Tropical Weather

PORTLAND, Maine — Storm Lee melanda New England timur dan Kanada dengan angin ribut.

Keadaan teruk diramalkan merentasi bahagian Massachusetts dan Maine, dan keadaan ribut berkemungkinan melanda wilayah Kanada New Brunswick dan Nova Scotia, di mana ribut, diturunkan pangkat awal Sabtu daripada ribut kepada siklon pasca-tropika, dijangka mendarat kemudian pada hari itu.

Pusat ribut kira-kira 185 batu (365 kilometer) barat daya Halifax, Nova Scotia, dan kira-kira 160 batu (355 kilometer) tenggara Eastport, Maine, pada 8 pagi EDT Sabtu. Ia bergerak ke utara pada kelajuan 25 mph (41 kph), dengan angin maksimum berterusan 80 mph (129 kph).

Amaran ribut sedang berkuat kuasa untuk New Brunswick dan Nova Scotia, sementara amaran ribut tropika merentangi dari Westport, Massachusetts, ke Nova Scotia.

Keadaan darurat diisytiharkan untuk Massachusetts dan Maine, negeri paling banyak hutan di negara ini, di mana tanah telah tepu dan pokok telah dilemahkan oleh hujan musim panas yang lebat.

Utiliti melaporkan puluhan ribu pelanggan tanpa bekalan elektrik dari Maine hingga Nova Scotia.

Terdapat laporan pokok tumbang di Maine timur, menurut Todd Foisy, ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

“Kami masih ada perjalanan yang panjang, dan kami sudah nampak pokok tumbang dan pemadaman kuasa,” kata Foisy Sabtu.

Puncak hembusan diunjurkan 70 mph (113 kph) di pantai di Maine timur, tetapi akan ada hembusan sehingga 50 mph (80 kph) merentasi jalur lebih 400 batu panjang, dari Tasik Moosehead Maine hingga ke lautan, katanya.

Kapal persiaran mendapat perlindungan di dermaga di Portland, sementara nelayan lobster di Bar Harbor, Maine, dan tempat lain menarik perangkap mahal mereka dari air dan menarik bot mereka ke darat, meninggalkan beberapa pelabuhan kelihatan seperti bandar hantu pada hari Jumaat.

Lee sudah mencambuk Kepulauan Virgin AS, Bahamas dan Bermuda sebelum berpusing ke utara, dan ombak besar yang mungkin akan menyebabkan “keadaan arus hisap dan ombak yang membahayakan nyawa” di AS dan Kanada, menurut pusat ribut.

Bahagian pantai Maine boleh melihat ombak setinggi 15 kaki (4.5 meter) runtuh, menyebabkan hakisan dan kerosakan, dan hembusan kuat akan menyebabkan pemadaman kuasa, kata Louise Fode, ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Sehingga 5 inci (12 sentimeter) hujan diramalkan untuk Maine timur, di mana amaran banjir kilat berkuat kuasa.

Tetapi walaupun mereka bersiap sedia, penduduk New England seolah-olah tidak bimbang. Di Maine, di mana orang sudah biasa dengan ribut musim sejuk nor’easters yang memusnahkan, sesetengah menyapu Lee sebagai sesuatu seperti ribut itu, hanya tanpa salji.

“Akan ada penggulung putih yang besar datang di atas angin 50 hingga 60 mph. Ia akan agak menarik,” kata nelayan lobster Bar Harbor Bruce Young pada hari Jumaat. Namun, dia telah memindahkan botnya ke lapangan terbang tempatan, dengan mengatakan adalah lebih baik berhati-hati daripada menyesal.

Di Long Island, nelayan lobster komersial Steve Train selesai menarik 200 perangkap keluar dari air pada hari Jumaat. Train, yang juga petugas bomba, akan menunggu ribut itu di pulau di Teluk Casco.

Dia tidak bimbang tentang tinggal di sana dalam ribut itu. “Tidak sedikit pun,” katanya.

Di Kanada, Ian Hubbard, seorang ahli meteorologi untuk Persekitaran dan Perubahan Iklim Kanada dan Pusat Taufan Kanada, berkata Lee tidak akan hampir seteruk sisa-sisa Taufan Fiona, yang setahun lalu membasuh rumah ke lautan, memutuskan bekalan elektrik ke kebanyakan dua wilayah dan menyapu seorang wanita ke laut.

Tetapi ia masih ribut yang berbahaya. Kyle Leavitt, pengarah Organisasi Pengurusan Kecemasan New Brunswick, mendesak penduduk untuk tinggal di rumah, dengan berkata, “Tidak ada yang baik boleh datang daripada memeriksa ombak besar dan betapa kuat anginnya.”

Taufan memusnahkan agak jarang berlaku sejauh ke utara ini. Taufan Hebat New England 1938 membawa hembusan sehingga 186 mph (300 kph) dan angin berterusan 121 mph (195 kph) di Balai Cerap Blue Hill Massachusetts. Tetapi tidak ada ribut sekuat itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Rantau ini belajar dengan susah melalui Taufan Irene pada 2011 bahawa kerosakan tidak selalu terhad ke pantai. Diturunkan pangkat kepada ribut tropika, Irene masih menyebabkan lebih daripada $800 juta kerosakan di Vermont.

___

Sharp dan Whittle melaporkan dari Portland. Penulis Bersekutu Rob Gillies di Toronto menyumbang.