Trump Eagle Pass TX border

(SeaPRwire) –   Bilamana panel Mahkamah Rayuan bagi Litar Kelima pada Rabu akan datang mengenai sama ada untuk menghalang undang-undang Texas yang membenarkan pegawai polis untuk menangkap pendatang tidak sah yang disyaki, ia akan menjadi bab terbaru dalam pertengkaran negeri itu dengan kerajaan persekutuan mengenai dasar imigresen dan sempadan. Pada bulan Februari, gabenor Republikan dari seluruh negara berkumpul di sempadan Mexico dengan Texas untuk memprotes dasar sempadan yang didakwa tidak berdaya oleh Pentadbiran Biden dan untuk mempamerkan otot konservatif mereka di hadapan penonton negara. Gabenor Texas Greg Abbott menggulung karpet merah dan mengalu-alukan sokongan mereka untuk kempennya menentang kerajaan persekutuan, yang bahkan termasuk menentang perintah Mahkamah Agung untuk menanggalkan dawai berduri dari kawasan sepanjang sempadan.

Perhimpunan itu kedengaran mirip – dan jelas berbeza – daripada mesyuarat bersama 2005 di Texas yang melibatkan gabenor yang bimbang tentang keganasan di sempadan. Di sana, gabenor Rick Perry (R-Tex.), Bill Richardson (D-N.M.), dan Arnold Schwarzenegger (R-Calif.) berdiri bersama untuk menentang penganiayaan terhadap pendatang, sama ada berdokumen atau tidak berdokumen, dan menjanjikan untuk mengambil lebih tanggungjawab untuk keselamatan sempadan. “Salah satu cabaran terbesar negara kita ialah memotong laluan perdagangan dadah dan mengakhiri keganasan yang ia bawa ke kedua-dua belah sempadan,” kata Perry.

Pernyataan Perry mencerminkan garis agak sederhana yang diambil oleh Republikan pada hari itu mengenai keselamatan sempadan dan imigresen. Tetapi masa sudah berubah. Bermula pada pertengahan 1990-an, Republikan, terutamanya di negeri sempadan seperti Texas, menyedari bahawa retorik keras terhadap kerajaan persekutuan mengenai keselamatan boleh menjadi tambahan politik yang besar. Pentingnya, bagaimanapun, retorik keras Republikan seperti Perry disandarkan dengan dasar sederhana. Tetapi semakin lama ini tidak cukup bagi pengundi asas parti Republikan. Ini menjadi jelas apabila Perry bertanding untuk presiden pada tahun 2012, memperlihatkan kenaikan Donald Trump, dengan retoriknya yang lebih keras dan dasar yang jauh lebih drakonik.

Gabenor negeri sempadan mempunyai sejarah panjang menyerang kerajaan persekutuan mengenai banyak isu.

Dan tiada negeri mempunyai hubungan cinta-benci yang lebih banyak dengan Washington, D.C. berbanding Texas, terutamanya mengenai tanah pantai dan sempadan. Persetujuan yang membawa Texas ke dalam Kesatuan pada tahun 1845 membenarkan negeri itu mengekalkan semua tanahnya, termasuk menetapkan sempadan tiga liga (kira-kira 10 batu) dari pantai – yang memberi Texas kira-kira 2.5 juta ekar di Teluk Mexico. Walau bagaimanapun, semasa separuh pertama abad ke-20, kerajaan persekutuan memulakan beberapa kes menentang hak Texas ke atas tanah-tanah ini. Kontroversi “tidelands” begitu penting sehingga pada tahun 1952, Gabenor Demokratik konservatif Allan Shivers menyokong calon Presiden Republikan Dwight Eisenhower, selepas yang terakhir berjanji menyokong negeri dalam pertikaian itu (dia menepati janji itu pada tahun 1953).

Keputusan Shivers memecahkan Parti Demokratik kepada sayap liberal dan konservatif. Mereka akan kekal dalam ketegangan tidak selesa selama dekad, dengan sayap konservatif sering menghentam kerajaan persekutuan. Secara beransur-ansur, ketika Republikan menjadi lebih berdaya saing dalam politik Texas, Demokratik konservatif mula bertukar parti.

Perry memperlihatkan corak ini. Dia menyertai perhimpunan negeri pada tahun 1984 sebagai Demokratik konservatif. Pada tahun 1989, dia bertukar parti, merasakan bahawa jenis anti-kuasa persekutuan konservatisme yang dipegangnya kini jauh lebih selesa di GOP. Tahun berikutnya, dia menjadi orang Republikan pertama yang memenangi jawatan Pentadbir Pertanian – sering merupakan laluan untuk politikus berambisi.

Sebaik sahaja berada dalam pejabat negeri, Perry memanfaatkan nilai menghentam campur tangan persekutuan ke dalam hal ehwal negeri di negeri yang semakin bergeser ke kanan. Pentadbir Pertanian menentang peraturan persekutuan yang dicadangkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar, mendakwa ia membebankan petani, dan menghentam sekatan penggunaan air persekutuan di kawasan pedalaman Texas yang kering. Ini terutamanya retorik – Pentadbir Pertanian mempunyai sedikit alat untuk melawan balik – tetapi pentas telah diatur.

