APTOPIX Tropical Weather

PERRY, Fla. — Ribut Tropika Idalia melanda Carolina dalam perjalanannya ke Lautan Atlantik pada hari Khamis, meninggalkan jejak banjir dan kemusnahan di Tenggara yang merentasi kembali ke Florida, di mana ia mula-mula menerjang sebagai taufan utama.

Usaha menyelamat dan membaiki masih diteruskan di kawasan Tanjung Big Bend terpencil Florida di mana Idalia mendarat pada hari Rabu. Setakat ini, pihak berkuasa hanya mengesahkan satu kematian, seorang lelaki yang terkena pokok tumbang di Georgia.

Angin ganas ribut itu menyebabkan sehingga setengah juta pelanggan kehilangan bekalan elektrik di Florida dan negeri-negeri lain apabila ia merobohkan tiang dan wayar elektrik.

Gabenor Florida Ron DeSantis berkata beliau merancang untuk melawat kawasan itu dengan pegawai Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan pada hari Khamis. Beliau menyatakan bahawa Idalia jauh kurang memusnahkan daripada yang dikhuatiri, hanya memberi hentaman sambil lalu ke Tampa Bay dan kawasan berpenduduk lain apabila ia mendarat dengan angin 125 mph (201 kph) di kawasan luar bandar Florida. Sebaliknya, Taufan Ian tahun lalu melanda kawasan Fort Myers yang padat penduduk, meninggalkan 149 terkorban di negeri ini.

Ian “datang pada dasarnya pada Kategori 5… di kawasan yang jauh lebih berpenduduk, jadi lebih banyak peluang saya fikir untuk berlaku kemusnahan, manakala saya fikir yang ini, pasti banyak kemusnahan tetapi begitu banyak runtuhan dan begitu banyak hutan dan itu hanya akan memerlukan banyak untuk membersihkan semua itu,” katanya.

Idalia masih bertiup dengan angin sehingga 60 mph (96 kph) apabila ia sampai ke pantai utara Carolina pada pagi Khamis. Angin ribut tropika memanjang sehingga 185 batu (295 kilometer). Idalia dijangka akan bergerak hanya di luar pantai utara Carolina pada hari Khamis tanpa kehilangan banyak kekuatannya dan secara beransur melemah apabila ia berguling ke Lautan Atlantik pada hujung minggu. Ombak dijangka akan mempengaruhi pantai tenggara, berkemungkinan menyebabkan nyawa terancam akibat ombak besar dan arus pantai yang kuat sehingga hujung minggu Hari Buruh.

Gabenor North Carolina Roy Cooper, yang mengisytiharkan kecemasan di seluruh negeri awal minggu ini apabila Idalia menghampiri, telah memberi amaran kepada penduduk di kaunti pantai dan pedalaman timur untuk bersedia menghadapi hujan lebat dan banjir tempatan dan menasihati mereka supaya mengelakkan jalan yang ditenggelami air.

Di South Carolina, ribut itu digandingkan dengan air pasang raja untuk menghantar air laut melimpah bukit pasir dan melimpah ke jalan di tepi pantai. Di Charleston, peninggian air laut dari Idalia melepasi tembok laut yang melindungi pusat bandar, menghantar air laut setinggi buku lali ke jalan dan kawasan perumahan di mana kereta kuda berlalu lalang di hadapan rumah juta dolar dan pasar terbuka udara yang terkenal.

Data awal menunjukkan air pasang malam Rabu mencapai sedikit lebih 9.2 kaki (2.8 meter), lebih 3 kaki (0.9 meter) di atas paras normal dan bacaan kelima tertinggi di Pelabuhan Charleston sejak rekod mula disimpan pada 1899.

Jalur dari Idalia juga membawa tornado jangka pendek. Satu membalikkan sebuah kereta di pinggir bandar Goose Creek, South Carolina, menyebabkan kecederaan ringan, menurut pihak berkuasa.

