Reddit

(SeaPRwire) –   Reddit Inc. telah menjalinkan kerjasama dengan OpenAI yang akan membawa kandungannya ke bot percakapan ChatGPT dan produk lain, sementara juga membantu syarikat media sosial menambah ciri-ciri kecerdasan buatan baru ke forum-forumnya.

Saham Reddit, yang melakukan penawaran awam permulaan pada bulan Mac, melonjak sehingga 15% dalam perdagangan lewat malam berikutan pengumuman itu.

Persetujuan itu “akan membolehkan alat-alat AI OpenAI lebih memahami dan memaparkan kandungan Reddit, terutamanya mengenai topik-topik terkini,” kata syarikat-syarikat itu pada hari Khamis dalam kenyataan bersama. Persetujuan itu membenarkan OpenAI memaparkan kandungan Reddit dan melatih sistem AI pada data rakannya.

Reddit juga akan menawarkan pengguna baru alat-alat berasaskan AI yang dibina pada model-model yang dicipta oleh OpenAI, yang akan meletak iklan di laman sesawang rakannya. Terma kewangan persetujuan itu tidak didedahkan.

Kandungan Reddit telah lama menjadi sumber latihan data untuk membuat model-model AI – termasuk yang dimiliki OpenAI. Minggu lepas, Reddit melancarkan dasar-dasar baharu mengenai penggunaan data, sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan pendapatan melalui perjanjian pelesenan dengan pembangun kecerdasan buatan dan syarikat-syarikat lain.

“Data kami sangat bernilai,” Ketua Pegawai Eksekutif Steve Huffman berkata pada Summit Teknologi Bloomberg awal bulan ini. “Kami melihat minat yang sangat besar terhadapnya.”

Mencari peluang baru untuk mencari pendapatan merupakan sebahagian daripada tawaran Reddit sebelum IPO-nya. Syarikat itu juga menandatangani persetujuan bernilai $60 juta pada Januari dengan Alphabet Inc. Google untuk membantu melatih model bahasa besar, teknologi di sebalik AI generatif.

Huffman sebelum ini enggan membincangkan butir-butir perjanjian Google tetapi berkata terma biasa boleh mengawal selama ringkasan Reddit boleh ditunjukkan dalam carian Google atau sama ada pelesen perlu memaparkan penjenamaan Reddit dalam hasil yang dijana AI.

OpenAI, bagi pihaknya, semakin menjalinkan kerjasama dengan syarikat-syarikat media untuk membantu melatih sistem AI dan memaparkan kandungan masa nyata dalam bot percakapannya. Pembuat ChatGPT juga menandatangani perjanjian dengan Dotdash Meredith awal bulan ini dan Financial Times pada bulan April.

Disokong oleh Microsoft Corp., syarikat permulaan itu muncul sebagai pemacu dalam pembangunan AI. Sam Altman, pengasas OpenAI, mempunyai sejarah panjang dengan Reddit. Beliau merupakan salah seorang pemegang saham terbesar Reddit ketika IPO tahun ini dan sebentar menjadi Ketua Eksekutif Sementara Reddit pada tahun 2014.

Syarikat-syarikat itu menyatakan dalam kenyataan bahawa kerjasama mereka diketuai oleh Ketua Operasi OpenAI Brad Lightcap dan diluluskan oleh pengarah bebasnya.

Saham Reddit, yang merosot 5.5% kepada $56.38 dalam perdagangan New York biasa Khamis, melonjak setinggi $64.75 selepas perkongsian itu diumumkan. Saham itu meningkat 66% sejak IPO-nya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.