-apa prospek pengampunan hutang pelajar akan hilang jika Pentadbiran Republikan memenangi pilihan raya.

Pada masa yang sama, walaupun pentadbiran semasa terus berkuasa, Shugerman menyatakan, kes itu boleh sekali lagi sampai ke Mahkamah Agung, yang mungkin akan menolak program itu sekali lagi.

“Mahkamah Agung Roberts telah memaparkan tangan mereka,” kata Shugerman, merujuk kepada pendapat Mahkamah terdahulu mengenai hutang pelajar. “Mahkamah Agung Roberts melampaui sekadar membuat poin asas mengenai mengapa ia lemah… kepada piawaian ideologi konservatif yang jauh lebih… yang juga akan menjadikannya sukar bagi mana-mana pentadbiran untuk [melaksanakan] apa-apa seperti ini.”