Selepas merentasi Teluk Mexico, Idalia mendarat pada pagi Rabu berhampiran Keaton Beach, menghantam kawasan Tanjung Big Bend terpencil dan berpenduduk jarang di Florida dengan angin kuat.

Kawasan itu, di mana Bahagian Panhandle Florida melengkung ke semenanjung, menyaksikan jalan bertukar menjadi sungai yang menenggelamkan kereta dan rumah, sementara angin ribut yang meraung merobek bumbung, mematahkan pokok tinggi, menghamburkan kepingan logam dan mengoyak rumah.

“Neraka meletus,” kata Belond Thomas dari Perry, sebuah bandar kilang yang terletak di pedalaman dari kawasan Tanjung Big Bend. Thomas melarikan diri bersama keluarganya dan beberapa kawan ke sebuah motel, berfikir ia akan lebih selamat daripada mengharungi ribut di rumah tetapi bumbung dirobek dan runtuhan dihujani ke atas anak perempuannya yang sedang mengandung, yang untungnya tidak cedera, kata Thomas.

Tiada kematian berkaitan taufan yang disahkan secara rasmi di Florida, tetapi patroli lebuh raya negeri melaporkan dua orang terbunuh dalam dua kemalangan berasingan berkaitan cuaca hanya beberapa jam sebelum Idalia mendarat.

Walaupun begitu, Idalia kelihatan jauh kurang memusnahkan daripada yang pertama dikhuatiri. Ia mengelakkan kawasan bandar besar, hanya melanda Tampa Bay dan kawasan berpenduduk lain dengan hentaman sambil lalu sambil memberi tumpuan kemusnahannya ke kawasan pedalaman Big Bend yang jarang penduduk.

Walaubagaimanapun, kerosakan di sana berkemungkinan besar meluas.

Di Horseshoe Beach di tengah Big Bend, Jewell Baggett menyelongkar runtuhan dan puing rumah ibunya yang dimusnahkan, menjumpai beberapa gambar dan periuk beliau ibunya.

Datuknya membina rumah itu beberapa dekad lalu dan ia telah mengharungi empat ribut sebelum ini, katanya.

“Dan sekarang ia sudah tiada. Tiada apa yang tinggal. Beberapa barang kecil di sana sini.”

Baggett, yang ibunya telah berlepas sebelum ribut melanda, berkata sekurang-kurangnya lima atau enam buah rumah lain juga dimusnahkan.

Di Tallahassee, bekalan elektrik terputus jauh sebelum pusat ribut tiba, tetapi bandar itu terselamat daripada hentaman langsung. Sebatang pokok oak gergasi bersebelahan dengan kediaman gabenor terbelah dua, menutupi halaman dengan runtuhan.

Pegawai negeri, 5,500 anggota Pengawal Kebangsaan dan pasukan menyelamat beralih ke mod cari dan selamat, memeriksa jambatan, membersihkan pokok tumbang dan mencari sesiapa dalam kesusahan. Lebih 30,000 pekerja utiliti berkumpul untuk membaiki wayar dan tiang elektrik yang putus.

Di Georgia, seorang lelaki di Valdosta meninggal dunia apabila pokok tumbang menimpanya ketika cuba membersihkan pokok lain dari jalan, kata Sheriff Lowndes County Ashley Paulk. Dua lagi termasuk seorang timbalan sheriff, cedera, katanya.

Pegawai di Bermuda memberi amaran bahawa Idalia boleh melanda pulau itu awal minggu depan sebagai ribut tropika. Bermuda pada hari Rabu dilanda jalur luar Taufan Franklin, ribut Kategori 2 yang berada di landasan untuk melalui berhampiran pulau di utara Lautan Atlantik.

Presiden Joe Biden menghubungi gabenor Florida, Georgia, North Carolina dan South Carolina pada hari Rabu dan memberitahu mereka negeri mereka mendapat sokongan penuh pentadbirannya, menurut Rumah Putih.