China Celebrates Lunar New Year Of Dragon

(SeaPRwire) –   Berbilion orang telah memulakan perayaan Tahun Baru Cina selama 15 hari, ditandai dengan banyak kertas potongan merah, lampion Cina, dan papan pintu kertas menghiasi rumah dan perniagaan.

Tahun Baru Cina adalah salah satu cuti yang paling popular di China, walaupun diraikan di seluruh benua Asia dan di kalangan komuniti etnik di seluruh dunia. Cuti ini menandakan kedatangan musim bunga dan permulaan tahun baru mengikut takwim qamari-suria dalam perayaan yang menghormati tradisi pertanian Cina.

Setiap tahun, cuti ini, juga dikenali sebagai Festival Musim Bunga, bermula pada bulan baru kedua selepas . Pada tahun 2024, perayaan jatuh pada hari Sabtu, 10 Februari dan menandakan tahun . (Terdapat 12 haiwan berbeza dalam zodiak Cina-tikus, lembu, harimau, arnab, ular, kuda, biri-biri, monyet, ayam jago, anjing dan babi-yang mana akan menandakan keperibadian dan nasib mereka yang lahir semasa tahun itu).

Naga mempunyai makna khas di China. Mereka adalah satu-satunya haiwan zodiak yang bersifat mitos, dan makhluk itu secara besar-besaran melambangkan keberuntungan, kekuatan, ambisi, dan pesona.

Berikut adalah cara komuniti di seluruh dunia merayakan.

Bagaimana China Merayakan Tahun Baru Cina

Di negara teramai kedua di dunia, penduduk tempatan China, bersama-sama dengan pelancong, berkumpul untuk menyambut cuti dengan meletupkan mercun dan kembang api.

Legenda kuno menetapkan tradisi itu untuk mengusir roh jahat, khususnya menakut-nakutkan raksasa mitos Nian yang didakwa akan di dasar laut untuk menjamu manusia dan ternakan di kampung pada permulaan tahun baru. Itu sehingga seorang lelaki tua menyedari bahawa dia boleh menakutkan Nian dengan (yang serupa dengan mercun), menyalakan lilin atau mempunyai apa-apa cahaya terang, dan menempel hiasan merah pada pintu.

Tradisi itu kemudian melekat, mendorong orang untuk menyalakan lilin merah di merata kuil dan menganjurkan persembahan kembang api berwarna-warni pada malam Tahun Baru Cina. Sebahagian daripada perayaan telah dibatalkan oleh beratus-ratus komuniti bandar di China, dengan penggubal undang-undang menyatakan pencemaran dan bahaya keselamatan sebagai sebab larangan.

Fireworks Show in Suqian

Bagaimana AS Menandakan Tahun Baru Cina

Sebenua jauh, komuniti Asia di AS juga sedang memperingati peristiwa gembira itu.

Perayaan terutamanya ketara di California, pendatang Cina, walaupun New York juga mempunyai populasi besar.

Negeri Emas itu menandakan cuti mereka dengan festival yang menampilkan tarian naga, dan pameran seni bunga di San Marino, dan Golden Dragon Lunar New Year Parade yang sangat dinanti di Los Angeles. Lebih daripada dijangka akan hadir ke parade tersebut, yang telah berlaku .

Komuniti lain, seperti yang di Monterey Park, kesedihan mereka mengingati ulang tahun satu tahun kejadian tembakan yang mengorbankan 11 orang dan mencederakan sembilan lagi di studio tarian bola keranjang tempatan semasa perayaan Tahun Baru Cina.

Lunar New Year celebration in Philadelphia

Perayaan Tahun Baru Cina di Indonesia

Di Indonesia, keluarga secara tradisinya pergi ke kuil tempatan untuk Tahun Baru Cina. Beberapa kuil telah wujud selama berabad-abad, seperti Kuil Yin De Yuan di ibu negara Jakarta, yang dibina pada tahun 1650. Pusat keagamaan biasanya dihiasi dengan lampion merah dan lilin merah besar.

Terdapat acara kebudayaan yang menyeronokkan seperti tarian naga, muzik, dan persembahan kreatif di bandar Semarang. Festival lain adalah campuran budaya Cina dan Jawa, seperti festival Grebeg Sudiro di Solo, terletak di Wilayah Jawa Tengah. Perayaan Gregbeg mempunyai paparan buah-buahan, sayuran atau kuih berbentuk kon yang “dipertaruhkan” oleh penonton, . Adat ini berasal dari ajaran Jawa yang menekankan bahawa manusia perlu bekerja untuk makanan mereka.

INDONESIA-CULTURE-LUNAR-NEW YEAR

Bagaimana UK Merayakan Tahun Baru Cina

Persatuan Chinatown London sedang untuk menghormati cuti, yang dijadualkan berlangsung pada hari Ahad, 11 Februari. Perayaan akan bergerak melalui Chinatown, membawa tarian naga tradisional ke Trafalgar Square untuk memulakan acara. Penonton juga akan dapat menikmati makanan yang sedap, opera, dan persembahan seni mempertahankan diri.

“Dengan permulaan Tahun Naga, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada komuniti Asia Timur dan Tenggara London atas segala sumbangan mereka kepada bandar kita,” tulis Datuk Bandar London Sadiq Khan . “Menyampaikan ucapan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua – dan semua yang merayakan di seluruh ibu negara kita dan di seluruh dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

BRITAIN-CHINA-CULTURE-LUNAR-NEW YEAR