Bekas presiden Panama, Ricardo Martinelli berucap dalam sidang media di ibu pejabat parti Realizando Metas di Panama City, pada 27 Jun 2023.

(SeaPRwire) –   Bekas Presiden Panama, Ricardo Martinelli telah diberi suaka politik di Nicaragua pada hari Rabu selepas satu keputusan mahkamah tinggi terhadap beliau mengancam akan menjejaskan pilihan raya presiden di mana beliau merupakan peneraju.

Martinelli kini berada di dalam kedutaan Nicaragua di Panama City dan telah memfailkan kertas kerja yang akan menjamin laluan selamatnya ke negara itu, jurucakapnya Luis Eduardo Camacho memberitahu wartawan.

Pada hari Jumaat, mahkamah tinggi Panama telah menguatkuasakan hukuman penjara 10 tahun terhadap Martinelli atas kesalahan pengubahan wang haram. Tinjauan menunjukkan bekas presiden itu menerajui perlumbaan dengan margin yang luas menjelang pilihan raya 5 Mei, namun sabitan itu berkemungkinan akan membatalkan kelayakannya untuk bertanding. Badan pilihan raya negara itu mesti mengeluarkan satu keputusan mengenai sama ada beliau boleh bertanding atau tidak.

Bingkai ini daripada rakaman video yang diperoleh oleh AFP menunjukkan bekas Presiden Panama, Ricardo Martinelli di dalam kedutaan Nicaragua di Panama City, pada 7 Feb 2024.

Kementerian hal ehwal luar negeri Nicaragua berkata dalam satu kenyataan bahawa mereka telah meluluskan permintaan suaka Martinelli “mempertimbangkan bahawa beliau dianiaya disebabkan faktor politik dan kehidupan, integriti fizikal dan keselamatannya berada dalam bahaya yang mengancam nyawa.” 

Satu tinjauan minggu ini menunjukkan kebanyakan pengundi masih belum membuat keputusan sekiranya Martinelli dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya, dengan ahli parlimen bebas Zulay Rodriguez mendahului di kalangan pengundi yang membuat keputusan. Rodriguez membantah satu kontrak perlombongan baharu dengan First Quantum Minerals Ltd. dari Kanada tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.