(SeaPRwire) –   Calon presiden Robert F. Kennedy Jr. meminta maaf kepada ahli keluarganya selepas sebuah jawatankuasa tindakan politik menayangkan iklan komersial semasa Super Bowl Ahad lalu yang menggunakan warisan keluarga dan menyerupai iklan kempen 1960 untuk bapa saudaranya, bekas Presiden John F. Kennedy.

“Saya sangat menyesal jika iklan Super Bowl itu menyebabkan sebarang kesakitan kepada sesiapa dalam keluarga saya,” kata Kennedy dalam media sosial. “Iklan itu dicipta dan ditayangkan oleh American Values Super PAC tanpa sebarang penglibatan atau kelulusan daripada kempen saya… Saya cintakan kamu semua.”

Iklan 30 saat yang berharga $7 juta itu menggunakan lagu kempen yang sama yang digunakan bapa saudaranya dalam iklan komersial sebelum kemenangannya ke atas Richard Nixon pada 1960. Ia juga menggunakan templat iklan yang sama, dengan kartun gembira dan gambar hitam putih secara peribadi. Pada akhirnya, wajah lelaki Kennedy yang lebih muda diserapkan ke atas bapa saudaranya.

Iklan Super Bowl itu menerima reaksi bercampur-campur secara dalam talian, dengan sesetengah penyokongnya menghargai nostalgia dan dorongan kempen semasa siaran televisyen yang paling ditonton. Yang lain pula terkejut dengan perbandingan tersirat kepada bapa saudaranya, seorang Demokrat progresif sosial yang dibunuh pada 1963.

“Iklan RFK Jr. Super Bowl ini adalah plagiarisme terus terang iklan JFK 1960,” kata Robert Shrum, seorang penasihat politik Demokrat berpengalaman dan penulis ucapan untuk bekas Senator Amerika Syarikat Ted Kennedy. “Apa penipuan – dan untuk mengutip Lloyd Bentsen dengan sedikit pindaan: ‘Bobby, kamu bukan John Kennedy.’ Sebaliknya kamu adalah sekutu Trump.”

Iklan itu kekal disekat di atas profil X Kennedy sehingga pagi Isnin.

Bobby Shriver, anak lelaki kepada adik presiden itu Eunice Kennedy Shriver, mengkritik sepupunya mengenai iklan komersial itu dan penentangannya terhadap vaksin. “Iklan Super Bowl sepupu saya menggunakan muka-muka bapa saudara dan ibu saya,” kata Shriver. “Beliau akan terkejut dengan pandangan kesihatannya yang membahayakan nyawa. Hormat kepada sains, vaksin dan keadilan kesihatan adalah dalam DNA beliau.”

Walaupun Kennedy kerap merujuk keluarga politik terkenalnya sepanjang kempennya, ramai sanak saudaranya menafikan perlumbaan presidennya. “Bobby mungkin berkongsi nama yang sama seperti bapa kami, tetapi beliau tidak berkongsi nilai, visi atau penghakiman yang sama,” tulis empat adik-beradiknya dalam kenyataan selepas pelancarannya sebagai calon bebas pada Oktober lalu. “Kami menafikan perlumbaannya dan percaya ia membahayakan negara kami.” Pada Julai, cucu bekas presiden itu, Jack Schlossberg, memanggil kempen pamannya “satu penghinaan” dan mengatakan beliau “berniaga dengan Camelot, konspirasi celebrity dan konflik untuk keuntungan peribadi dan kemasyhuran.”

Kebanyakan poling menunjukkan Kennedy berada dalam angka peratusan tunggal, dengan perlumbaan bebas jauhnya menarik sesetengah pengundi yang tidak puas hati dengan dua parti utama. Pakar politik memperingatkan bahawa perlumbaannya boleh menimbulkan beberapa masalah kepada Demokrat dan Republikan dengan mengambil undi di negeri-negeri penting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.