INDONESIA-INTERNET-ECONOMY-LIVESTREAMING-TIKTOK

Ambisi TikTok untuk berkembang dalam belanja dalam talian menghadapi pukulan besar daripada peraturan baru di Indonesia yang akan mengekang operasinya di pasaran e-dagang terbesarnya.

Indonesia melarang syarikat media sosial memudahkan pembayaran e-dagang langsung di platform mereka, kata Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan pada hari Isnin. Langkah itu, yang ditujukan kepada ByteDance Ltd. TikTok, bermakna syarikat hanya akan dapat mengiklankan produk tetapi tidak dapat menjalankan transaksi langsung.

Peraturan itu adalah sebahagian daripada peraturan perdagangan yang baru diperketat yang mungkin diperkenalkan seawal Selasa oleh Kementerian Perdagangan. Dasar ini bertujuan untuk menjaga 64.2 juta mikro, kecil dan sederhana Indonesia yang menyumbang 61% daripada keluaran dalam negara kasar daripada terdesak oleh syarikat perdagangan sosial. Pada masa ini, TikTok adalah satu-satunya syarikat media sosial yang membenarkan transaksi e-dagang langsung di platformnya.

Indonesia adalah pasaran pertama dan terbesar untuk TikTok Shop, dan belanja dalam talian telah menjadi ciri berkembang paling pesat aplikasi dengan pangkalan peminat yang pesat membesar di negara itu. TikTok meletakkan harapan pada Indonesia sebagai pelan induk untuk berkembang ke dalam pasaran belanja dalam talian lain, termasuk AS.

Dengan peraturan baru, Indonesia akan menjadi negara pertama di Asia Tenggara untuk menentang TikTok.

Menavigasi konflik ini dengan Indonesia akan menjadi penting bagi syarikat itu kerana kerajaan di seluruh dunia menilai bagaimana negara terbesar di Asia Tenggara itu bertindak untuk mengekang kehadiran e-dagang media sosial gergasi yang pesat membesar, hanya beberapa bulan selepas firma itu berkata ia akan melabur berbilion-bilion dolar ke dalam rantau ini. TikTok sudah pun berhadapan dengan kemungkinan sekatan dan penelitian di negara seperti AS, Eropah dan India atas kebimbangan keselamatan negara.

TikTok telah menentang dasar yang dicadangkan itu. Ia berhujah bahawa memisahkan media sosial dan perdagangan elektronik ke dalam platform yang berbeza bukan sahaja menghalang inovasi tetapi juga merugikan jutaan pedagang dan pengguna Indonesianya. Syarikat itu berkata sebahagian daripada mereka bergantung pada platformnya untuk mencari rezeki.

“Perdagangan sosial dilahirkan untuk menyelesaikan masalah dunia nyata bagi penjual tradisional tempatan dengan memadankan mereka dengan pencipta tempatan yang boleh membantu menarik lalu lintas ke kedai dalam talian mereka,” kata jurucakap TikTok Indonesia dalam satu kenyataan. “Walaupun kami menghormati undang-undang dan peraturan tempatan, kami berharap bahawa peraturan mengambil kira kesannya terhadap sumber pendapatan lebih daripada 6 juta penjual dan hampir 7 juta pencipta gabungan yang menggunakan TikTok Shop.”

Sementara itu, pengecer dalam talian tradisional akan mendapat manfaat daripada sekatan terhadap TikTok Shop. Saham Sea Ltd., yang unit Shopee adalah pemimpin belanja dalam talian di Indonesia, melonjak 12% dalam dagangan New York pada hari Isnin. GoTo Group, ibu kepada pengecer dalam talian Tokopedia, mara sehingga 5.8% dalam dagangan awal Jakarta.

Apa yang Bloomberg Intelligence Katakan

Pemisahan perdagangan elektronik dan operasi media sosial TikTok yang mungkin di Indonesia boleh menghalang penukaran lanjut 125 juta pengguna aktif bulanan (MAU) tempatannya kepada pembeli, memberi manfaat kepada Shopee milik Sea, yang, seperti TikTok Shop, bergantung kepada penjagaan diri dan kecantikan untuk kebanyakan jualan domestiknya. Tokopedia milik GoTo, yang mempunyai 34 juta MAU pada Ogos berbanding 138 juta Shopee dan 37 juta Alibaba yang memiliki Lazada, sepatutnya lebih mampu mempertahankan bahagian GMV-nya di Indonesia, yang mendorong 90% jualan kumpulan pada tahun 2022. —Nathan Naidu, analis