(SeaPRwire) –   Miannica Frison berada dalam kesakitan melahirkan pada tahun 2020 apabila seorang jururawat memasuki biliknya di Hospital UAB di Birmingham, Ala. Frison berteriak kesakitan. Tetapi bukannya melihat bagaimana dia boleh membantu, Frison mengingati jururawat itu berkata dia mendengar Frison akan melahirkan anak ketiga, dan tanya jika dia mahu disterilkan sebaik sahaja dia melahirkan. Marah, Frison menendang jururawat itu keluar bilik.

Doktor akhirnya memberitahu Frison bahawa dia perlu caesar kecemasan. Ketika dia berbaring di meja bedah, hanya beberapa minit selepas anak lelakinya ditarik dari perutnya, seorang doktor memasuki bilik bersalin. “Kami boleh memasang IUD sekarang juga, kerana anda sudah terbuka,” kata doktor itu, mengikut kedua-dua Frison dan suaminya.

Frison masih pening akibat epiduralnya, tetapi telah mengalami kelahiran traumatik, dan pada masa itu, dia tidak fikir dia mahu lebih anak-anak. Jadi dia membenarkan doktor memasang Mirena, sebuah alat kontrasepsi dalaman (IUD) yang akan mencegah kehamilan selama lapan tahun. Pada bulan-bulan berikutnya, dia tidak suka cara IUD itu membuatnya berasa. Tetapi Frison mengatakan dia tidak dapat meyakinkan ginekolognya untuk mengeluarkan IUD itu. Doktor itu memberitahunya dia perlu menurunkan berat badan terlebih dahulu, kata Frison, dan ada ubat untuk mengimbangi kesan sampingan yang dialaminya, seperti mual.

Ia akan mengambil tiga tahun sebelum Frison dapat mengeluarkan peranti itu. Bahkan ketika itu, dia perlu menjalani tiga prosedur, satu selama tujuh jam, katanya, kerana peranti itu berpindah ke lapisan rahimnya. Ini meninggalkan dia dengan empat parut berbentuk ibu jari di perutnya di mana doktor memasukkan alat untuk mencari IUD. Pengalaman itu menyebabkan Frison, seorang penata rambut berusia 32 tahun, kehilangan kepercayaan terhadap sistem perubatan. “Saya tidak mempunyai keyakinan terhadap doktor lagi,” katanya. “Saya tidak dapat mempercayai mana-mana daripada mereka.”

Pengalaman Frison lebih biasa daripada yang mungkin dijangka. Dalam dua dekad terakhir, doktor telah menggalakkan wanita memilih kontrasepsi boleh ubah jangka panjang, atau LARCs, kerana ia merupakan kaedah paling berkesan untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang. Doktor dan banyak pesakit suka bahawa LARCs-sama ada IUD, yang dimasukkan ke dalam rahim wanita, atau implan, yang dimasukkan ke dalam lengan wanita-membenarkan wanita untuk “berhenti” selama tahun. Tetapi bukti yang semakin banyak menunjukkan bahawa alat kesihatan awam penting yang bertujuan memberi wanita kuasa ke atas badani mereka kadang-kadang dilaksanakan dengan cara yang mengambilnya balik.

Miannica Frison di Birmingham, Ala., pada 27 April 2024.

Penyiasatan TIME berdasarkan kesaksian pesakit, kajian perubatan, dan temu bual dengan 19 pakar di bidang keadilan pembiakan, termasuk doktor, penyelidik, dan penyokong, mendapati doktor cenderung untuk menekan kontrasepsi ini apabila merawat wanita hitam, Latin, muda, dan berpendapatan rendah, atau enggan mengeluarkannya apabila diminta. Corak ini, pakar keadilan pembiakan mengatakan, mencerminkan prasangka bangsa dan kelas yang merosakkan sistem perubatan AS dan memperluaskan sejarah panjang dan buruk Amerika Syarikat dalam cubaan untuk mengawal siapa yang boleh membiak. Ia juga mencerminkan apa yang kelihatan sebagai dorongan meluas oleh pembuat dasar untuk menggunakan kawalan kelahiran sebagai alat untuk mengekang kemiskinan.

“Idea itu adalah kita boleh menghentikan orang yang kita tidak mahu mereka membiak daripada membiak, tetapi boleh kata, ‘Ini sementara kerana ia boleh dikeluarkan,'” kata Della Winters, profesor di California State University, Stanislaus yang telah mengkaji sejarah LARCs dan memanggil kenaikan kontrasepsi yang dikawal pembekal menyasarkan populasi tertentu sebagai jenis “sterilisasi lembut”.

Doktor yang menekan pesakit untuk mendapatkan LARCs adalah fenomena nasional, pakar mengatakan, tetapi ia mungkin terutamanya berleluasa di Selatan, di mana terdapat sejarah menindas pembiakan yang meragukan. Untuk mengkaji apa yang wanita alami, TIME bercakap dengan 10 wanita di Alabama, termasuk empat pesakit di Hospital UAB, yang mengatakan mereka dirundung untuk mendapatkan IUD selepas melahirkan atau doktor mereka enggan mengeluarkan peranti itu apabila mereka meminta awalnya. Empat doula yang bekerja di negeri itu memberitahu TIME mereka menyaksikan doktor menekan wanita hitam, terutamanya mereka yang menerima Medicaid, untuk mendapatkan IUD dengan bertanya berulang kali semasa melahirkan-tetapi tidak, mengikut klien mereka, sebelum itu-tentang kaedah kawalan kelahiran yang difahami dan kemudian dengan kuat mengesyorkan IUD.

