TOPSHOT-US-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-PROTEST

(SeaPRwire) –   Sebagai bekas aktivis pelajar, ia telah menjadi pengalaman yang aneh mengikuti protes pro-Palestin yang berlaku di universiti di seluruh negara. Hampir 20 tahun yang lalu, saya membantu menggerakkan pelajar di seluruh negara untuk melaburkan universiti, bandar dan negeri daripada syarikat asing yang membantu dan membiarkan genosid di Darfur, Sudan – usaha terakhir yang memberi inspirasi tindakan pelaburan besar-besaran dari institusi pengajian tinggi di seluruh negara. Walaupun usaha pelaburan kami berjaya, Sudan kini sekali lagi berada di titik genting, dengan bencana kemanusiaan yang mengancam. Kali ini, sangat sedikit yang memberi amaran.

Meninjau semula usaha kami untuk melaburkan entiti Amerika daripada syarikat di Sudan, dua pelajaran kritikal muncul: Pertama, pendekatan terget yang tepat terhadap pelaburan adalah penting untuk sebarang kemenangan kempen yang berpotensi. Kedua, pelaburan sendiri, walaupun mungkin penting, pada dasarnya merupakan alat yang tidak mencukupi dalam mengubah secara material situasi di atas tanah, terutamanya tanpa aktivisme dan penglibatan jangka panjang yang berterusan.

Pada tahun 2005, genosid di Darfur menarik perhatian beribu-ribu pelajar di seluruh negara. Menentang rejim yang membunuh sehingga 400,000 rakyatnya sendiri melalui penggunaan kumpulan militia di kawasan barat Sudan, pelajar menganjurkan protes dan demonstrasi di kampus mereka sendiri, mendorong pelaburan, dan terlibat dalam tindakan ketidakpatuhan awam. Pelajar juga membantu memimpin gerakan pelaburan seluruh negara, melobi universiti dan negeri untuk menarik pelaburan mereka daripada syarikat yang secara langsung atau tidak langsung membantu kerajaan untuk melaksanakan kekejaman. Akhirnya, lebih daripada 150 universiti, termasuk , melaburkan daripada Sudan, dan lebih 50 universiti menyertai usaha tersebut.

Saya membantu memimpin usaha kebangsaan sebagai Pengarah Pelajar untuk STAND: Koalisi Anti-Genosid Pelajar, dan bekerja pada kempen berjaya untuk meyakinkan alma mater saya, Brown University, dan negeri Massachusetts untuk melaburkan aset mereka daripada Sudan. Kami terlibat dalam pendekatan yang sengaja ditargetkan, menggunakan penyelidikan untuk menentukan senarai syarikat tertentu yang terlibat dalam aktiviti perniagaan yang boleh dibuktikan menyokong dan memudahkan tindakan genosid dan pelanggaran hak asasi manusia kerajaan Sudan yang diiktiraf antarabangsa. Kami menargetkan syarikat minyak seperti PetroChina dan Sinopec, kerana ia boleh dibuktikan bahawa hasil minyak membantu mengisi kas rejim pembunuh.

Usaha pelaburan juga secara jelas ditargetkan kepada pelaburan terus universiti, yang hanya merangkumi 5% kebanyakan yayasan. Memang, dalam kes Brown, universiti tidak melabur secara terus dalam mana-mana syarikat yang ditargetkan, tetapi sebaliknya, meletakkannya dalam senarai jangan melabur sebagai akibat usaha kami. Baki yayasan universiti dilaburkan dalam dana bersama atau dana pelaburan (realiti ini membawa pengurus dana seperti Fidelity Investments dan Berkshire Hathaway untuk melaburkan daripada Sudan). Menyedari bahawa tanggungjawab utama pejabat pelaburan adalah untuk menjamin kadar pulangan tinggi bagi pihak berkuasa, dan bukan untuk membuat kenyataan politik, pendekatan ini juga membolehkan pengurus pelaburan dengan mudah menggantikan sebarang aset yang dilaburkan dengan syarikat yang serupa.

