KYIV, Ukraine — Pasukan Rusia telah meningkatkan serangan di timur Ukraine dalam cubaan untuk mendapatkan tanah berhampiran dua bandar utama barisan hadapan, pegawai tentera Ukraine berkata Ahad.

Tentera Moscow telah memulakan dorongan untuk mendapatkan semula wilayah berhampiran Bakhmut, bandar pertambangan timur yang menjadi tapak pertempuran paling berdarah sebelum jatuh ke tangan Rusia pada Mei, ketua pasukan darat Ukraine menulis di aplikasi mesej Telegram.

Tentera Ukraine telah merebut ketinggian di atas Bakhmut dan membuat beberapa kemajuan barat, utara dan selatan bandar sejak Kyiv melancarkan penentangan musim panasnya.

“Terhadap Bakhmut, Rusia telah menjadi lebih aktif dan cuba untuk merebut semula kedudukan yang hilang sebelum ini. … Serangan musuh sedang ditolak,” Kol. Jen. Oleksandr Syrskyi menulis dalam keterangan Telegram pada petang Ahad.

Jurucakap Pertahanan Rusia berkata Ahad bahawa tentera Rusia sehari sebelumnya menangkis lima serangan Ukraine berhampiran Klischiivka dan Kurdyumivka, dua perkampungan kecil terletak selatan Bakhmut. Lt. Jen. Igor Konashenkov membuat dakwaan pada sidang akhbar terkini.

Penentangan jangka panjang Ukraine sehingga kini menghasilkan hanya kemajuan incremental dan kerugian berat, dengan tentera Ukraine berjuang untuk menembusi barisan Rusia di selatan. Sementara itu, pasukan Moscow cuba maju di timur laut, kemungkinan dengan pandangan untuk menyelewengkan Kyiv dan mengurangkan bilangan tentera Ukraine mampu menghantar ke pertempuran utama selatan dan timur.

Staf Am Ukraine berkata bahawa tentera Rusia juga terus meneruskan dorongan berminggu-minggu untuk mengelilingi Avdiivka, kubu kuat Ukraine selatan Bakhmut dan sasaran utama sejak permulaan perang. Ia dianggap pintu masuk ke bahagian Donetsk timur di bawah kawalan Kyiv.

Gen. Oleksandr Tarnavskyi, yang memimpin tentera Ukraine berjuang di dan berhampiran Avdiivka, berkata Ahad bahawa pasukan penyerang Rusia meningkatkan serangan udara, terutamanya yang menggunakan bom panduan. Beliau menulis di Telegram bahawa tentera Rusia melancarkan 30 serangan udara dan 712 tembakan artileri ke bandar dan kawasan sekitarnya dalam 24 jam lepas, dan bertempur hampir 50 kali dengan unit Ukraine.

Juga pada Ahad, agensi perisikan Ukraine mendakwa bertanggungjawab terhadap letupan kuat di selatan yang diduduki negara itu hari sebelumnya yang mereka katakan membunuh “sekurang-kurangnya tiga” pegawai berkhidmat dengan pasukan tentera dalaman Rusia.

Dalam kenyataan dalam talian, Pengarah Utama Maklumat Utama Ukraine Kementerian Pertahanan memanggil letupan itu, yang menggoncang ibu pejabat pentadbiran pendudukan Rusia di bandar Melitopol pada Sabtu, “tindakan membalas (…) dilaksanakan oleh wakil gerakan perlawanan tempatan.”

“Sekurang-kurangnya tiga pegawai (Pengawal Kebangsaan) Rusia dimusnahkan,” kenyataan itu berkata, merujuk kepada agensi tentera dalaman Rusia yang melapor langsung ke Kremlin.

Ia menambah bahawa serangan itu dilaksanakan “semasa mesyuarat penduduk” yang dihadiri oleh pegawai Pengawal Kebangsaan serta operatif agensi keselamatan utama Rusia, FSB.

Pihak berkuasa Rusia tidak segera menjawab dakwaan Ukraine, yang tidak boleh disahkan secara bebas.

Melitopol, bandar di rantau Zaporizhzhia Ukraine yang sebelum perang mempunyai penduduk lebih 150,000 orang, ditawan oleh tentera Rusia hanya beberapa hari selepas permulaan perang. Kini ia jauh di belakang barisan hadapan selatannya, walaupun penentangan Ukraine terus bergerak di Zaporizhzhia.

Di bandar Ukraine selatan Kherson, seorang lelaki berusia 64 tahun terbunuh apabila peluru meriam Rusia melanda halaman rumahnya, Gabenor Wilayah Oleksandr Prokudin berkata. Prokudin menambah bahawa isteri lelaki itu dimasukkan ke hospital dengan kecederaan tengkorak, gegar otak dan serpihan melanda kakinya.

Prokudin berkata bahawa pasukan Rusia memerangkap Kherson dan rantau sekitarnya 62 kali dalam 24 jam lepas, mencederakan empat orang awam dan merosakkan salah satu perpustakaan bandar. Bandar itu datang di bawah serangan hampir harian sejak Ukraine merebut semula setahun lalu.