(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Pembuat sirap batuk Robitussin sedang menarik balik beberapa lot produk yang mengandungi madu kerana pencemaran yang boleh membahayakan orang dengan sistem imun yang lemah.

Penarikan balik Haleon meliputi lapan lot Robitussin Honey CF Max Day Adult dan Robitussin Honey CF Max Nighttime Adult, yang diedarkan ke kedai-kedai dan pembekal farmasi. Maklumat tentang penarikan balik ini telah dimuatnaik ke laman web Agensi Makanan dan Dadah (FDA) pada hari Rabu.

Produk-produk ini berpotensi menyebabkan “kesan buruk yang teruk atau membahayakan nyawa”, jika diambil oleh orang dengan sistem imun yang lemah, seperti penerima organ atau mereka yang dijangkiti HIV. Beberapa juta orang di Amerika Syarikat mengalami keadaan yang menjejaskan keupayaan sistem imun untuk melawan jangkitan. Bagi kebanyakan individu sihat, sebarang jangkitan yang disebabkan oleh produk-produk ini tidak mungkin serius, kata syarikat itu.

Haleon tidak mendedahkan sifat pencemaran tetapi menyatakan penggunaan produk-produk ini boleh menyebabkan jangkitan kulat yang teruk. Syarikat itu tidak segera menjawab permintaan butiran tambahan pada pagi Khamis.

Haleon yang berpangkalan di New Jersey menyatakan ia tidak menerima sebarang laporan kecederaan atau jangkitan yang berkaitan dengan produk-produk tersebut.

Produk-produk yang terlibat mempunyai tarikh luput antara Oktober 2025 hingga Jun 2026.

Orang yang telah menggunakan produk ini dinasihatkan untuk menghubungi penyedia kesihatan jika mereka merasakan sebarang masalah berkaitan dengan penarikan balik ini. Mereka juga boleh melaporkan masalah tersebut kepada laman web FDA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.