(SeaPRwire) –   MOSKOW — Presiden Rusia Vladimir Putin berkata Sabtu bahawa pihak berkuasa telah menahan 11 orang dalam serangan ke atas dewan konsert pinggir bandar Moscow yang menyebabkan sekurang-kurangnya 115 orang terbunuh dan meninggalkan kompleks besar itu dalam keadaan terbakar.

Dalam ucapan kepada bangsa, Putin menamakan ia “tindakan pengganas berdarah dan barbar” dan berkata keempat-empat orang yang terlibat secara langsung telah ditahan. Beliau mencadangkan mereka telah cuba menyeberang sempadan ke Ukraine yang, katanya, cuba untuk “membuka tingkap” untuk membantu mereka melarikan diri.

Ukraine telah kuat menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan itu. Putin berkata Sabtu bahawa langkah-langkah keselamatan tambahan telah dikuatkuasakan di seluruh negara dan mengisytiharkan 24 Mac sebagai hari berkabung kebangsaan.

Cawangan Afghanistan Kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab atas serangan Jumaat itu dalam kenyataan yang dimuat naik di saluran media sosial berkaitan. Seorang pegawai perisikan Amerika Syarikat memberitahu Associated Press bahawa agensi AS telah mengesahkan kumpulan itu bertanggungjawab atas serangan itu.

Serangan itu, yang merupakan yang terburuk di Rusia dalam tahun-tahun, datang hanya beberapa hari selepas Putin mengukuhkan cengkamannya atas kuasa dalam kejatuhan elektoral yang sangat dirancang dan ketika perang negaranya di Ukraine menyeret ke tahun ketiga.

Beberapa ahli parlimen Rusia menuding jari kepada Ukraine sebaik sahaja serangan itu berlaku. Tetapi Mykhailo Podolyak, penasihat kepada Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, menafikan sebarang keterlibatan.

“Ukraine tidak pernah menggunakan kaedah pengganas,” katanya dalam X, yang dahulunya Twitter. “Semuanya dalam peperangan ini akan diputuskan hanya di medan tempur sahaja.”

Kementerian luar Ukraine juga menafikan negara itu mempunyai sebarang keterlibatan dan menuduh Moscow menggunakan serangan itu untuk cuba mengapi-apikan semangat perang dalam masyarakat Rusia.

Imej yang dikongsi oleh media negara Rusia Sabtu menunjukkan rombongan kenderaan kecemasan masih berkumpul di luar bangunan Crocus City Hall yang musnah, yang mempunyai kapasiti maksimum lebih daripada 6,000 orang.

Video yang dimuat naik di talian menunjukkan penyerang di dewan itu menembak awam pada jarak dekat. Laporan berita Rusia menyebut pihak berkuasa dan saksi mengatakan penyerang melemparkan peranti letupan yang memulakan kebakaran. Bumbung teater, di mana kerumunan telah berkumpul untuk persembahan kumpulan rock Rusia Picnic, runtuh awal Sabtu ketika bomba menghabiskan jam berjuang memadamkan api.

Dalam kenyataan yang dimuat naik oleh agensi beritanya Aamaq, cawangan IS di Afghanistan mengatakan ia telah menyerang perhimpunan besar “Kristian” di Krasnogorsk. Ia tidak dapat dipastikan serta-merta kesahan tuntutan itu.

Seorang pegawai perisikan AS memberitahu AP bahawa agensi perisikan Amerika Syarikat telah mengumpul maklumat dalam minggu-minggu kebelakangan ini bahawa cawangan IS merancang serangan di Moscow, dan bahawa pegawai AS telah berkongsi maklumat perisikan itu secara peribadi lebih awal bulan ini dengan pegawai Rusia.

Pegawai itu diberi maklumat mengenai perkara itu tetapi tidak dibenarkan membincangkan maklumat perisikan secara awam dan berbual dengan AP atas syarat anonim.

Mesej kemarahan, kejutan dan sokongan untuk mangsa-mangsa dan keluarga mereka telah mengalir dari seluruh dunia.

Jumaat, Majlis Keselamatan PBB mengutuk “serangan pengganas biadab dan pengecut” itu dan menekankan keperluan bagi pelaku-pelaku itu dipertanggungjawabkan. Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres juga mengutuk serangan pengganas “dengan istilah yang paling tegas”, kata jurucakapnya.

Sementara itu beratus-ratus orang berbaris pada Sabtu di Moscow untuk menderma darah dan plasma, kata kementerian kesihatan Rusia.

Putin, yang memperluaskan cengkamannya atas Rusia selama enam tahun lagi dalam undian presiden minggu ini selepas penindasan meluas terhadap pembangkang, sebelum ini telah secara terbuka mengutuk amaran Barat mengenai kemungkinan serangan pengganas sebagai usaha untuk menakut-nakutkan dan memecahbelahkan masyarakat kami. “Semuanya yang menyerupai pemerasan terbuka dan usaha untuk menakut-nakutkan dan memecahbelahkan masyarakat kami,” katanya awal minggu ini.

Pada Oktober 2015, bom yang ditanam oleh IS menjatuhkan pesawat penumpang Rusia di atas Sinai, membunuh semua 224 orang di atasnya, kebanyakannya pelancong Rusia yang pulang dari Mesir. Kumpulan itu, yang terutamanya beroperasi di Syria dan Iraq tetapi juga di Afghanistan dan Afrika, juga telah mengaku beberapa serangan di Kaukasus yang tidak stabil Rusia dan kawasan lain dalam tahun-tahun lalu. Ia merekrut pejuang dari Rusia dan bahagian-bahagian bekas Kesatuan Soviet yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.