Cillian Murphy sebagai J. Robert Oppenheimer di Oppenheimer

(SeaPRwire) –   Pengakhiran musim anugerah yang telah melihat , mencetuskan , dan memunculkan , Anugerah Akademi ke-96 dijadualkan bermula pada 7 p.m. ET— sejam lebih awal daripada biasa— pada hari Ahad, 10 Mac.

Majlis tahun ini tiba setelah 12 bulan yang penuh peristiwa dalam dunia perfileman. Sebagai tambahan kepada fenomena budaya —yang menyaksikan pembukaan berganda bagi calon Gambar Terbaik menawan pecah panggung kutipan pecah panggung musim panas — mogok serentak oleh dan menangguhkan beberapa keluaran filem utama dan menutup sebahagian besar penerbitan TV dan filem untuk lebih daripada 100 hari. Sekarang, perbincangan mengenai apa yang mungkin menjadi malam Oscar yang mencipta sejarah sedang meningkat.

Berikut ialah semua yang perlu diketahui tentang Oscar 2024.

Di manakah Oscar akan diadakan?

Anugerah Akademi ke-94 - Ketibaan

Oscar 2024 akan disiarkan secara langsung dari Dolby Theatre di Hollywood, tempat majlis diadakan sejak 2002. Siaran akan disiarkan di televisyen di ABC dan boleh distrim di ABC.com atau aplikasi ABC dengan log masuk kabel. Mereka yang tidak mempunyai kabel boleh menonton melalui perkhidmatan strim TV langsung seperti Hulu + Live TV, YouTube TV, FuboTV, dan Sling TV.

Filem manakah yang dicalonkan untuk Oscar terbanyak?

mengetuai pasukan pencalonan Oscar 2024 dengan 13 anggukan, termasuk Gambar Terbaik, Pengarah Terbaik, dan Aktor Terbaik untuk bintang . meraih tempat kedua dengan 11 pencalonan, diikuti oleh pada 10 dan pada lapan.

Siapakah pengacara?

JIMMY KIMMEL

Pengacara bual bicara lewat malam dan penerbit Jimmy Kimmel akan kembali menjadi pengacara Oscar untuk kali keempat—keputusan yang katanya berdasarkan pujian di sekeliling Barbie. “Saya duduk di pawagam menonton Barbie dan berfikir, ‘Baik, mungkin saya akan lakukan ini sekali lagi, sebab sekurang-kurangnya saya mempunyai titik rujukan dengan semua orang,” katanya kepada , menjelaskan bagaimana populariti Top Gun: Maverick pada 2023 menjadikan tugasnya jauh lebih mudah tahun lalu.

Kimmel pertama kali menjadi pengacara Oscar pada 2017, semasa atas . Dia kembali pada 2018 dan kemudian sekali lagi pada 2023.

Rekod apakah yang mungkin dipecahkan?

Lily Gladstone

Oscar 2024 berpotensi menghasilkan beberapa kemenangan bersejarah dalam pelbagai kategori.

Dalam bidang Pelakon Wanita Terbaik, dari Killers of the Flower Moon boleh menjadi wanita Pribumi Amerika pertama yang menerima anugerah itu. Dia juga akan menjadi orang pertama warisan Pribumi Amerika yang pernah memenangi Oscar lakonan. Jika Sandra Hüller—yang juga membintangi calon Gambar Terbaik —mendapat hadiah sebaliknya, dia akan menjadi pelakon kelahiran Jerman pertama yang memenangi kategori tersebut dalam lebih daripada 60 tahun. Sebagai alternatif, mendapatkan kemenangan berganda untuk membintangi dan menerbitkan Poor Things akan menjadikannya wanita kedua yang pernah memenangi Pelakon Wanita Terbaik dan Gambar Terbaik untuk filem yang sama (mengikut jejak pencapaian Frances McDormand pada 2021 untuk Nomadland).

Berkenaan dengan Pelakon Lelaki Terbaik, boleh menjadi penyampai Afro-Latino pertama yang menduduki kategori tersebut jika dia meraih kemenangan berbanding Murphy dan .

Sementara itu, pada usia 81 tahun, Scorsese boleh mencipta sejarah sebagai pemenang Pengarah Terbaik tertua. Dengan 10 pencalonan dalam kategori tersebut, dia adalah pembuat filem hidup yang paling banyak dicalonkan. Walaubagaimanapun, dia masih dua pencalonan di belakang rekod sepanjang masa sebanyak 12, yang dipegang oleh William Wyler. Dalam situasi yang sama, penggubah berusia 92 tahun, John Williams boleh menjadi orang tertua yang pernah memenangi Oscar jika dia mendapat trofi Skor Asal Terbaik untuk Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Kemenangan Gambar Terbaik untuk Anatomy of a Fall karya Justine Triet, The Zone of Interest karya Jonathan Glazer, atau karya Celine Song akan menandakan kali kedua sebuah filem bukan berbahasa Inggeris menduduki kategori tersebut—satu pencapaian yang pertama kali dicapai oleh pada 2020.

Dari segi kemenangan Oscar terbanyak oleh satu filem, Oppenheimer berpotensi memecahkan—atau menyamai—rekod 11 yang dipegang oleh filem Ben Hur pada tahun 1959, Titanic pada tahun 1997, dan The Lord of the Rings: The Return of the King pada tahun 2003.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.