Seorang menyusuri jalan yang banjir di tengah hujan lebat yang berlarutan akibat sungai atmosfera kedua dalam tempoh kurang seminggu yang melanda California pada 4 Februari 2024 di Santa Barbara, California.

(SeaPRwire) –   (LOS ANGELES) — Sungai atmosfera kedua berturut-turut menyerang selatan awal Isnin, melepaskan tanah runtuh, banjir jalan raya dan memutuskan bekalan elektrik ketika negeri lembap itu bersiap untuk hari hujan berat lagi.

Kira-kira 1.4 juta orang di kawasan Los Angeles, termasuk Hollywood Hills dan Beverly Hills, berada di bawah amaran banjir kilat Isnin pagi. Sehingga 9 inci (23 sentimeter) hujan telah jatuh di kawasan itu, dengan lebih dijangka, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, yang menamakan banjir kilat dan ancaman tanah runtuh “situasi yang amat membahayakan”.

Di California Utara, ribut menenggelami jalan dan menjatuhkan pokok serta talian elektrik Ahad malam di seluruh Kawasan Teluk San Francisco, di mana angin melebihi 60 mph (96 kph) di beberapa kawasan. Angin melebihi 80 mph (128 kph) direkodkan di gunung-ganang.

Hanya ke selatan di San Jose, pasukan penyelamat mengeluarkan penumpang dari tingkap kereta yang terperangkap banjir dan menyelamatkan orang dari kem penduduk tanpa rumah di sepanjang sungai yang meningkat.

Urban bergerak ke California Selatan, di mana pegawai-pegawai memberi amaran banjir yang mungkin memusnahkan dan memerintahkan evakuasi untuk lembah-lembah yang terbakar dalam kebakaran liar baru-baru ini yang berisiko tinggi terhadap tanah runtuh lumpur dan bahan.

“Kami telah mengalami banjir, angin kencang, kami telah mengalami segala-galanya di sini,” kata Todd Hall, ahli meteorologi dengan Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan berhampiran Los Angeles.

“Saya telah menjalankan laporan kerosakan sepanjang malam, jadi saya telah melihat banyak kerosakan, dan orang-orang yang dievakuasi dari rumah akibat tanah runtuh,” kata Hall.

Kelas dibatalkan Isnin untuk sekolah di seluruh Daerah Santa Barbara, yang dimusnahkan oleh tanah runtuh akibat ribut kuat pada 2018.

Lebih jauh ke pantai, angin kencang dan hujan lebat membawa keadaan berbahaya di bandar Ventura, kata Alexis Herrera, yang cuba mengeluarkan air banjir dari sedan terperangkapnya. “Semua lebuh raya banjir di sini,” kata Herrera dalam bahasa Sepanyol. “Saya tidak tahu bagaimana saya boleh memindahkan kereta saya.”

Lebih daripada 543,000 pelanggan tanpa bekalan elektrik di seluruh negeri Isnin pagi, menurut .

Palisades Tahoe, resort ski kira-kira 200 batu (320 kilometer) timur laut San Francisco, mengatakan Ahad ia mengharapkan salji terberat musim ini, dengan pengumpulan 6 inci (15 sentimeter) setiap jam untuk jumlah sehingga dua kaki (60 sentimeter). Salji berat dijangka sehingga Isnin di seluruh Sierra Nevada dan pemandu-pemandu dinasihatkan mengelakkan jalan-jalan gunung.

Kebanyakan negeri telah kering semula dari sungai atmosfera yang berlepas minggu lepas, menyebabkan banjir dan menumpahkan salji yang diterima di gunung-ganang. Uban terkini, juga dipanggil sungai atmosfera kerana jalur kelembapannya menjangkau kembali merentasi Pasifik berhampiran Hawaii, tiba di luar pantai di California Utara pada Sabtu, apabila kebanyakan negeri berada di bawah sejenis amaran angin, ombak atau banjir.

Sungai-sungai atmosfera adalah jalur kelembapan yang agak sempit yang terbentuk di atas lautan dan boleh menghasilkan jumlah hujan yang luar biasa apabila bergerak di atas darat.

Perkhidmatan cuaca mengeluarkan amaran langka untuk Pantai Tengah, dengan hembusan angin sehingga 92 mph (148 kph) mungkin dari Semenanjung Monterey ke bahagian utara Daerah San Luis Obispo.

Perintah evakuasi dan amaran berkuat kuasa untuk kawasan gunung dan lembah di Daerah Monterey, Santa Barbara, Ventura dan Los Angeles. Pesuruhjaya Daerah Los Angeles Lindsay Horvath menasihati penduduk berhampiran kawasan kebakaran liar Topanga dan Soledad untuk mematuhi perintah untuk bergerak ke hadapan kemungkinan tanah runtuh lumpur.

“Jika anda belum meninggalkan, sila kumpulkan keluarga anda, haiwan peliharaan anda, ubat-ubatan anda dan tinggalkan dengan segera,” kata Horvath dalam brifing Ahad. Daerah itu menubuhkan pusat-pusat perlindungan di mana penduduk dievakuasi boleh menghabiskan malam.

Ketua Menteri Gavin Newsom mengisytiharkan keadaan darurat untuk Daerah Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, San Luis Obispo, Santa Barbara dan Ventura. Pejabat Eksekutif Agensi Kecemasan Negeri mengaktifkan pusat operasinya dan meletakkan kakitangan dan peralatan di kawasan yang paling berisiko.

Sekolah Bersepadu Los Angeles, sistem sekolah terbesar kedua di negara, berkata sekolah-sekolahnya akan dibuka Isnin pagi, kecuali Sekolah Asas Topanga dan Akademi Persediaan Kolej Vinedale.

Perkhidmatan cuaca meramalkan sehingga 8 inci (20 cm) hujan di kawasan pantai dan lembah California Selatan, dengan 14 inci (35 cm) mungkin di bukit-bukit dan gunung-ganang. Hujan sederhana hingga berat dijangka di California Selatan sehingga Selasa.

“Urban akan benar-benar duduk di atas kita hari ini,” kata Hall. “Tidak ada pengurangan sebenar, sayangnya, kerana jalur ini hanya terhenti tepat di atas kita dan ia akan menumpahkan hujan sederhana hingga berat ke atas kita sepanjang hari.”

___

Juru video Associated Press Eugene Garcia di Ventura, Calif., dan wartawan radio Julie Walker di New York menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.