Chinese national flags fly over Tiananmen Square along with other red flags ahead of the fifth plenary session of the First Session of the 14th National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, China, on Sunday, March 12, 2023.

Jutaan pegawai Parti Komunis China diberi amaran untuk mengelakkan diri daripada melabur dalam ekuiti swasta untuk mengelakkan situasi pemilikan yang boleh menyebabkan rasuah.

Amalan melabur sebegini menimbulkan keraguan terhadap integriti pegawai dan membuka pintu kepada penyalahgunaan kuasa untuk keuntungan peribadi, kata sebuah penerbit rasmi Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin dalam artikel baru-baru ini.

Amalan ini, yang akan menjadikan mereka pemegang saham tidak langsung dalam syarikat, pada dasarnya sama dengan menjalankan perniagaan secara haram dan ia harus ditangani mengikut undang-undang, menurut artikel tersebut.

Pegawai parti didapati telah menubuhkan dana PE selepas mereka mengetahui maklumat penting syarikat-syarikat yang ingin tersenarai, dan membuat “keuntungan besar” selepas penawaran awam permulaan mereka, menurut artikel itu. Yang lain didapati telah memberi sokongan pembiayaan kepada syarikat-syarikat yang mereka pegang secara tidak langsung melalui pelaburan mereka. Mereka juga menjadi saluran rahsia untuk rasuah, menurut artikel tersebut.

Mengambil tindakan terhadap rasuah dalam parti yang luas yang mengawal China telah menjadi isu utama Presiden Xi Jinping sejak beliau mengambil alih kuasa sepuluh tahun lalu. Selama bertahun-tahun, ia telah menjatuhkan lebih daripada 1.5 juta pegawai kerajaan. Baru-baru ini, badan anti-rasuah telah memberi tumpuan kepada sektor kewangan China bernilai $61 trilion dalam operasi yang telah menjatuhkan lebih 100 eksekutif dan pegawai tahun ini sahaja.

Xi, pemimpin China paling berkuasa sejak Mao Zedong, telah berusaha untuk memperkukuh keupayaan kerajaan jangka panjang parti serta “sifat maju dan ketulenannya.” Tahun lalu, beliau memulakan penggal ketiga tidak pernah berlaku sebelumnya dalam jawatan dan membaca banyak jilid fikirannya kini wajib di seluruh sektor korporat.

Artikel itu, yang dipilih meluas oleh media tempatan dan diedarkan di kalangan profesional pelaburan baru-baru ini, merupakan petikan yang diambil daripada buku yang diterbitkan awal tahun ini mengenai aplikasi undang-undang pemeriksaan disiplin dan penyeliaan China, menurut pos itu. Buku yang disusun oleh jabatan perbicaraan kes CCDI itu bertujuan untuk memberikan panduan berwibawa kepada badan disiplin di semua peringkat dalam kerja penegakan undang-undang dan disiplin mereka, katanya.

Pegawai masih dibenarkan melabur dalam dana swasta yang memegang sekuriti tersenarai awam seperti saham dan bon. Biasanya ini mempunyai pelaburan minimum sekitar 1 juta yuan (RM636,750).