(SeaPRwire) –   Keputusan mahkamah negeri bahawa embrio beku dianggap kanak-kanak di bawah undang-undang negeri telah menyebabkan gelombang kejutan di seluruh dunia perubatan pembiakan.

Pakar kesuburan dan pakar undang-undang telah menyatakan bahawa keputusan itu boleh memberi kesan mendalam kepada ibu bapa dan doktor yang berpotensi. Beberapa pesakit telah bergegas untuk memindahkan embrio beku mereka ke storan di negeri lain, dan menjelang Khamis, sekurang-kurangnya dua daripada lapan pembiakan in vitro (IVF) penyedia di Alabama, Universiti Alabama di Birmingham dan Alabama Fertility, telah memutuskan untuk sementara menangguhkan rawatan.

“Kami menerima pelbagai panggilan yang sangat sah dari pesakit yang sangat tertekan dan bimbang tentang apa yang bermakna bagi mereka dan rawatan khusus mereka,” kata Dr Beth Malizia, seorang doktor di Alabama Fertility di Birmingham.

Keputusan pertama jenisnya telah menimbulkan pelbagai soalan undang-undang tanpa preseden mengenai sama ada embrio tidak digunakan boleh dibuang tanpa risiko sivil atau jenayah atau sama ada embrio-embrio itu mempunyai hak bebas untuk ditanam dan dibesarkan hingga kelahiran, memicu kepanikan dari beribu-ribu keluarga di Alabama yang harapan mereka untuk mempunyai anak bergantung pada pembiakan bantuan.

Keluarga biasanya mengambil rawatan IVF disebabkan oleh infertiliti. Kira-kira 2% bayi yang dilahirkan di AS berasal dari IVF, proses yang secara emosi dan fizikal menghabiskan tenaga di mana doktor biasanya mengekstrak sebanyak mungkin telur dari seorang wanita, membuahi mereka untuk mencipta embrio, dan kemudian menanamkan mereka untuk mencipta kehamilan atau membekukan mereka untuk penggunaan kemudian.

Malizia berbual dengan TIME tentang implikasi keputusan minggu lalu dan apa rancangan pejabatnya untuk pesakit mereka.

Perbualan berikut telah diedit ringan dan disingkatkan untuk kejelasan.

TIME: Alabama sudah mempunyai beberapa undang-undang pengguguran terketat di negara. Bagaimana anda bertindak balas apabila anda mendengar Mahkamah Agung negeri pergi satu langkah lebih jauh dan mengisytiharkan bahawa embrio beku adalah orang?

Malizia: Sangat tertekan. Sungguh kecewa dengan keputusan itu untuk banyak sebab, terutamanya untuk doktor kami, pesakit kami, dan semua orang yang menyokong hak untuk mempunyai anak, bila untuk mempunyai mereka dan keupayaan untuk melakukannya dengan rawatan perubatan apabila diperlukan.

Kerana keputusan ini adalah yang pertama jenisnya, bagaimana klinik IVF seperti yang anda bekerja sedang menangani ini? Adakah anda menunggu panduan undang-undang tentang bagaimana anda boleh terus? Atau adakah anda terus melihat pesakit baru?

Ini adalah proses yang sangat, sangat cair. Seperti yang boleh dibayangkan, jika kita bercakap semalam, saya mungkin mempunyai jawapan yang berbeza dengan apa yang saya miliki hari ini. Kami telah membuat beberapa keputusan sepanjang jalan untuk sementara memegang beberapa pesakit dan untuk yang lain mengubahsuai pelan rawatan mereka. Cubalah untuk melakukan itu dengan cara yang sangat khusus pesakit dan berfikiran yang memastikan keselamatan mereka serta memastikan bahawa kami mempunyai protokol makmal dan perkara-perkara untuk memastikan keselamatan klinik kami dan ahli embriologi kami. Kami terpaksa mengubahsuai perkara sangat banyak. Dan harapannya ialah ini adalah situasi sementara.

Mahkamah Agung Alabama di Montgomery, Ala., pada 6 Julai 2018.

Biasanya, doktor kesuburan membuang embrio yang tidak sempurna atau jika keluarga tidak mahu menggunakannya. Tetapi di bawah keputusan semasa, adakah wanita perlu menanamkan – atau menyimpan – embrio-embrio yang biasanya akan dibuang?

Melalui proses IVF, telur dan sperma bersatu dan mereka mencipta embrio. Embrio itu dipantau di makmal, dan embrio yang sampai ke tahap blastocyst, yang kira-kira hari lima hingga enam perkembangan, adalah embrio yang boleh dipindahkan ke rahim atau dibekukan untuk penggunaan masa depan. Opsi-opsi itu tersedia bagi kami kerana kami telah menghabiskan 40 tahun terakhir dalam bidang ini membangunkan dan menyempurnakan banyak kemajuan saintifik untuk membolehkan kami memberi tumpuan untuk mendapatkan pasangan keupayaan untuk mempunyai anak yang sihat.

