(SeaPRwire) –   Savannah Gankiewicz dari Hawaii dinobatkan sebagai Miss USA 2023 pada hari Rabu, lebih dari seminggu setelah pemegang gelar sebelumnya meletakkan jabatan.

Gankiewicz, seorang model yang memimpin organisasi kemajuan wanita, akan memegang gelar sampai bulan Ogos—sisa masa jabatan kontes, Miss Universe Organization melaporkan.

“Saya siap memberikan dampak positif dengan organisasi ini yang sangat berharga bagi saya,” kata Gankiewicz, dari Maui, selama upacara di Alohilani Resort Waikiki Beach.

Sebagai runner-up pertama, Gankiewicz diumumkan sebagai pengganti mantan Miss USA 2023 Noelia Voigt, yang meletakkan jabatan pada 6 Mei. Dalam sebuah pernyataan, Voigt mengucapkan terima kasih kepada penggemarnya dan menulis, “Jangan pernah kompromikan kesehatan fisik dan mental Anda.”

Voigt, mantan Miss Utah, dinobatkan pada September 2023.

Miss Teen USA, UmaSofia Srivastava, dalam waktu hari setelah pengunduran diri Voigt mengejutkan Organisasi Miss Universe, yang mengelola kedua kontes tersebut.

Srivastava, mantan Miss New Jersey Teen USA, menulis dalam sebuah pernyataan bahwa nilai-nilai pribadinya “tidak sepenuhnya sejalan dengan arahan organisasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.