Dalam foto ilustrasi ini, logo Bluesky ditunjukkan pada

(SeaPRwire) –   Bluesky, rangkaian sosial Twitter-seperti yang dipimpin oleh pengasas bersama Twitter Jack Dorsey, kini telah muncul dari kokonnya dan kini membenarkan sesiapa sahaja untuk mencipta akaun dan menyertai perkhidmatan itu.

Sehingga Selasa, sesiapa yang ingin menyertai Bluesky perlu mendapat jemputan, yang biasanya bermakna memburu ahli sedia ada dan memohon jemputan. Tempoh jemputan sahaja memberi laman web masa untuk membangunkan alat pengawalan dan ciri-ciri lain, kata Bluesky.

Bluesky menyerupai Twitter – kini dikenali sebagai X selepas jutawan Tesla Elon Musk membayar $44 bilion untuk syarikat itu – dalam banyak aspek, walaupun ia masih tidak menawarkan pesanan langsung antara pengguna. Ia menawarkan lebih banyak pilihan penyesuaian, walaupun sama ada ini akan menarik pengguna belum jelas.

Secara lalai, Bluesky memaparkan pos oleh akaun yang anda ikuti dalam garis masa linear, walaupun ia juga mungkin untuk beralih ke garis masa berdasarkan algoritma yang dicipta oleh pengguna lain. Perkhidmatan ini melakukan pengawalan sendiri tetapi juga merancang untuk membenarkan penggunanya menumpukan bersama skema pengawalan alternatif. Ciri itu belum diaktifkan lagi.

Dan sekali semua benar-benar bermula, Bluesky merancang untuk melepaskan pengguna dengan membenarkan mereka memindahkan koleksi kawan, pengikut dan data lain ke rangkaian sosial pesaing. Seperti yang dikatakan syarikat itu dalam muka surat kartun yang ceria yang dimasukkan dalam pengumuman Selasa, Bluesky bertujuan untuk menjadi “.”

Dalam amalan, ia mungkin tidak akan semudah itu. Istilah teknikal untuk membuat rangkaian sosial saling beroperasi adalah “persekutuan”, dan ternyata terdapat beberapa cara laman web boleh bersekutu. Sebagai contoh, Mastodon dan rangkaian mikroblogging serupa – termasuk perkhidmatan – menggunakan algoritma persekutuan yang dipanggil ActivityPub yang seharusnya membenarkan pengguna untuk berpindah antara mereka.

Sebenarnya, Threads telah mula menguji aktiviti berkongsi pos ke Mastodon dan perkhidmatan lain menggunakan ActivityPub. “Membuat Threads boleh berinteraksi akan memberi orang lebih pilihan bagaimana mereka berinteraksi dan ia akan membantu kandungan mencapai lebih ramai orang,” kata CEO Meta pada Disember. “Saya cukup optimis tentang ini.”

Sebaliknya, Bluesky mengambil algoritma persekutuan yang dipanggil Protokol Pindahan Sahih dan sehingga kini ia adalah satu-satunya perkhidmatan sedemikian menggunakannya. Satu untuk protokol itu mendakwa bahawa ActivityPub membuatkan ia kurang mudah untuk memindahkan akaun dan ia kurang ciri-ciri penting yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.