The British Royal Family Attend The Christmas Morning Service

(SeaPRwire) –   Kecuali anda telah berada di bawah air, atau di angkasa lepas, untuk beberapa minggu yang lalu, tidak mungkin anda dapat mengelakkan berita-berita yang telah beredar mengenai keluarga diraja British. Selepas pengumuman serentak pada Januari 17 bahawa Kate Middleton, Puteri Wales, dan Raja Charles akan menerima rawatan hospital—bagi beliau untuk satu “penyakit” yang tidak dinyatakan dan bagi baginda awalnya untuk pembesaran prostat—minat terhadap kedua-duanya hanya bertambah, berkat pendedahan bahawa raja kini sedang menerima rawatan untuk satu penyakit jantung dan dengan ketidakhadiran berterusan puteri dari pandangan awam.

Ini menjadi semakin panas apabila satu gambar beliau dan kanak-kanaknya pada Mac 10, yang bertujuan untuk menafikan teori-teori konspirasi, hanya menambah mereka apabila imej itu ditarik balik daripada edaran kerana ia telah disunting dengan cara misteri. Satu kenyataan berikutnya daripada puteri melalui media sosial—”Seperti kebanyakan jurugambar amatur, saya kadang-kadang menguji penyuntingan. Saya mahu menyatakan rasa penyesalan saya atas sebarang kekeliruan yang gambar keluarga kami kongsi semalam menyebabkan”—hanya menjadikan beliau, dan operasi media Kensington Palace, kelihatan lebih lucu. Walaupun penampilan awam beliau yang kelihatan pada Mac 17 di sebuah kedai ladang berhampiran rumah puteri—lengkap dengan gambar dan video awam yang sangat berguna—belum menyekat desas-desus, yang telah berkembang biak dengan ganas. Ramai berkata bahawa diraja harus kekal pada doktrin yang telah lama dipatuhi mereka iaitu “tidak pernah mengadu, tidak pernah menjelaskan.” Ia telah berjaya menolong mereka pada masa lalu, walaupun kesunyian mereka boleh ditafsirkan sebagai sangat mengelirukan, jika tidak secara aktif menipu.

Tentunya, raja-raja British tidak selalu menjadi contoh kesihatan. Henry VIII sangat gemuk dan dipenuhi dengan bisul kaki, diabetes, dan hipertensi, dan Charles II meminta maaf kerana “mengambil masa yang tidak masuk akal untuk mati” selepas mengalami serangan apoplektik yang membawa maut. Edward VII, yang dikenali sebagai “Edward si Penggoda,” telah diserang oleh bronkitis yang teruk, dan punca gangguan mental George III masih misteri, walaupun hari ini. Lebih baru-baru ini, Ibu Suri telah diserang oleh kanser dua kali, sekali pada usia 60-an dan sekali pada usia 80-an, tetapi berita itu disimpan daripada orang awam sehingga jauh selepas kematiannya pada tahun 2002.

Tetapi penurunan kesihatan Raja George VI mungkin membentuk benang yang paling menyentuh dalam buku terbaru saya mengenai Windsors, Kuasa dan Kemuliaan. Beliau tidak pernah seorang lelaki yang sihat, terjejas oleh kelumpuhan lidah dan masalah perut yang menyakitkan. Beliau tidak pernah mahu menjadi raja, satu keadaan yang dipaksa ke atasnya pada tahun 1936 dengan pengunduran abang sulungnya Edward, dan walaupun beliau menjadi kehadiran yang teguh dan menenangkan sepanjang Perang Dunia Kedua, usaha itu hampir menamatkan riwayatnya. Seperti yang dinyatakan oleh biografi rasminya John Wheeler-Bennett, “sifatnya bukanlah satu yang memudahkan pemulihan pantas simpanan saraf dan fizikal.”