Hospital UAB membantah bahawa ia terlibat dalam pemaksaan pembiakan dan berkata dalam emel bahawa ia mengikuti panduan daripada American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), yang mencadangkan bahawa LARCs perlu ditawarkan segera selepas melahirkan sebagai rawatan standard. Hospital itu juga menyatakan bahawa pemberi kesihatannya berusaha untuk mengelakkan ketidakadilan dalam kesihatan ibu dan bayi. Pesakit diberi nasihat tentang pilihan kontrasepsi sepanjang tempoh kehamilan mereka, kata hospital itu, dan “setiap pesakit membuat keputusan sendiri tentang kontrasepsi, dan pasukan kami menyokong mereka dalam keputusan yang dibuat tentang kesihatan mereka.” Undang-undang privasi persekutuan melarang UAB memberi komen tentang rawatan pesakit individu, kata UAB.

ACOG menyatakan cadangan untuk doktor menawarkan LARCs segera selepas melahirkan merujuk kepada wanita yang sudah memilih implan atau IUD sebagai kaedah kontrasepsi mereka. Walaupun kumpulan itu sebelumnya mengesyorkan bahawa doktor harus “menekankan” LARCs sebagai bentuk kontrasepsi paling berkesan, ia kini mengesyorkan pendekatan berpusatkan pesakit untuk penasihatan kontrasepsi. (Pesakit Alabama yang berbual dengan TIME berkongsi pengalaman yang berlaku antara 2016 dan 2023.)

Doktor yang menekan pesakit untuk mendapatkan atau mengekalkan LARCs mungkin berbuat demikian kerana mereka fikir mereka bertindak demi kebaikan pesakit, kata Nikki B. Zite, seorang pakar ob-gyn dan profesor di Sekolah Perubatan Siswazah Universiti Tennessee. Mereka mungkin menyokong wanita dengan masalah penyalahgunaan dadah atau masalah kesihatan utama untuk mendapatkan LARC, tambah Zite, kerana mereka mahu mereka sihat sebelum melahirkan, atau mungkin teragak mengeluarkan LARC kerana mereka tahu peranti itu mahal bagi penanggung insurans, dan gejala yang dialami wanita selepas pemasangan, seperti sakit perut atau pendarahan, akan berlalu. Zite ingat dia sangat bersemangat apabila mula mengesyorkan LARCs kepada pesakit pada awal 2000-an. Kini dia mengakui itu mungkin kelihatan sebagai pemaksaan. “Jika seorang pesakit datang kepada saya untuk diabetes, saya mahu mereka mengambil insulin-itu rawatan paling berkesan,” katanya. “Saya mempunyai carta menunjukkan bahawa LARCs adalah bentuk kontrasepsi paling berkesan, jadi doktor fikir, ‘Mengapa saya tidak mahu mereka menggunakan LARC?’ Jawapannya ialah bahawa kesihatan pembiakan berbeza.”

Walaupun mereka mempunyai niat yang baik, doktor, dalam semangat mereka untuk kontrasepsi berkesan, mungkin memaksa beberapa wanita untuk mendapatkan dan mengekalkan kaedah kontrasepsi yang tidak mereka ingini. TIME meneliti 14 kajian berasingan yang diluluskan oleh rakan yang menunjukkan wanita hitam dan Latin serta pesakit berpendapatan rendah melaporkan tahap tekanan yang lebih tinggi dari doktor untuk menggunakan LARCs. Dalam satu kertas 2022 yang mengkaji hampir 2,000 wanita di Delaware dan Maryland, kira-kira 26% berkata mereka dirundung untuk mendapatkan LARC mereka, dan wanita berpendapatan rendah yang menerima Medicaid lebih cenderung berbanding wanita berpendapatan tinggi merasa dirundung untuk mengekalkannya. Satu kajian lebih 2,000 remaja mendapati gadis hitam dua kali lebih cenderung berbanding gadis putih untuk menerima LARCs.

Dalam lima kajian tambahan yang dikaji oleh TIME, doktor mengakui sama ada enggan memenuhi sesetengah permintaan pesakit untuk mengeluarkan LARCs atau menekan populasi tertentu ke arah LARCs kerana mereka tidak mempercayai mereka untuk mengelakkan kehamilan yang dilihat oleh doktor itu tidak diingini. “Satu lagi perkara yang benar-benar membuat saya marah,” kata seorang doktor kepada penyelidik, mengikut satu kajian, “ialah pesakit yang datang dan berkata, ‘Tidak, saya tidak mahu hamil, tetapi saya tidak guna apa-apa kawalan kelahiran.’ Anda mahu mengambil orang itu dan menggoncangnya. Sebahagian daripadanya adalah kebodohan, sebahagian daripadanya adalah budaya.”

Berikutan keputusan itu, yang membatalkan hak perlembagaan untuk abort, soalan sejauh mana tekanan ini mungkin meluas menjadi lebih penting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.