Walau bagaimanapun, isu di mana Perry tidak secara refleks menyerang kerajaan persekutuan ialah imigresen dan sempadan. Partinya terbahagi mengenai topik itu dan dia menyedari perlu merayu kepada orang Latin – segera menjadi blok undian besar di Texas. Di satu sisi GOP berdiri konservatif seperti bekas Presiden Ronald Reagan yang telah berkata, “Daripada bercakap tentang membina pagar…Mengapa kita tidak bekerja untuk mengakui masalah bersama kita?”. Sisi lain termasuk konservatif keras seperti Pat Buchanan, yang memenangi kira-kira suku daripada undian dalam pilihan raya perdana Republikan pada tahun 1992 dengan retorik populis sayap kanan, termasuk cadangan untuk meningkatkan Patrol Sempadan dan membina “pagar” yang diperlukan untuk menjamin keselamatan sempadan.

Republikan Texas, termasuk Perry dan George W. Bush, yang menawan kerajaan negeri pada tahun 1994, cenderung ke arah pendekatan Reagan. Sebaik sahaja Bush meninggalkan untuk Rumah Putih pada tahun 2001, Perry terus dasar imigresen sederhana bekas gabenor dengan menandatangani Akta Impian Texas, yang memberikan pelajar tidak berdokumen layak negeri itu akses ke yuran pengajian dalam negeri dan bantuan kewangan negeri. Bahkan pada mesyuarat gabenor sempadan 2005, Perry membantah pembiayaan kongres untuk 700 batu pagar sempadan, dengan berkata ia akan tidak berkesan. “Jika anda membina tembok atau pagar 30 kaki, perniagaan tiang 32 kaki akan menjadi sangat baik,” katanya.

Tetapi secara kebangsaan, sayap GOP Buchanan mula menguasai parti itu. Pada tahun 2006, Ahli Kongres Republikan – berlawanan dengan panggilan Presiden Bush untuk pendekatan seimbang terhadap imigresen – mengambil garis yang lebih keras, memperkenalkan undang-undang untuk membuat menjadi jenayah berada di negara secara haram.

Tindakan Bush dan Perry pada tahun 2006 merangkumi perubahan. Bush mengalah kepada realiti politik dan mengumumkan “Operasi Mula Cepat”, yang mengerahkan Angkatan Tentera Kebangsaan ke sempadan untuk membantu menghentikan imigresen haram. Perry memuji bekas rakan sekerjanya, tetapi mencerminkan perubahan tumpuan isu itu, beliau juga berkata, “Texas tidak boleh menunggu kerajaan persekutuan melaksanakan langkah keselamatan sempadan yang diperlukan.” Beliau meningkatkan kehadiran tentera negeri di sempadan dan menyediakan alat penyiasatan baru.

Pilihan Barack Obama mengukuhkan tentangan terhadap Washington sebagai isu pemisah utama bagi Republikan seperti Perry. Gabenor Texas merasakan peluang untuk menghentam kerajaan persekutuan, bukan sahaja kerana gagal menjamin keselamatan sempadan, tetapi juga kerana melanggar hak negeri dengan mengambil penyelesaian dari tangan mereka.

Walaupun begitu, retorik anti-kerajaan persekutuan Perry mengenai isu imigresen lebih sederhana daripada serangannya terhadap isu lain seperti cukai, mencerminkan pendekatan lama terhadap isu itu. Pada satu perhimpunan anti-cukai pada tahun 2009, contohnya, Perry secara kabur mencadangkan bahawa pengunduran mungkin menjadi pilihan jika Washington terus “mengalihkan pandangan daripada rakyat Amerika”.

Tetapi Perry memahami bahawa politik GOP telah berubah dan beliau perlu bergerak ke kanan mengenai imigresen untuk memuaskan asas parti itu. Tentang Obama, beliau berkata, “Saya tidak yakin beliau khususnya prihatin sama ada atau tidak sempadan Amera Syarikat adalah selamat,” kemudian enggan tawaran untuk bertemu Presiden untuk apa yang dipanggil gabenor itu “jabatan tangan cepat di landasan”. (Sebenarnya, mereka bertemu, dengan Perry menunjukkan ketidakpercayaannya di mukanya.) Selain menghentam Obama, Perry menyediakan pembiayaan negeri dan persekutuan untuk “Operasi Rio Grande”, siri tindakan keselamatan sempadan beraneka jenis yang melebihi apa yang dilakukan kerajaan persekutuan.

Secara politik, tindakan baru Perry dan serangan keras terhadap pentadbiran Obama bekerja dengan baik. Pengundi Texas menyokong pemotongan kepada belanjawan keselamatan sempadan semasa Resesi Besar dan supermajoriti menyokong penguatan keselamatan sempadan AS dengan ketat pada tahun 2013.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Walau bagaimanapun, Perry tidak pernah sepenuhnya menolak sikap yang lebih berbelas kasihan terhadap imigresen tidak sah yang pernah menjadi bahan utama politik Republikan Texas. Pada debat presiden 2011, beliau berkata orang yang menentang yuran pengajian dalam negeri untuk pendatang tidak sah telah “mengabaikan hakikat”.