Menjelang awal tahun 1948, kesihatan Raja George VI telah mengambil jurusan yang lebih teruk. Beliau mula mengadu kesakitan dan kebas yang teruk. Beliau mengalami penyakit Buerger, yang telah dibawa oleh merokok beratnya, menjadikannya sukar bagi beliau untuk berjalan. Menjelang Ogos, beliau dikatakan “dalam kesakitan kebanyakan masa,” menendang kaki dan kakinya dengan ganas terhadap meja beliau, dalam usaha sia-sia untuk memulihkan peredaran walaupun dengan penyakitnya. Profesor James Learmouth, Profesor Regius dalam Pembedahan Klinikal, mendiagnosis arteriosklerosis, dibawa oleh tahun-tahun merokok berat, dan mencadangkan bahawa mungkin kaki kanan beliau akan perlu dipotong. Walau bagaimanapun, akhbar hanya diberitahu bahawa “Raja mengalami ‘penghalang aliran darah melalui arteri kaki,'” dan bahawa ini baru-baru ini menjadi akut.

Pada tahun 1949, Raja mengetahui bahawa beliau akan menjadi orang cacat untuk baki hayatnya. Pada Mac 2, beliau menjalani prosedur yang menyakitkan: pembedahan simpatektomi lumbal kanan, bertujuan untuk memulihkan bekalan darah ke kakinya dengan memotong saraf di pangkal tulang belakang, dan dengan itu memberikan beliau beberapa pergerakan semula. Ia berjaya, dan menjelang Julai George mampu menjalankan upacara pelantikan, membawa mereka yang mengelilinginya berharap beliau pulih. Walau bagaimanapun, pada musim panas awal 1951, sinar-X menunjukkan bahawa beliau menghidap kanser pada paru-paru kiri. Untuk mengelakkan mengkhawatirkannya, beliau diberitahu bahawa ia adalah pneumonitis, bentuk pneumonia yang kurang serius, dan ungkapan “perubahan struktur” digunakan. Akhirnya, beliau terpaksa menjalani pembedahan paru-parunya dipotong pada 23 September 1951, yang beliau hadapi dengan tenang, berkata “jika ia akan membantu saya pulih semula saya tidak kisah tetapi idea penuh tentang pisau pakar bedah sekali lagi adalah neraka.”

Prosedur itu kelihatan berjaya pada mulanya, dan satu kenyataan telah dikeluarkan kepada orang awam bahawa “Raja menjalani pembedahan pengangkutan paru-paru pagi ini. Walaupun kebimbangan harus kekal untuk beberapa hari, keadaan selepas pembedahan serta-merta Baginda adalah memuaskan.” Tetapi mereka yang mengelilingi raja tahu bahawa mustahil bagi baginda untuk pulih sepenuhnya. Kesihatan Baginda kelihatan stabil untuk sementara waktu pada awal tahun 1952, membenarkan puteri Baginda Puteri Elizabeth dan Putera Philip berangkat ke lawatan negara yang dirancang ke Australia; mereka tidak pernah melakukan perjalanan itu, kerana mereka dipanggil semula selepas raja meninggal dunia dalam tidurnya pada malam 5 Februari. Akhirnya, beliau tidak mati akibat kanser, tetapi akibat trombosis koronari; kerakot darah yang menjejaskan beliau selama bertahun-tahun membuktikan maut.

Kematian George VI membuktikan satu kejutan yang besar kepada negara British, dan di seluruh dunia; Presiden Truman, yang bertemu dan menyukai raja, secara peribadi berkata tentang baginda bahawa “beliau bernilai dua kali ganda abangnya Ed.” Anak perempuannya yang berusia 25 tahun Elizabeth segera menaiki takhta, dan pemerintahannya merupakan satu kejayaan besar, membenarkan monarki bersinar dengan cara yang belum pernah dilakukannya sebelum ini. Walau bagaimanapun, beliau adalah seseorang yang percaya, dengan kata-kata Walter Bagehot, bahawa “Di atas segala-galanya, kemuliaan kita harus disegani, dan jika anda mula menyibaknya anda tidak dapat menghormatinya… Misterinya adalah kehidupannya. Kita tidak boleh membenarkan cahaya siang memasuki sihir.”

Ia adalah dedikasi kepada tradisi—sesetengah akan berkata pengaburan—yang terus mengganggu keluarga diraja hingga hari ini. Walau bagaimanapun, di tengah-tengah gosip dan spekulasi, sesetengah mungkin berpendapat bahawa satu-satunya cara sihir boleh dipelihara pada abad ke-21 adalah dengan membenarkan cahaya siang yang lebih banyak daripada yang mungkin difikirkan oleh ratu dan raja terdahulu. Mereka mungkin benar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.