Medical Activists Around The World Commemorate International Day Of Zero Tolerance For Female Genital Mutilation And Cutting

(SeaPRwire) –   Pada usia 12 tahun, saya mengalami mutilasi genital wanita (FGM). Ini adalah amalan yang berlangsung turun-temurun di komuniti saya di pedalaman barat Kenya. Ia dianggap untuk menandakan peralihan dari kanak-kanak ke dewasa. Selepas seorang gadis dipotong, dia dianggap sebagai wanita. Sering kali dia akan dinikahkan tidak lama selepas itu.

Tetapi ketika kita menandakan Hari Antarabangsa Toleransi Sifar untuk FGM pada 6 Feb, kita perlu memikirkan kebenaran sedih bahawa ia bukan hanya berlaku di negara jauh seperti Kenya asal saya. Ia telah didokumenkan di 92 negara. Ia berlaku di seluruh dunia, dari Afrika ke Asia, Eropah, Amerika Latin, dan Amerika Syarikat.

Baik FGM mahupun perkahwinan kanak-kanak berakar umbi dalam ketidaksetaraan gender. Pada intinya adalah kepercayaan bahawa gadis dan wanita secara semula jadi kurang bernilai dan berkemampuan berbanding budak lelaki dan lelaki. Kami ditakdirkan untuk tinggal di rumah dan menjadi isteri serta ibu tradisional. Oleh itu, nilai kami diukur bukan berdasarkan bakat, impian, dan potensi kami sendiri, tetapi berdasarkan bilangan lembu dan harga pengantin yang akan diterima oleh keluarga kami sebagai pertukaran untuk tangan kami dalam perkahwinan.

Saya tidak mahu dipotong. Tetapi lebih daripada itu, saya tidak mahu menjadi pengantin kanak-kanak, untuk hidup di rumah orang asing, untuk hidup kehidupan penuh dengan kerja rumah. Saya melihat kehidupan sukar yang dialami ibu saya, kebanyakan wanita dari komuniti saya. Tetapi, di sekolah, saya mempunyai guru wanita. Mereka memakai pakaian yang cantik dan nampaknya menjalani kehidupan yang menakjubkan bagi saya. Kehidupan kebebasan. Kehidupan pilihan mereka sendiri.

Saya mahu menjadi seperti guru saya, yang bermakna saya perlu meneruskan pendidikan saya. Saya tahu apa yang perlu saya lakukan: meyakinkan bapa saya untuk membatalkan pertunangan saya yang telah lama supaya saya dapat terus bersekolah. Sekali gadis-gadis dalam komuniti saya berkahwin, mereka terpaksa meninggalkan sekolah untuk menguruskan rumah tangga dan memulakan keluarga. Jika saya tidak berbuat apa-apa, itulah nasib saya juga.

Sayangnya, FGM memberi saya daya tumpuan. Jika saya berdiri teguh dan menolak untuk menjalani FGM bapa saya akan malu di hadapan seluruh komuniti. Jadi, saya memberitahu beliau saya akan setuju dipotong dan mematuhi satu amalan bermakna secara budaya, tetapi hanya jika beliau membatalkan pertunangan saya dan membenarkan saya meneruskan pendidikan saya. Beliau bersetuju.

FGM adalah pengalaman yang menyakitkan. Tiada anestesia. Anda diberitahu ia akan menjadikan anda seorang wanita dan anda tidak boleh menangis. Anda menunjukkan betapa beraninya anda dengan melaluinya. Klitoris anda dipotong. Anda berdarah. Sesetengah daripada kami pengsan. Risiko jangkitan tinggi. Mereka yang terselamat mengalami kesukaran melahirkan, menderita sesak dan kesakitan, dan kami membawa trauma psikologi selama bertahun-tahun.

