Israel-Hamas War In Sixth Week

(SeaPRwire) –   Lalat akan menjamu sisa manusia jauh selepas mayat telah dikeluarkan. Mereka terbang seperti kengerian, saksi terakhir kematian.

Saya tidak pernah terbiasa melihat mereka. Atau bau kematian yang khas. Ia mengingatkan saya gambaran krematorium—atau rumah pemotongan haiwan.

Saya melihat—dan mencium bau kematian yang pahit—akibat Bucha, di mana tentera Rusia membunuh orang awam di pinggir Kyiv. Saya menyaksikan akibat pembunuhan beramai-ramai orang awam yang dilakukan oleh pasukan al-Qaeda di Baghdad.

Tetapi tiada yang benar-benar mempersiapkan saya untuk Kfar Aza, sebuah kibbutz di selatan Israel yang mempunyai keindahan oasis paling imaginatif—pokok kelapa, bunga dan tumbuh-tumbuhan berwarna-warni, angin yang mengalir. Perbezaan melihat keindahan itu dan imej, kemusnahan, bau-bauan, lalat kematian pembunuhan beramai-ramai adalah menyakitkan.

Walaupun beberapa bulan selepas, bau kematian masih terasa, terutamanya di dalam rumah-rumah kecil dan biasa di mana orang awam dibunuh, kebanyakan mereka dalam tidur.

Berjalan di sekitar kibbutz, saya menyedari tanda-tanda yang dikenali oleh sesiapa yang pernah berperang. Ini adalah tanda memberitahu rumah telah dibersihkan.

Tetapi saya juga melihat bulatan dengan titik di tengah—seperti logo Target. Saya dimaklumkan ia adalah tanda Tentera Pertahanan Israel (IDF) untuk mayat awam masih hadir di rumah.

Saya melihat bulatan dengan titik hampir di mana-mana saya melihat.

Kfar Aza merupakan tapak pembunuhan beramai-ramai sebuah kampung yang dirancang, direncanakan terlebih dahulu. Ia bukan, seperti yang saya lihat dalam tong sampah media sosial, awam terperangkap dalam tembakan silang Hamas ketika menyerang tapak tentera, seperti yang didakwa.

Towns Attacked On Oct. 7 Face Long Road To Revival

Di Sekolah Ranger Tentera Darat AS yang elit, saya mengajar tentera bagaimana melaksanakan serbuan canggih dan menjalankan sergapan dengan ketepatan jam. Apa yang saya lihat di Kfar Aza adalah serangan yang dirancang dan dilaksanakan dengan cekap.

Pengganas Hamas pertama tiba dengan layang-layang. Beberapa puluh pada mulanya, kemudian lebih ramai, dengan cepat bergerak untuk menyegel perimetri kampung. Penembak bergerak ke kedudukan tembakan sokongan di kawasan tinggi utama untuk memotong gudang senjata di kampung dari lelaki di kampung.

Platoon pengganas Hamas lain bergerak lebih jauh ke Israel untuk menubuhkan sergapan di sepanjang laluan utama ke Kfar Aza di mana sokongan tentera luar akan datang.

Mereka bertindak secara metodis dan dengan tahap keprihatinan yang akan membuat mana-mana pemerintah iri. Mereka menanam periuk api dan periuk api anti-peribadi untuk menubuhkan pertahanan yang dirancang untuk perimetri kampung. Mereka membawa kit perubatan kecil untuk merawat mereka yang cedera, termasuk morfin. Mereka membawa makanan sendiri—kurma dan kismis, kebanyakannya.

Sekali terasing, mereka pergi rumah demi rumah, membunuh, mencungkil dan menculik secara metodis. Alat mereka adalah perkara biasa zon peperangan asimetri: AK-47, roket berpandu (RPG), pelbagai granat, kit penculikan tali plastik fleks. Mereka bahkan mempunyai granat pembakaran khas (untuk membakar rumah). Kurang biasa ke zon peperangan moden adalah pisau penyembelihan besar yang mereka tinggalkan.

