(SeaPRwire) –   Pada 10 Mei 2019, pengaruh YouTube terkenal Tati Westbrook memuatkan video 43 minit yang mengubah haluan budaya internet selamanya.

Video itu, merupakan serangan terhadap rakan pengaruh kecantikan Westbrook iaitu James Charles, yang sehingga ketika itu merupakan kawan rapatnya. Dalam video itu, Westbrook berkata perasaannya terluka kerana Charles mempromosikan vitamin rawatan rambut yang merupakan pesaing kepada satu yang dijual oleh Westbrook. (Charles menafikan menerima wang untuk pos promosi; sebaliknya, beliau berkata beliau mendapat pas artis untuk Coachella sebagai balasan.) Westbrook berkata beliau menghadapkan soalan kepadanya melalui teks, dan perbualan itu tidak berjalan seperti yang diharapkan.

Westbrook juga berkata beliau tidak selesa dengan beberapa tindakan Charles dan menuduh Charles menggunakan kemasyhuran untuk memaksa lelaki yang secara seksualnya normal untuk bersetubuh. Beliau juga berkata Charles berbohong mengenai butiran mengenai pos promosi untuk vitamin rawatan rambut.

Masyarakat YouTube menunggu dengan penuh debaran untuk tindak balas Charles, yang beliau lakukan dalam video segera berjudul “tati” yang dikritik kerana kurang “autentik.” Charles kemudian memadamkan video itu, dan mengeluarkan tindak balas yang lain, “Tiada Lagi Kebohongan” pada 18 Mei, yang masih wujud di saluran YouTube beliau. Dalam video itu, beliau cuba membersihkan udara, berkata tuduhan Westbrook menyakitinya. Beliau meminta maaf kerana mempromosikan produk pesaingnya.

Perbalahan itu menarik perhatian —seorang pengaruh YouTube berkepribadian kasar yang pernah bekerjasama dengan Charles pada masa lalu—yang juga menyertai membuat tuduhan terhadap Charles. Dalam “Tiada Lagi Kebohongan,” Charles membaca teks dari Star yang menambah insult dan tuduhan.

Westbrook, Charles, dan Star tidak segera menjawab permintaan TIME untuk memberi komen mengenai kesan dan pengaruh momen secara dalam talian, yang dikenali sebagai “Dramageddon 2.0” atau “Sistergeddon,” pada ulang tahun kelima. (Drama ini mengikuti satu lagi, dipanggil “,” yang berlaku pada Ogos 2018 dan juga melibatkan Jeffree Star dan perpecahan kumpulan kawan pengaruh kecantikannya—satu momen berpengaruh, tetapi hanya prakursor kepada drama lebih besar akan datang.) Berikutan Sistergeddon, Star meminta maaf dalam satu video bertajuk, “Tidak Akan Melakukannya Lagi,” mengakui menyesal membuat komen menyakitkan terhadap Charles. Westbrook juga memuat naik satu video bertajuk “Mengapa Saya Melakukannya” dan menyeru agar kebencian yang ditujukan kepada Charles berhenti.

Internet telah berubah secara dramatik dalam lima tahun sejak peristiwa ini. Tetapi cara di mana drama dalam talian beroperasi hari ini berhutang sebahagian besarnya kepada Sistergeddon dan kesan selepasnya. Sistergeddon “menetapkan buku panduan moden di mana semua skandal internet beroperasi sekarang,” kata Jessica Maddox, yang menyelidik platform media sosial dan budaya internet di Universiti Alabama.

TIME bercakap kepada beberapa pakar mengenai budaya internet dan media sosial untuk meletakkan dalam perspektif betapa berpengaruhnya drama Mei 2019 itu akan menjadi.

Kesan selepas Sistergeddon

Peristiwa ini menyedut perhatian internet, bergerak melampaui penonton kebiasaan para pengaruh kecantikan. Menurut , laman web pihak ketiga yang menjejak bilangan pelanggan, Charles kehilangan —semua yang dapat dipulihkannya—manakala Westbrook . Ini mendorong —platform itu menjadikan bilangan pelanggan tepat tidak lagi ditunjukkan, kerana bilangan tepat digunakan sebagai senjata untuk membuktikan siapa yang “menang” dalam skandal itu. Ketika itu, komuniti kecantikan di YouTube membentuk salah satu sudut internet paling popular, bukan sahaja kerana pengaruh mereka dalam mempromosikan produk yang cepat habis terjual, tetapi kerana mereka subur untuk drama—seperti yang dilihat dalam pertengkaran Wesbrook-Charles-Star.

2019 was a wild year for beauty influencers, but let’s talk about the drama that has stuck with all of us for years: tati westbrook vs. james charles in sistergeddon (aka sistergate)

Video mereka masing-masing mencatat jutaan tontonan, membawa komuniti YouTube ke tahap perhatian baru. Kisah itu diliput dalam penerbitan arus perdana, seperti TIME dan WASHINGTON POST yang biasanya tidak menyelam ke dalam drama YouTube. Momen itu menonjol kerana Westbrook, Charles, dan Star mempelajari cara memanfaatkan kuasa drama daripada membiarkan ia mengurangkan pengaruh mereka, sambil membawa gelombang pengaruh bersama mereka. Dengan ini, buku panduan moden bagaimana drama boleh digunakan sebagai kuasa untuk kemasyhuran dalam talian ditulis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.