Setakat ini, banyak usaha untuk menghentikan FGM—walaupun bermaksud baik—kurang cekap untuk benar-benar menghentikan amalan itu. Ambil contoh janji yang dibuat oleh Presiden Kenya ketika itu, Uhuru Kenyatta, pada 2019 untuk menghentikan FGM menjelang 2022. Walaupun komitmen itu merupakan perkembangan positif, ia gagal menangani punca utama yang mempertahankan amalan itu.

Terdapat cara yang lebih baik, yang saya terapkan sebagai mangsa.

Di kampung asal saya di Enoosaen, saya menubuhkan sekolah untuk gadis-gadis pada tahun 2009 yang mengambil pelajar bermula Darjah Empat—iaitu sebelum umur di mana gadis-gadis dalam komuniti saya dipotong. Sebagai syarat untuk kemasukan, ibu bapa perlu berjanji anak-anak perempuan mereka tidak akan menjalani FGM atau dinikahkan sebagai kanak-kanak.

Saya tahu sekolah boleh menjadi kuasa untuk perubahan yang kuat. Saya boleh memastikan gadis-gadis di sekolah saya menerima sokongan dan sumber untuk membentuk masa depan yang berbeza dan lebih memuaskan untuk diri mereka daripada yang ditetapkan oleh tradisi. Saya boleh memastikan mereka diajar secara khusus tentang kesihatan seksual dan pembiakan, termasuk bahaya FGM dan bahawa ia adalah haram di Kenya. Saya boleh mencipta kurikulum serupa untuk diajar di sekolah-sekolah lain—untuk gadis-gadis dan budak lelaki. Dan sebagai pemimpin pendidikan dan orang tempatan yang dipercayai, saya berbual dengan komuniti yang lebih luas: ibu bapa, tokoh-tokoh tua, ketua-ketua dan pemimpin agama—dengan konsisten mempengaruhi mereka untuk memahami mengapa FGM perlu dihentikan, dan menggalakkan mereka berbicara dan mengubah fikiran orang lain.

Sudah hampir 15 tahun sejak sekolah saya pertama kali dibuka. Persuasian jangka panjang kami bersama komuniti sedang berhasil. Sesetengah daripada penyokong FGM yang paling teguh kini menjadi antara penyokong terbesar kami.

Tetapi kesan terbesar mungkin datangnya daripada menyaksikan kejayaan gadis-gadis yang telah melalui sekolah saya dan kini wanita muda dalam komuniti. Anda lihat, intervensi kami tidak sahaja tentang FGM. Ia merupakan pelaburan jangka panjang untuk keperluan holistik gadis-gadis kami. Kami menawarkan pengajaran akademik terbaik, dan kami mengambil berat semua keperluan mereka yang lain: makanan, kesihatan fizikal dan mental, biasiswa untuk pendidikan lanjutan, pembangunan profesional, dan lebih lagi. Hari ini, mereka merupakan contoh teladan yang mengubah lebih banyak lagi fikiran.

Harapan saya ialah kita boleh mengembangkan dan meniru pendekatan ini tidak sahaja di Kenya tetapi di seluruh dunia. Tetapi untuk berbuat demikian, organisasi seperti kami memerlukan lebih banyak dana dan bantuan.

Ketika saya masih kanak-kanak, FGM, perkahwinan kanak-kanak, dan kehidupan penuh kerja rumah adalah pilihan tunggal kami. Hari ini, gadis-gadis yang telah melalui program kami membuktikan bahawa seorang gadis tidak perlu menjalani FGM untuk berkahwin dan diterima oleh komuniti. Terdapat pilihan yang lebih baik dan jauh lebih baik. Dan kehidupan berjaya mereka—ini wanita berpendidikan dan bergaji, selepas semua—memberi inspirasi kepada generasi baru gadis muda dan ibu bapa mereka untuk berfikiran berbeza. Contoh mereka mencetuskan pemahaman kolektif bahawa FGM perlu ditinggalkan di masa lalu dan tiada apa yang tidak boleh dilakukan seorang gadis jika hanya kita melabur dan percaya kepadanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.