(SeaPRwire) –   Setiap tahun pada 15 Mei, rakyat Palestin di seluruh dunia mengamati apa yang dikenali sebagai Hari Nakba, ulang tahun yang muram pada tahun 1948 apabila Perang Arab-Israel bermula, mempercepatkan gelombang pengusiran dan pengusiran di kalangan penduduk Palestin. Tahun ini, dengan lebih daripada 450,000 orang – hampir suku daripada populasi Gaza – baru-baru ini dalam masa seminggu yang lalu, peringatan Nakba, bahasa Arab untuk “bencana”, mengambil makna baru.

Bagi mereka yang mengamati, Hari Nakba bukan sahaja hari untuk berkabung, tetapi juga untuk rasa penubuhan semula. Walaupun ia diingati setiap tahun, peristiwa itu mempunyai nuansa sejarah dan pemacu yang boleh menyumbang kepada pemahaman terhadap peristiwa semasa di Gaza.

Apa yang dikenang pada Hari Nakba?

Zionisme politik – gerakan untuk mencipta negara Yahudi – bermula pada abad ke-19, tetapi penganiayaan orang Yahudi di Eropah pada tahun 1930-an dan kekejaman Holocaust menggerakkan migrasi besar-besaran pada dekad itu ke apa yang dikenali sebagai , tanah yang dikuasai British pada masa itu yang sebahagian besarnya berpenduduk Muslim-Palestin. Dalam konflik semakin meningkat mengenai tanah itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu negara Arab dan Yahudi; cadangan itu ditentang oleh penduduk Arab tanah itu, dan perang saudara berikutnya pengumuman rancangan itu. Apabila Israel mengisytiharkan kemerdekaannya pada 14 Mei 1948, menyusul kepulangan Britain, tentera daripada beberapa negara Arab jiran di pihak penduduk Arab Palestin. Serangan mereka berlaku pada 15 Mei.

Dalam perang yang berikutnya, kerana Israel menolak balik pasukan jiran-jirannya, lebih separuh penduduk Palestin telah dipindahkan. Dari 1947 hingga 1949, 531 bandar telah oleh milisia Israel, menurut Biro Statistik Pusat Palestin di Tebing Barat, rumah telah ditembak, dan 15,000 orang terbunuh, termasuk wanita dan kanak-kanak. “Mereka menyaksikan rogol, penahanan lelaki dan budak lelaki, dan hampir semua mereka menyaksikan penghancuran tapak budaya utama,” kata Abdel Razzaq Takriti, profesor sejarah Palestin dan Arab Moden di Universiti Rice. (Menjelang akhir perang Arab-Israel, lebih 6,000 orang Israel kehilangan nyawa mereka, termasuk beberapa dalam .)

“Terdapat serangan ke atas sumber air; Akka [juga dikenali sebagai Acre], misalnya, tertakluk kepada peperangan biologi. untuk memaksa penduduk keluar,” kata Takriti. “Idea itu adalah untuk memperoleh sebanyak mungkin tanah dengan penduduk Palestin yang paling sedikit kekal.” Usaha lanjut untuk meracuni sumber air telah digagalkan apabila pegawai Mesir mendapati, kata Takriti.

Daripada populasi Palestin 1.4 juta pada masa itu, 800,000 telah dipindahkan; pembunuhan beramai-ramai keluarga dan bandar meninggalkan luka yang kekal pada mangsa yang terselamat. “Nakba mempunyai dua dimensi,” kata Takriti. “Bencana kemanusiaan melibatkan kehilangan tanah, kehilangan harta dan pengusiran penduduk asli. Dimensi politik yang lain melibatkan penindasan kedaulatan asli. Kedua-dua aspek realiti itu “

Razan Ghabin, seorang Palestin berusia 26 tahun yang tinggal di AS, menceritakan kisah yang diceritakan kepadanya oleh datuk neneknya yang terselamat daripada Nakba. Nenek Ghabin, Othmana As’ad Ghabin, adalah pelarian Palestin dari Lifta, sebuah kampung di pinggiran . Lahir pada 1925, Othmana menceritakan Nakba kepada cucunya berulang kali. Dia akan menguji kanak-kanak dan cucu-cucunya dengan meminta mereka mengulangi kenangan-kenangannya kembali kepadanya untuk memastikan cerita-ceritanya tidak pernah mati. Orang-orang Liftawi adalah orang kaya, dengan banyak sanak saudara dalam keluarga memegang ijazah Sarjana. Lifta kini dikenali sebagai “Pompeii Palestin” – bangunan asal yang ditinggalkan selepas Nakba masih berdiri hari ini, ditinggalkan.

