TOPSHOT-US-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-PROTEST

(SeaPRwire) –   Sebagai bekas aktivis pelajar, ia telah menjadi pengalaman yang aneh mengikuti protes pro-Palestin yang berlaku di universiti di seluruh negara. Hampir 20 tahun yang lalu, saya membantu di seluruh negara untuk mengeluarkan universiti, bandar dan negeri dari syarikat asing yang membantu dan membiarkan genosid di Darfur, Sudan – usaha terakhir yang mengilhami tindakan pengeluaran besar-besaran dari institusi pengajian tinggi di seluruh negara. Walaupun usaha pengeluaran kami berjaya, Sudan kini sekali lagi berada pada tahap yang genting, dengan bencana kemanusiaan yang mengancam. Kali ini, sangat sedikit yang memberi amaran.

Memandang balik usaha kami untuk mengeluarkan entiti Amerika dari syarikat di Sudan, dua pelajaran kritikal muncul: Pertama, pendekatan yang ditargetkan terhadap pengeluaran adalah penting untuk sebarang kemenangan kempen yang berpotensi. Kedua, pengeluaran sendiri, walaupun mungkin penting, pada dasarnya merupakan alat yang tidak mencukupi dalam mengubah secara material situasi di atas tanah, terutamanya tanpa aktivisme jangka panjang dan penglibatan yang berterusan.

Pada tahun 2005, genosid di Darfur menarik perhatian beribu-ribu pelajar universiti di seluruh negara. Menentang rejim yang membunuh sehingga 400,000 rakyatnya sendiri melalui penggunaan kumpulan militia di kawasan barat Sudan, pelajar menganjurkan protes dan mogok makan di kampus mereka sendiri, mendorong pengeluaran, dan terlibat dalam tindakan ketidakpatuhan awam. Pelajar juga membantu memimpin gerakan pengeluaran seluruh negara, melobi universiti dan negeri untuk mengeluarkan pelaburan mereka dari syarikat yang secara langsung atau tidak langsung membantu kerajaan untuk melaksanakan kekejaman. Akhirnya, lebih daripada , mengeluarkan diri dari Sudan, dan lebih 50 universiti menyertai usaha tersebut.

Saya membantu memimpin usaha kebangsaan sebagai Pengarah Pelajar untuk STAND: Koalisi Anti-Genosid Pelajar, dan bekerja pada kempen berjaya untuk meyakinkan alma mater saya , , dan untuk mengeluarkan aset mereka dari Sudan. Kami terlibat dalam pendekatan yang sengaja ditargetkan, menggunakan penyelidikan untuk menentukan senarai syarikat khusus yang terlibat dalam aktiviti perniagaan yang boleh dibuktikan menyokong dan memudahkan tindakan genosid dan pelanggaran hak asasi manusia yang diiktiraf antarabangsa oleh kerajaan Sudan. Kami menyasarkan syarikat minyak seperti , kerana ia boleh dibuktikan bahawa hasil minyak membantu mengisi kas negara rejim pembunuh tersebut.

Usaha pengeluaran juga secara jelas ditargetkan kepada pelaburan terus universiti, yang hanya merangkumi 5% kebanyakan yayasan. Memang, dalam kes , universiti tidak melabur secara terus dalam mana-mana syarikat yang disasarkan, tetapi sebaliknya, meletakkannya dalam senarai jangan melabur sebagai akibat usaha kami. Baki yayasan universiti dilaburkan dalam dana bersama atau dana pelaburan (realiti ini memang menyebabkan pengurus dana seperti Fidelity Investments dan Berkshire Hathaway untuk mengeluarkan diri dari Sudan). Menyedari bahawa tanggungjawab utama pejabat pelaburan adalah untuk menjamin kadar pulangan tinggi bagi pihak berkuasa, dan bukan untuk membuat kenyataan politik, pendekatan ini juga membolehkan pengurus pelaburan dengan mudah menggantikan apa-apa aset yang dikeluarkan dengan syarikat serupa.

Sukar untuk berbicara mengenai permintaan setiap universiti untuk pengeluaran berkaitan Israel, tetapi memberi tumpuan kepada kempen Brown University mungkin memberi petunjuk. Pertama, respon Brown telah menonjol kerana Pentadbiran Universiti dari Israel sebagai pilihan kepada Brown Corporation, yang setara dengan Lembaga Pengarah. Mengingat bilangan universiti yang mengeluarkan diri dari Sudan, dan pada tahun 1990-an dari Afrika Selatan, kebanyakan institusi mempunyai proses untuk meneliti tindakan kewangan. Terlepas dari pendapat mereka mengenai kelebihan pengeluaran dalam kes ini, ia adalah kecewa bahawa, pada tahap asas, kebanyakan pentadbir enggan untuk menyiasat proses-proses ini.

Kedua, kempen Brown telah khusus tentang tuntutan pengeluarannya. Pelajar tidak meminta pengeluaran dari setiap syarikat yang berkaitan dengan Israel (yang merupakan ) atau syarikat Israel (yang University of Michigan ).

Brown Divest telah menyatakan tujuannya adalah “pengeluaran dari syarikat-syarikat yang memperoleh keuntungan dari pelanggaran hak asasi manusia di Palestin.” Dalam konteks itu, kumpulan itu telah menyenaraikan kriteria untuk mengenal pasti syarikat-syarikat sedemikian, termasuk mereka yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang menyumbang kepada pengekalan pendudukan Israel di Gaza dan Tebing Barat, dan mereka yang menyediakan produk atau perkhidmatan yang menyumbang kepada tindakan keganasan. Berdasarkan kriteria ini, pelajar mengenal pasti syarikat-syarikat tertentu yang akan disasarkan untuk pengeluaran.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa Brown seharusnya, atau akan, mengeluarkan syarikat-syarikat ini. Tetapi proses mengenal pasti kriteria, memberi tumpuan kepada pelaburan terus universiti, dan membentangkan cadangan kepada Korporasi untuk undian adalah semua tindakan yang bertanggungjawab oleh pelajar dan pentadbir. Kempen yang ditargetkan ini adalah satu-satunya pendekatan terhadap pengeluaran yang mempunyai potensi kejayaan.

Walaupun usaha pengeluaran yang ditargetkan berjaya, soalan paling penting yang masih tidak dapat dijawab ialah sama ada kempen ini sebenarnya akan membuat perbezaan di atas tanah.

Walaupun kempen pengeluaran kami 20 tahun yang lalu berjaya, . Tentera Sudan terlibat dalam pertempuran untuk kuasa dengan Pasukan Sokongan Cepat, kumpulan paramiliter, menyebabkan krisis kemanusiaan terbesar dalam dekad-dekad. Terdapat tindakan konkrit yang boleh diambil Amerika Syarikat, termasuk mendesak perundingan, terlibat dalam sanksi terhad, dan memimpin langkah-langkah anti pencucian wang. Kali ini, bagaimanapun, tidak ada kehendak politik domestik untuk bertindak.

Ia tidak produktif untuk terlibat dalam perbandingan konflik antara Gaza dan Sudan. Aktivis pelajar hari ini akan mendakwa bahawa pembayar cukai AS menyubsidi tindakan kerajaan Israel, manakala situasi di Sudan kurang terikat secara langsung kepada tindakan kami. Kedua-dua situasi, bagaimanapun, tragis, dan puluhan ribu nyawa yang tidak bersalah sedang hilang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.