(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Ahli Parlimen Republikan Marjorie Taylor Greene berkata pada Rabu bahawa beliau akan memanggil undian minggu depan untuk menggulingkan Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson, memaksa rakan sejawatannya memilih antara menggulingkan Johnson, R-La., sebagai speaker atau menyertai dengan Demokrat untuk mengekalkan beliau di jawatan tersebut.

Berucap di luar Capitol, Greene mengutuk pemimpin Parti Republikan pada peringkat tertinggi dan membantah terhadap desakan awam, termasuk dari , untuk mengelakkan lagi pergaduhan politik yang merumitkan begitu hampir dengan pilihan raya November. Bersamanya ialah Ahli Parlimen Thomas Massie, R-Ky., salah seorang daripada sedikit ahli parlimen yang menyertai usahanya.

“Kita memerlukan pemimpin di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat yang akan menyelesaikan ini,” kata Greene, R-Ga., memegang topi merah “MAGA” daripada gerakan Trump “Make America Great Again”.

“Mike Johnson tidak sesuai untuk pekerjaan itu,” katanya.

Dalam terus maju minggu depan, beliau berkata bahawa “setiap ahli Kongres perlu mengambil undian itu.”

Pertembungan dengan Greene, salah seorang penyokong paling bersemangat Trump, membahayakan kerana ahli parlimen berpangkat akan perlu memilih sama ada menggulingkan Johnson, R-La., sebagai speaker atau menyertai dengan Demokrat untuk mengekalkannya di pejabat yang berkuasa itu, yang kedua dalam barisan susunan kepada presiden.

Johnson, dalam kenyataannya sendiri, berkata tindakan Greene “salah untuk Persidangan Republikan, salah untuk institusi, dan salah untuk negara.”

Demokrat melihat dalam Johnson sebagai rakan kongsi yang berpotensi, konservatif garis keras walaupun beliau bersedia memimpin Parti Republikannya jauh dari suara-suara paling kanan yang menghalang urusan biasa mentadbir, termasuk membiayai kerajaan dan, lebih baru-baru ini, menyokong Ukraine dan sekutu AS yang lain.

Pemimpin Demokrat, Ahli Parlimen New York Hakeem Jeffries, dan pasukannya mengeluarkan kenyataan bersama minggu ini menyatakan bahawa sudah tiba masanya “meninggalkan laman” kekacauan GOP, mengumumkan bahawa Demokrat akan mengundi untuk menyekat usul Greene untuk menyingkirkan pejabat speaker, dengan itu memastikan Johnson tidak digulingkan daripada pejabat.

Lawan awam Johnson hanya sedikit, pada masa ini, dan kurang daripada lapan yang diperlukan untuk menggulingkan bekas Ahli Parlimen Kevin McCarthy, R-Calif., pada musim gugur lalu dalam penyingkiran pertama speaker duduk dari pejabat berkuasa itu. Hanya seorang lagi Ahli Parlimen Republikan, Paul Gosar dari Arizona, yang menyertai usaha Greene.

Greene dan Massie berkata mereka memberi rakan sejawat mereka akhir minggu untuk mempertimbangkan pilihan sebelum memanggil undian pada minggu depan. Atau, kata mereka, Johnson boleh sekadar meletak jawatan, menunjuk kepada contoh speaker Republikan terdahulu, John Boehner dari Ohio, yang melepaskan jawatan pada 2015 apabila pengkritik garis keras mengancam untuk menggulingkannya.

“Adakah anda akan memeluk Hakeem Jeffries seperti Mike Johnson telah?” kata Massie, di hadapan foto poster Jeffries menyerahkan gavel kepada Johnson apabila Republikan itu menjadi speaker pada musim gugur lalu.

“Mereka mempunyai akhir minggu untuk memikirkannya, tetapi lebih penting lagi, Mike Johnson mempunyai akhir minggu untuk memikirkannya.”

Kekacauan itu telah menguasai Dewan yang sebenarnya dalam keadaan tergantung. Johnson tidak berupaya memerintah majoriti tipisnya untuk bekerjasama dalam keutamaan parti dan telah dipaksa memasuki lengan Demokrat untuk undian yang diperlukan untuk meluluskan kebanyakan undang-undang besar – dan kini, untuk mengekalkan jawatannya.

Johnson telah dipilih oleh Republikan sebagai calon kompromi terakhir selepas , tetapi beliau menimbulkan kemarahan sayap kanan apabila beliau memimpin laluan pakej bantuan luar negara $95 bilion untuk Ukraine dan sekutu AS yang mereka lawan.

Trump memberi tanda sokongan kepada Johnson, yang tergesa-gesa ke kelab Mar-a-Lago bekas presiden di Florida bulan lalu untuk mengukuhkan sokongan.

Pemimpin Republikan lain, termasuk ketua yang dilantik tangan Trump bagi Jawatankuasa Kebangsaan Republikan, Michael Whatley, telah mendesak Ahli Parlimen Dewan untuk menangguhkan usaha penyingkiran sebelum pilihan raya musim gugur yang akan menentukan parti mana yang menguasai Putera White dan Kongres.

Dalam mesyuarat persendirian Selasa, Whatley mendesak Ahli Parlimen Dewan Republikan untuk bersatu di sekeliling keutamaan bersama. Beliau menyampaikan mesej yang sama kemudian pada hari itu kepada Greene, memberitahu bahawa cuba menggulingkan Johnson tidak membantu, menurut seorang yang mengetahui perbualan itu tetapi tidak dibenarkan membincangkannya secara terbuka dan berkata di bawah syarat tanpa nama.

Walaupun pemimpin Demokrat telah menyatakan bahawa mereka akan memberikan undian untuk menyekat usul Greene apabila ia datang ke hadapan, dengan itu menyimpannya, ia tidak jelas sama ada semua ahli parlimen Demokrat akan menyertai usaha itu.

Dalam mesyuarat persendirian mereka sendiri minggu ini, sesetengah Demokrat membantah membantu Johnson, terutamanya selepas beliau membantu memimpin cabaran undang-undang Trump terhadap pilihan raya presiden 2020 dimenangi oleh Demokrat Joe Biden. Pemimpin parti telah menyatakan sokongan mereka untuk menepi resolusi Greene bukanlah sama dengan undian untuk Johnson.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.