(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine — Ribuan warga awam lagi telah melarikan diri daripada serangan darat semula Rusia di timur laut Ukraine yang menargetkan bandar dan kampung dengan serangan meriam dan mortar, kata pegawai pada Ahad.

Pertempuran yang hebat itu telah memaksa sekurang-kurangnya satu unit Ukraine untuk menarik diri di kawasan Kharkiv, menyerahkan lebih banyak tanah kepada pasukan Rusia di perkampungan yang kurang dipertahankan di kawasan “kelabu” yang dipertikaikan sepanjang sempadan Rusia.

Sementara itu, sebuah bangunan apartmen 10 tingkat runtuh di bandar Rusia Belgorod, berhampiran sempadan, dengan beberapa kematian dan kecederaan dilaporkan. Pihak berkuasa Rusia berkata bangunan itu runtuh berikutan pengeboman Ukraine. Ukraine tidak mengulas mengenai insiden itu.

Sekurang-kurangnya 4,000 orang awam telah melarikan diri daripada kawasan Kharkiv sejak Jumaat, apabila pasukan Moscow melancarkan operasi itu, kata Gabenor Oleh Syniehubov dalam kenyataan media sosial. Pertempuran berat berlaku pada Ahad sepanjang garis hadapan timur laut, di mana pasukan Rusia menyerang 27 perkampungan dalam tempoh 24 jam, katanya.

Ahli analisis mengatakan dorongan Rusia dirancang untuk memanfaatkan kekurangan peluru sebelum bekalan Barat yang dijanjikan boleh sampai ke barisan hadapan. Tentera Ukraine berkata Rusia menggunakan taktik biasa dengan melancarkan jumlah tembakan dan serangan infantri yang berlebihan untuk melemahkan tentera dan kuasa tembak mereka.

Ia berlaku selepas Rusia meningkatkan serangan pada bulan Mac yang menyasarkan infrastruktur tenaga dan perkampungan, yang ahli analisis meramalkan adalah usaha bersepadu oleh Moscow untuk membentuk keadaan bagi serangan.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata bahawa mengganggu serangan Rusia di kawasan itu adalah keutamaan, dan bahawa tentera Ukraine terus menjalankan operasi lawan balas di tujuh perkampungan di sekitar kawasan Kharkiv.

“Mengganggu niat serangan Rusia adalah tugas utama kami sekarang. Sama ada kami berjaya dalam tugas itu bergantung kepada setiap askar, setiap sarjan, setiap pegawai,” kata Zelenskyy.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata pada Sabtu bahawa pasukannya telah menawan lima perkampungan di sempadan kawasan Kharkiv Ukraine. Kawasan-kawasan ini mungkin tidak diperkukuh dengan baik kerana pertempuran dinamik dan pengeboman berat yang berterusan, memudahkan kemajuan Rusia.

Pemimpin Ukraine belum mengesahkan keuntungan Moscow.

Satu unit Ukraine berkata bahawa mereka terpaksa berundur di beberapa kawasan dan bahawa pasukan Rusia telah menawan sekurang-kurangnya satu perkampungan lagi pada petang Sabtu.

Dalam satu video pada petang Sabtu, unit Hostri Kartuzy, sebahagian daripada pasukan khas pengawal kebangsaan Ukraine, berkata bahawa mereka berjuang untuk kawalan perkampungan Hlyboke.

“Hari ini, semasa pertempuran berat, pembela kami terpaksa menarik diri daripada beberapa lagi kedudukan mereka, dan hari ini, satu lagi perkampungan telah sepenuhnya di bawah kawalan Rusia. Pada pukul 20:00, pertempuran untuk perkampungan Hlyboke masih berlangsung,” kata pejuang dalam klip itu.

Institut untuk Kajian Perang AS berkata pada Sabtu bahawa ia percaya dakwaan bahawa Moscow telah menawan Strilecha, Pylna, Pletenivka dan Borsivika adalah tepat, dan bahawa rakaman geolokasi juga kelihatan menunjukkan bahawa pasukan Rusia telah menawan Morokhovets dan Oliinykove. Ia menggambarkan keuntungan Rusia baru-baru ini sebagai “taktikal penting.”

Pada hari-hari perang awal, Rusia membuat usaha tergesa-gesa untuk menyerang secara cepat Kharkiv tetapi berundur dari pinggirannya selepas kira-kira sebulan. Pada musim gugur 2022, tujuh bulan kemudian, tentera Ukraine mengusir mereka keluar dari Kharkiv. Serangan balas berani itu membantu meyakinkan negara-negara Barat bahawa Ukraine mampu mengalahkan Rusia di medan perang dan layak menerima sokongan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.