South Korea Seeks First Talks With Doctors as Deadline Looms

(SeaPRwire) –   Ketegangan terus meningkat antara beribu-ribu dan kerajaan, kerana majoriti besar doktor junior yang protes telah enggan kembali bekerja pada hari Jumaat walaupun ancaman pendakwaan untuk tindakan berkumpulan mereka dan jika mereka tidak menghentikan mogok itu sekarang.

Hanya 294 orang doktor daripada kira-kira 9,000 doktor yang mogok telah kembali bekerja sejak hari Khamis malam sejak mogok bermula pada 20 Februari, Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo . Pihak berkuasa telah memberi ultimatum awal minggu ini, dengan berjanji kepada doktor yang mogok bahawa mereka tidak akan diambil tindakan jika mereka kembali bekerja menjelang malam Khamis tetapi kerajaan akan bertindak terhadap penggugur yang tinggal bermula hari Jumaat.

Doktor-doktor itu membantah rancangan kerajaan untuk menangani kekurangan doktor negara yang lama dengan meningkatkan kuota tahunan pelajar perubatan dari 3,058 ke 5,058 bermula pada 2025. Kritikan menyatakan doktor yang mogok bimbang bahawa pengembangan kuota akan menjejaskan upah saingan mereka, manakala doktor mendakwa rancangan itu akan berbuat sedikit untuk menangani keadaan kerja yang buruk di bidang di mana kekurangan tenaga kerja paling mendesak.

Setakat Rabu malam, kira-kira 10,000 pesakit—80% daripada semua doktor junior—telah menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai sebahagian daripada protes. Kira-kira 9,000 orang sedang mogok—penurunan kecil berbanding hari sebelumnya, , yang juga mencatat bahawa bilangan doktor mogok telah berkurangan dua hari berturut-turut.

Di 100 buah hospital pengajaran di seluruh negara, terdapat 32 buah hospital di mana lebih daripada seorang telah kembali bekerja, dan 10 buah hospital di mana lebih daripada 10 orang telah kembali, kata Park pada hari Khamis, dengan menambah terdapat juga hospital di mana sehingga 66 orang doktor telah menyambung kerja.

Pihak berkuasa telah mengeluarkan lebih 9,400 perintah kembali bekerja kepada doktor yang mogok, tetapi banyak yang telah mengelak menerima pesanan teks perintah itu dengan sekadar mematikan telefon mereka dan menukar nombor telefon. Sebagai tindak balas, pegawai-pegawai kini melawat rumah doktor latihan untuk menyampaikan perintah secara peribadi. Kementerian Kesihatan juga telah memaparkan perintah kembali bekerja untuk kira-kira 12 orang doktor latihan di laman web kementerian, media tempatan melaporkan. Langkah-langkah ini akan membolehkan pihak berkuasa kemudiannya memfailkan aduan jenayah terhadap mereka yang enggan mematuhi perintah kembali bekerja.

Menentang perintah kembali bekerja boleh dikenakan hukuman sehingga tiga tahun penjara, denda 30 juta won ($22,000) atau penggantungan lesen perubatan minimum tiga bulan.

Kerajaan kekal tegas dengan rancangan pengembangan kuotanya, yang kekal popular secara meluas di kalangan orang ramai, dengan kementerian kesihatan mendakwa lima pesalah yang didakwa menganjurkan mogok pada Selasa. Pada hari Jumaat, polis menggeledah beberapa pejabat Persatuan Perubatan Korea dan Persatuan Perubatan Seoul, yang dituduh melanggar undang-undang perubatan untuk peranan yang didakwa dalam menggalakkan mogok.

Pada masa yang sama, pihak berkuasa kelihatan cuba menenangkan kebimbangan di kalangan doktor mengenai rancangan pengembangan kuota, dengan kementerian kesihatan berkata pada hari Khamis bahawa kerajaan akan menambah sehingga 1,000 profesor perubatan di hospital kebangsaan utama menjelang 2027 untuk menangani kebimbangan yang dibangkitkan oleh doktor bahawa peningkatan ambilan pelajar perubatan akan menjejaskan kualiti rawatan perubatan dan pendidikan. Sementara itu, Park berkata bahawa pegawai-pegawai telah menjemput 94 wakil doktor yang mogok ke mesyuarat pada hari Khamis, tetapi tidak hadir.

Hospital di seluruh negara sedang ditarik kepada had mereka, dengan sesetengah pesakit mempunyai rawatan tertangguh akibat kekurangan doktor. Pengetua hospital telah menulis emel memohon doktor untuk kembali. “Kesungguhan anda disampaikan dengan baik,” kata Presiden Universiti Kebangsaan Seoul Kim Young-tae pada hari Rabu. “Beberapa pesakit yang menghidap penyakit berisiko tinggi dan penyakit tidak dapat diubati menanti anda. Sekarang, sila kembali.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.