House Considers Rep. Santos Expulsion Resolution And Censures Against Reps. Greene And Tlaib

(SeaPRwire) –   Jawatankuasa Etika Rumah pada Khamis telah mengeluarkan laporan etika yang sangat dinanti mengenai Ahli Parlimen George Santos yang mengakibatkan kontroversi, dengan kesimpulan bahawa terdapat “bukti mencukupi” bahawa Ahli Parlimen Republikan New York itu secara sengaja melanggar pelbagai undang-undang etika dan jenayah.

Laporan yang mengejutkan oleh Jawatankuasa Etika Rumah berikutan siasatan berbulan-bulan mendapati bahawa Santos telah menggunakan dana kempen untuk rawatan Botox, barangan mewah, OnlyFans, dan lawatan mewah ke Atlantic City bersama suaminya. Ia juga menyatakan dakwaan yang didakwanya terhadap usaha untuk merumitkan transaksi kewangannya, menunjukkan usaha sengaja untuk membina naratif kewangan yang mengelirukan dan “fiksyen” dalam rekod rasmi.

Jawatankuasa bipartisan menyatakan bahawa tingkah laku Santos layak dikecam secara awam dan “berada di bawah martabat jawatan”, selanjutnya mendakwa bahawa ia telah membawa “kemaluan yang teruk ke atas Rumah.” Laporan itu tidak membuat sebarang syor sama ada Santos harus dilucutkan daripada jawatan di Rumah – dia sudah selamat daripada satu cubaan pemecatan awal bulan ini – tetapi menyatakan penyiasat merujuk perkara itu kepada Jabatan Keadilan.

Walaupun dakwaan yang menghinakan, Santos menafikan kesalahannya dan enggan meletak jawatan, menentang seruan daripada ramai rakan sejawatnya yang mendesak beliau meletak jawatan. Pengeluaran laporan itu dijangka akan mempertingkatkan kontroversi mengenai Santos, yang sedang disiasat atas tuduhan termasuk penipuan wayar dan pengidentiti curi.

Lebih Banyak Berita Dari TIME

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)