Kiri: Datuk nenek Razan Ghabin, Othmana As'ad, memakai thobe tradisional Liftawi menyambut perkahwinan salah seorang anaknya di Ramallah, Palestin beberapa tahun selepas Nakba; Kanan: Foto datuk nenek moyang dan sanak saudara Ghabin di luar kedai kopi Lifta beberapa tahun sebelum Nakba, di mana mereka akhirnya diserang dan dipaksa dipindahkan.

Tentera militia Israel menyerang kedai kopi di kampung itu pada tahun 1948 semasa keluarga Othmana berada di sana, katanya. Tentera tentera memaksa mereka untuk meninggalkan, dengan memberitahu mereka bahawa ia akan menjadi sementara. Mereka bersembunyi di gua berhampiran dan setiap kali mereka cuba kembali mereka akan ditembak. Mereka kemudian terpaksa menubuhkan kehidupan sebagai pelarian di , sebuah bandar di Tebing Barat. Walaupun sempadan dibuka beberapa tahun kemudian pada 1967, As’ad tidak pernah dapat kembali ke Lifta. Keluarga itu terus tinggal di Ramallah.

Bagaimana Hari Nakba diraikan hari ini?

Yousef Kassim, seorang Palestin-Amerika dan anak kepada mangsa Nakba, menekankan pentingnya hari itu bagi orang Palestin di seluruh dunia. “Kami pasti merenungkannya sebagai keluarga; kami akan berkongsi cerita atau bapaku akan berkongsi cerita. Dia masih bayi ketika ia sebenarnya berlaku, tetapi semakin kurang orang yang masih hidup ketika ia berlaku. Bagi banyak orang ia sukar untuk bercakap tentang,” kata Kassim. “Kami percaya ia masih berterusan, kerana selama orang-orang Palestin yang dipaksa berpindah dan keturunan mereka tidak dibenarkan kembali, ia akan berterusan bagi mereka.”

“Bapaku berasal dari Lifta, berhampiran Deir Yassin” – tapak salah satu pembunuhan beramai-ramai terburuk Nakba – “dan itulah tempat datuk ibuku lahir,” katanya. “Berita menyebar cepat ke kampung-kampung berjiran, berita pembunuhan dan rogol.” Penduduk kampung tidak berada dalam kedudukan untuk mempertahankan diri daripada tentera. Datuk Kassim menyewakan rumah kepada mangsa Nakba dan imigran Yahudi, dan selepas apa yang terjadi kepada keluarganya, ditinggalkan tanpa wang dengan 12 anak. Yasser Kassim tinggal hanya enam batu dari Lifta tetapi tidak pernah dibenarkan kembali. “Dia hidup sehingga berusia 93 tahun dan tidak pernah mendapat melihat keadilan.”

Kumpulan hak kembali Palestin dan jawatankuasa di seluruh dunia menuntut hak semasa hari ini, menceritakan semula penghancuran bandar dan bandar individu, kata Takriti. “Pelarian mahu pemulangan, dan menolak habis-habisan penyelesaian semula dan mahu tanah mereka kembali. Mereka juga mahu penamatan pendudukan tentera Israel dan apartheid .” Banyak orang Palestin menuntut penghormatan politik, kebangsaan dan kemanusiaan semasa masa ini, dan mereka melakukan ini melalui , perhimpunan, ucapan, penerbitan dan aktiviti kebudayaan.

“Banyak orang Palestin, apabila kami memikirkan Nakba kami memikirkan peristiwa yang sangat buruk,” kata Kassim, “tetapi kami juga mendapat banyak inspirasi daripada cara ibu bapa dan datuk nenek kami menangani situasi yang sangat sukar dengan banyak kemuliaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.