Jadi apabila kita mulai bercakap tentang ‘apa yang boleh kita lakukan, apa yang tidak boleh kita lakukan’ – itu adalah sebahagian daripada teka-teki. Itu sangat sukar untuk dijawab pada masa ini. Kami sedang dalam proses untuk merangka satu pelan melalui bantuan pengarah makmal kami dan kounsel kami, kounsel tempatan dan kebangsaan, untuk merangka satu pelan yang selamat untuk pesakit dan membolehkan kami terus memberi rawatan kepada pesakit di Alabama supaya klinik kami tidak ditutup.

Sudah tentu klinik anda telah memutuskan untuk menangguhkan rawatan IVF baru disebabkan risiko undang-undang. Adakah anda berfikir beberapa klinik IVF di Alabama akhirnya akan ditutup atau dipindahkan kerana risikonya terlalu besar? Atau adakah anda berfikir perundangan Alabama akan menghadkan kesan keputusan itu?

Saya sangat berharap bahawa, untuk semua orang di negeri ini, akses sama dan hak untuk mempunyai anak dan bila untuk mempunyai mereka adalah sesuatu yang perundangan kami percaya. Dan saya fikir mereka berbuat demikian. Saya fikir hak untuk mempunyai anak tidak benar-benar apa yang orang mahu hadkan di sini. Kami sebagai doktor di negeri Alabama yang melakukan ini dan yang telah dilatih selama 11 hingga 12 tahun selain latihan kolej kami berharap menjadi sebahagian daripada penyelesaian isu ini.

Jenis soalan dan kebimbangan apa yang anda dengar dari pesakit dengan embrio sedia ada dan keluarga yang berharap menjalani rawatan IVF?

Kami menerima pelbagai panggilan yang sangat sah dari pesakit yang sangat tertekan dan bimbang tentang apa yang bermakna bagi mereka dan rawatan khusus mereka. Kami sedang mengambil panggilan-panggilan itu secara asas satu demi satu. Doktor sedang memanggil pesakit secara terus, terutamanya mereka yang sedang aktif dalam rawatan untuk membincangkan rawatan mereka dan sebarang pengubahsuaian yang mungkin perlu dilakukan untuk pesakit yang mempunyai embrio dalam simpanan di sini. Kami telah cuba mengambil nafas dalam dan memberitahu mereka bahawa embrio mereka selamat dalam kemudahan penyimpanan kami – itu tidak berubah dari minggu lalu. Dan kami berharap dan mengharapkan untuk mempunyai pilihan untuk membincangkan apa yang mereka ingin lakukan berhubung dengan embrio mereka. Pasangan adalah yang membuat keputusan tentang apa yang terjadi kepada embrio mereka dan bila itu berlaku. Saya rasa sangat kuat bahawa itu adalah keputusan mereka untuk dibuat, tentu saja dengan bantuan doktor mereka.

Adakah keluarga Alabama yang berharap menjalani rawatan IVF perlu memikirkan untuk memindahkan embrio beku mereka keluar negeri?

Untuk sekarang, apa yang saya syorkan untuk pesakit saya khususnya adalah jika mereka mempunyai embrio dalam simpanan kriogenik yang tidak berniat untuk digunakan sekarang, supaya mereka mengekalkan embrio-embrio itu dalam simpanan kriogenik. Mari kita mengambil nafas dalam. Mari kita harap dan mengharapkan bahawa perundangan akan membukanya semula dari segi mempunyai pilihan rawatan biasa mereka. Dan jika ternyata bukan kesnya, dan mereka merasakan sangat tentang memindahkan embrio mereka, ia pasti hak mereka untuk berbuat demikian.

Adakah anda bimbang bahawa negeri merah lain mungkin mengikuti langkah Alabama dan mengisytiharkan bahawa embrio boleh dianggap manusia di bawah undang-undang negeri?

Tentu sahaja, ya. Saya fikir itulah sebabnya kami mempunyai sokongan yang begitu besar sekarang dari Persatuan Perubatan Pembiakan Amerika (ASRM), yang merupakan agensi kebangsaan kami, serta RESOLVE, yang merupakan agensi penyokongan pesakit. Ada banyak sokongan kebangsaan mengelilingi isu ini. Kami sebagai doktor kesuburan ingin melihat undang-undang persekutuan yang melindungi hak wanita dan keluarga untuk mempunyai anak dan melihat hak itu dilindungi di seluruh negara, bukan hanya di negeri Alabama. Jadi saya fikir ada kebimbangan yang sangat besar dari, bukan sahaja kami yang menangani di lapangan, tetapi dengan negeri-negeri yang mungkin melihat ini sebagai cara bagi mereka mengikuti langkah.

Apakah beberapa kesan kewangan yang mungkin timbul dari keputusan ini?

Saya fikir kesan kewangan adalah satu lagi aspek yang sangat penting untuk dipertimbangkan di sini. Rawatan IVF adalah mahal dan tidak tercukupi secara meluas. Ia adalah satu proses yang melibatkan banyak ujian, ubat-ubatan dan lawatan ke klinik. Jadi jika keluarga tidak dapat mengakses rawatan di negeri ini, itu akan menjadi beban kewangan yang besar bagi mereka untuk memindahkan rawatan mereka ke tempat lain. Kami juga melihat kesan ke atas klinik kami sendiri jika kami terpaksa mengubah protokol kami atau menghadapi risiko undang-undang yang lebih besar. Jadi saya fikir ada banyak implikasi kewangan yang perlu dipertimbangkan di sini juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.