Ia sukar untuk berbicara mengenai tuntutan pelaburan setiap universiti yang berkaitan dengan Israel, tetapi memberi tumpuan kepada kempen Brown University mungkin memberi petunjuk. Pertama, respon Brown telah menonjol kerana Pentadbiran Universiti menolak permintaan pelajar untuk mempertimbangkan Israel sebagai pilihan untuk Majlis Perbadanan Brown, yang setara dengan Lembaga Pengarah. Mengingat bilangan universiti yang melaburkan daripada Sudan, dan pada tahun 1990-an daripada Afrika Selatan, kebanyakan institusi mempunyai proses untuk meneliti tindakan kewangan. Terlepas daripada pendapat mereka mengenai merit pelaburan dalam kes ini, ia adalah kecewa bahawa, pada tahap asas, kebanyakan pentadbir enggan untuk menyiasat proses ini.

Kedua, kempen Brown telah khusus tentang tuntutannya untuk pelaburan. Pelajar tidak meminta pelaburan daripada setiap syarikat yang berkaitan dengan Israel (yang merupakan pendekatan ) atau bahkan syarikat Israel (yang diambil oleh Universiti Michigan ).

Brown Divest telah menyatakan matlamatnya adalah “pelaburan daripada syarikat yang memperoleh keuntungan daripada pelanggaran hak asasi manusia di Palestin.” Dalam konteks itu, kumpulan itu telah menyenaraikan kriteria untuk mengenal pasti syarikat-syarikat sedemikian, termasuk mereka yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang menyumbang kepada pengekalan pendudukan Israel di Gaza dan Tebing Barat, dan mereka yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang menyumbang kepada tindakan keganasan. Berdasarkan kriteria ini, pelajar mengenal pasti lima syarikat yang akan ditargetkan untuk pelaburan.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa Brown seharusnya, atau akan, melaburkan daripada syarikat-syarikat ini. Tetapi proses mengenal pasti kriteria, memberi tumpuan kepada pelaburan terus universiti, dan membentangkan cadangan kepada Majlis Perbadanan untuk undian adalah semua tindakan yang bertanggungjawab oleh pelajar dan pentadbir. Kempen yang ditargetkan ini adalah satu-satunya pendekatan terhadap pelaburan yang mempunyai potensi kejayaan.

Walaupun usaha pelaburan terget berjaya, soalan paling penting, yang masih tidak dapat dijawab, adalah sama ada kempen ini sebenarnya akan membuat perbezaan di atas tanah.

Walaupun kempen pelaburan berjaya 20 tahun yang lalu, Sudan masih berada dalam keadaan genting. Tentera Sudan terlibat dalam perjuangan kuasa dengan Pasukan Sokongan Cepat, kumpulan paramiliter, menyebabkan krisis kemanusiaan terbesar dalam dekad. Terdapat tindakan konkrit yang boleh diambil oleh Amerika Syarikat, termasuk mendesak rundingan, terlibat dalam sanksi terget, dan memimpin langkah anti pencucian wang. Kali ini, bagaimanapun, tidak ada kehendak politik domestik untuk bertindak. Aktivisme pelajar telah lenyap untuk menyokong penyelesaian.

Ia tidak produktif untuk terlibat dalam perbandingan konflik antara Gaza dan Sudan. Aktivis pelajar hari ini akan mengatakan bahawa pembayar cukai AS menyubsidi tindakan kerajaan Israel, manakala situasi di Sudan kurang terikat secara langsung kepada tindakan kita. Kedua-dua situasi bagaimanapun, tragis, dan puluhan ribu nyawa yang tidak bersalah sedang hilang.

Jika aktivis pelajar hari ini mahu membuat perbezaan dalam situasi di Gaza, terdapat pelajaran yang boleh diperoleh daripada kerja kami di Sudan. Pertama, jika mereka mahu berjaya dalam usaha pelaburan, kerja perlu ditargetkan. Dan kedua, pelajar mesti mengakui bahawa kerja untuk mendorong Timur Tengah aman akan mengambil satu generasi.

Saya melihat protes hari ini dengan keyakinan mendalam terhadap kuasa tindakan kolektif dan mengakui hak pelajar untuk berorganisasi di hadapan ketidakadilan. Saya juga menyedari bahawa isu ini jauh lebih kontroversi daripada genosid di Darfur, yang dikecam secara meluas oleh rakyat Amerika. Apa yang jelas, walaupun, adalah bahawa kedua-dua penunjuk perasaan dan pentadbir universiti perlu mengubah taktik mereka. Ia penting bahawa aktivis pelajar hari ini tidak meninjau balik 15 tahun akan datang dengan situasi di Gaza yang menyerupai, atau lebih buruk, daripada kebuntuan hari ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.