Securities And Exchange Commission logo

(SeaPRwire) –   (Untuk mendapatkan berita ini dalam inbox anda, langgan berita TIME CO2 Leadership Report.)

Selama dua tahun kebelakangan ini, dari Securities and Exchange Commission (SEC) telah menduduki tempat penting dalam perbualan mengenai perniagaan dan iklim. Penyokong iklim telah mendesak agensi itu untuk mengambil tindakan yang paling ketat. Banyak kumpulan perniagaan (walaupun bukan semuanya) telah mendakwa peraturan berpotensi itu terlalu mahal.

Pada hari Rabu, SEC akhirnya bergerak ke hadapan dengan mengundi untuk mengesahkan peraturan yang akan memerlukan sesetengah syarikat awam untuk mendedahkan pelepasan dan risiko iklim apabila ia membawa cabaran “material” kepada perniagaan syarikat. Walaupun penyokong iklim memuji langkah maju penting ini, peraturan akhir telah meninggalkan banyak keperluan paling ketat yang terdapat dalam cadangan SEC yang pertama. Hilang adalah keperluan bagi syarikat untuk mendedahkan apa yang dikenali sebagai pelepasan skop tiga – atau pelepasan yang berasal dari rantai bekalan atau penggunaan akhir produk syarikat. Pengkritik telah menunjukkan bahawa data sedemikian adalah rumit dan sukar untuk dikumpul.

Walaupun dinamakan “peraturan akhir”, perjuangan mengenai pendekatan pendedahan iklim AS sebenarnya baru bermula. Satu kes di hadapan Mahkamah Agung AS mengancam untuk merosakkan kuasa agensi persekutuan – satu langkah yang boleh terus menghalang peraturan pendedahan iklim SEC. Dan tidak kira apa pun hasilnya dalam kes itu, lobi korporat dan negeri konservatif secara meluas dijangka akan mengambil tindakan undang-undang, yang mungkin akan menangguhkan atau bahkan merosakkan peraturan itu.

Dalam persekitaran itu, akan mudah bagi syarikat untuk duduk di belakang dan menunggu bagaimana dinamik ini berubah sebelum melabur sumber untuk mematuhi. Tetapi seperti yang saya tulis sebelum ini, peraturan SEC hanyalah satu titik data dalam gambaran global yang cenderung ke arah pendedahan iklim. Negara-negara dari United Kingdom hingga Singapura sedang mengejar rejim sendiri. Dan peraturan pendedahan iklim Kesatuan Eropah akan menjadi terutamanya relevan bagi banyak syarikat AS. Peraturan itu telah berkuat kuasa tahun ini dan akan diperluaskan ke ribuan syarikat AS yang berurusan di blok itu pada tahun 2025. Mereka juga jauh lebih ketat daripada peraturan SEC. Dan kemudian ada California. Negeri itu sedang mengejar rejim pendedahan sendiri, yang boleh segera ditiru oleh negeri-negeri lain.

Dengan semua itu dipikirkan, kes masih untuk mendahului lengkungan. Tidak kira bagaimana perjuangan mengenai peraturan SEC berakhir, syarikat besar pasti akan menghadapi peraturan pendedahan lebih awal atau kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.