Buddhist monk Thich Quang Duc is doused with gasoline during a protest demonstration in Saigon, on June 11, 1963.

(SeaPRwire) –   Seorang anggota tentera udara AS di hadapan kedutaan Israel di Washington, D.C. pada 25 Februari untuk memprotes apa yang dipanggilnya “genosid” orang Palestin dalam peperangan Israel-Hamas. Tindakan Aaron Bushnell adalah sebahagian daripada sejarah panjang dan kontroversi bunuh diri sebagai bentuk protes politik.

Pada masa lalu, bunuh diri telah digunakan sebagai bentuk protes yang sangat ekstrem terhadap politik semasa Musim Bunga Arab, Perang Vietnam, dan perubahan iklim. Dan Bushnell bukanlah orang pertama untuk membakar diri dalam protes peperangan Israel-Hamas. Pada bulan Disember, seorang individu tidak dikenal membakar diri di Atlanta, dalam apa yang diperihalkan polis sebagai “tindakan ekstrem protes politik yang mungkin.”

Police take security measures and investigate the crime scene after 25-year-old Aaron Bushnell, an active-duty member of the US Air Force, set himself on fire Sunday outside the Israeli Embassy in Washington, D.C.

“Ini adalah tindakan putus asa,” kata Ralph Young, profesor sejarah di Universiti Temple. “Anda rasa tiada apa yang anda boleh lakukan, atau orang lain bersedia lakukan, jadi ini adalah pengorbanan terakhir – diri anda sendiri.”

Amalan membakar diri bermula berabad-abad lalu, mengikut kisah Hindu purba tentang Sati, isteri dewa Hindu yang berkahwin tanpa kebenaran bapanya. Beberapa versi kisah hidupnya mengatakan bahawa Sati membakar dirinya sendiri di atas pendiang suaminya, dan digunakan sebagai justifikasi amalan bunuh diri ritual yang lama dilarang di India. Membakar diri juga dilihat sebagai tindakan pengorbanan yang dilakukan oleh pengikut Kristian yang memilih dibakar hidup-hidup ketika mereka ditindas kerana agama mereka oleh maharaja Diocletian ​​sekita 300 Masihi.

Salah satu contoh awal dan paling terkenal tentang bunuh diri politik dalam sejarah moden dilakukan oleh Thich Quang Duc semasa Perang Vietnam. Biarawan Vietnam itu membakar dirinya di Saigon pada tahun 1963 untuk memprotes penindasan umat Buddha oleh kerajaan Vietnam Selatan yang disokong Amerika Syarikat. Beberapa biarawan lain mengikut contohnya.

Bunuh diri Thich Quang Duc menjadi salah satu imej paling kekal dan menghantui perang itu. “Orang Amerika purata akan berkata, ‘Kami menyokong demokrasi, dan melawan komunisme,’ dan imej ini tentang biarawan ini memilih cara mengerikan ini untuk mati untuk memprotes kerajaan Amerika, benar-benar mengejutkan,” kata Michael Biggs, profesor sosiologi di Universiti Oxford.

Beberapa orang di Amerika Syarikat juga membakar diri sebagai bentuk protes semasa Perang Vietnam, termasuk seorang Quaker bernama Norman Morrison yang membakar diri di luar Pentagon sambil memeluk anaknya.

Taktik ini tidak hanya digunakan untuk memprotes perang. Di India pada tahun 1960-an, amalan itu digunakan dalam protes pelaksanaan bahasa Hindi sebagai bahasa kebangsaan. Pada tahun 2009, seorang biarawan Tibet membakar diri untuk memprotes pemerintahan China di Tibet, dalam insiden yang memicu protes besar-besaran di barat China. Lebih 100 biarawan membakar diri selama beberapa tahun.

Baru-baru ini, taktik ini telah digunakan oleh aktivis iklim untuk memprotes perubahan iklim. Pada tahun 2018, David Buckel, seorang peguam Amerika yang telah bersara, membakar dirinya di Prospect Park, Brooklyn. Pada tahun 2022, aktivis iklim Wynn Alan Bruce membakar diri di plaza di hadapan Mahkamah Agung. “Tindakan ini bukan bunuh diri,” kata Kritee Kanko, ahli sains iklim dan kawan Bruce mengikuti tindakan itu. “Ini adalah tindakan yang sangat berani dari segi kemanusiaan untuk menarik perhatian kepada krisis iklim.”

“Ini adalah tindakan tanpa keganasan paling ganas. Orang-orang memilih untuk mengakhiri nyawa mereka sendiri dengan cara yang secara jelas mengerikan,” kata Jack Downey, profesor di Universiti Rochester yang penyelidikannya memberi tumpuan kepada gerakan keadilan kontemporari. “Mereka memilih untuk mengakhiri hidup mereka sendiri sebagai kenyataan awam. Kenyataan itu bertujuan mengejutkan, dan bertujuan untuk menyatakan tahap aduan mereka.”

Jika anda atau seseorang yang anda kenali mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, hubungi 911, atau dapatkan rawatan dari hospital tempatan atau pemberi perkhidmatan kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.