nycb-bank-stock-plummets

(SeaPRwire) –   New York Community Bancorp turun sehingga 32% atas laporan bahawa bank serantau yang tertekan itu cuba menaikkan modal saham untuk memulihkan keyakinan.

Banker sedang menilai minat pelabur untuk membeli saham, lapor Wall Street Journal pada Rabu, mengutip orang yang familiar dengan perkara itu. Wakil syarikat itu tidak segera menjawab panggilan dan mesej yang meminta komen.

Saham itu telah kehilangan lebih daripada tiga suku nilainya tahun ini selepas NYCB memotong dividen dan menyisihkan lebih banyak peruntukan yang dijangka untuk kerugian pinjaman. Minggu lepas, ia mengumumkan bahawa ia akan menggantikan ketua eksekutifnya dan telah mengenal pasti “kelemahan bahan” dalam cara ia menjejak risiko pinjaman.

NYCB adalah pemberi pinjaman utama kepada pemilik bangunan apartmen tertakluk kepada undang-undang New York yang ketat, yang mengehadkan pendapatan unit boleh menjana. Ia juga membiayai pejabat di rantau yang dilanda kekosongan era bekerja dari rumah.

Firma penaraf kredit telah menurunkan taraf syarikat ke tahap sampah, dengan Moody’s Investors Service meramalkan bank itu mungkin menyisihkan lebih banyak wang untuk pinjaman merosot selama dua tahun akan datang.

Sebahagian tekanan ke atas NYCB diperburuk oleh pertumbuhan pesatnya melalui pengambilalihan dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Pengambilalihan pemberi pinjaman saingan Flagstar Bancorp dan bahagian Signature Bank hampir menggandakan saiz firma itu. Apabila asetnya melebihi AS$100 bilion, NYCB menghadapi keperluan modal yang lebih ketat untuk bank Kategori IV berpandangan kepada kepentingan sistemik mereka.

Saham bank berpangkalan di New York itu merosot ke AS$2.23 pada 12:16 tengah hari di New York, memperpanjang penurunan tahun ini ke 78%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.