Kebanyakan pengganas dilaporkan sangat tinggi dengan dadah , amfetamin seperti kelajuan dengan ciri-ciri alam ghaib. Setiap kumpulan maut mempunyai panduan sendiri termasuk arahan seperti —ambil tayar dari kenderaan orang Israel, bakar tayar dan lemparkan ke dalam rumah, ia akan membunuh dan membakar mereka pada masa yang sama. Ada sedikit pemikiran diberikan pada rumah mana yang harus dibakar terlebih dahulu. Kejahatan rawak adalah sebahagian daripada kemurungan.

Semasa saya berjalan di sekitar kampung, saya melihat adegan selepas adegan kejahatan ini—bilik kanak-kanak yang berlubang dengan peluru, darah terpercik LEGO. Keseluruhan keluarga dibunuh dan mayat mereka dibakar sambil memeluk satu sama lain. Yang paling buruk adalah bilik selamat.

Setiap rumah di kibbutz mempunyai apa yang secara kesannya menyerupai perlindungan bom. Banyak menjadi bilik kanak-kanak atau nurseri. Mereka mempunyai tingkap dan pintu nipis yang tidak boleh dikunci. Apabila alaram berbunyi, kebanyakan orang awam memasuki bunker bawah tanah ini sambil berfikir mereka selamat. Walau bagaimanapun, mereka menjadi tapak beberapa tindakan paling mengerikan.

Saya mendengar kisah ibu bapa mengunci pintu dengan tangan mereka, sebagai peluru melepasi. Seorang pengganas muncul tiba-tiba pada tingkap—seperti sesuatu dari filem seram buruk. Seorang bapa atau ibu penuh peluru mengunci pintu dengan nafas terakhir mereka sebagai pengganas menariknya terbuka.

Mereka menyemprot bunker dengan peluru atau melemparkan grenad, asap dari bakaran tayar mengisi bilik. Kehidupan segera dimusnahkan.

Pembunuhan berterusan selama berjam-jam. Semakin lama apa yang kelihatan sebagai orang Gaza bukan Hamas tiba dan menjarah rumah untuk rampasan, melangkah di atas wanita mati, kanak-kanak, warga tua. Sesetengah orang Israel dibawa kembali ke Gaza.

Rumah terakhir saya masuki adalah rumah pasangan muda yang sepatutnya berkahwin sangat segera. Sebaliknya, lalat, percikan darah, dan bau kematian. Langit-langit berlubang dengan lubang peluru dari grenad pengganas.

Apabila saya meninggalkan rumah, saya dihadapkan oleh ibu bapa seorang lelaki muda yang meninggal dunia di rumah itu. Saya tidak bersedia untuk itu. Sebagai ibu bapa, apa yang anda katakan kepada ibu bapa yang kehilangan sebahagian daripada diri mereka dengan cara ini? Saya membeku.

“Saya menyesal atas kehilangan anda,” kata saya, memandang ke dalam mata abadi kesakitan kedua-dua bapa dan ibu. Saya letakkan tangan saya di atas hati dan cuba menyatakan takziah saya. Kemudian saya berjalan pergi.

Beberapa minit kemudian, berbual dengan pengiring saya dari IDF, bapa itu menghampiri saya.

Beliau berkata “tolong, tolong jangan biarkan orang lupakan.”

Ini adalah refren mereka yang dari generasi saya, yang mengalami 9/11 dan berperang di Perang Iraq dan Afghanistan, sering mendengar. Tetapi ia telah keluar gaya. Kebanyakan kami hampir tidak berhenti untuk memikirkan 9/11 lagi. Kami telah bergerak ke hadapan.

Apabila sesuatu yang begitu mengerikan berlaku kepada sebuah negara, kejutan awal memberi laluan kepada kemarahan tetapi selepas emosi itu terbakar, satu sikap ketidakpedulian akan timbul.

Saya tidak akan pernah lupakan apa yang saya lihat di Kfar Aza—bau, lalat yang terbang. Saya harap orang lain juga tidak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.