Yemen

(SeaPRwire) –   KAIRO — Sebuah bot yang membawa migran karam di luar pantai meninggalkan sekurang-kurangnya 49 orang mati dan 140 hilang, kata Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi PBB pada hari Selasa.

Bot itu membawa kira-kira 260 warga Somalia dan Ethiopia dari pantai utara  dalam perjalanan 320 kilometer (200 batu) merentasi Teluk Aden ketika ia karam pada hari Isnin di luar pantai selatan Yaman, kata IOM dalam satu kenyataan.

Ia menyatakan bahawa usaha mencari dan menyelamat sedang dijalankan dan setakat ini 71 orang telah diselamatkan. Antara yang maut termasuk 31 wanita dan enam kanak-kanak, katanya.

Yaman adalah  daripada Afrika Timur dan Tanduk Afrika yang cuba mencapai negara-negara Teluk untuk bekerja. Walaupun hampir sedekad  bilangan migran yang tiba setiap tahun meningkat tiga kali ganda daripada tahun 2021 hingga 2023, melonjak daripada kira-kira 27,000 kepada lebih 90,000, kata IOM bulan lalu. Kira-kira 380,000 migran kini berada di Yaman, menurut agensi itu.

Untuk sampai ke Yaman, migran dibawa oleh penyeludup dengan bot yang sering berbahaya dan sesak merentasi Laut Merah atau Teluk Aden. Pada bulan April, sekurang-kurangnya 62 orang maut dalam dua nahas kapal di luar pantai Djibouti ketika mereka cuba mencapai Yaman. IOM menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 1,860 orang telah meninggal dunia atau hilang di sepanjang laluan itu, termasuk 480 yang lemas.

Penenggelaman pada hari Isnin “adalah satu lagi peringatan tentang keperluan mendesak untuk bekerjasama untuk menangani cabaran migrasi yang mendesak dan memastikan keselamatan dan keamanan migran di sepanjang laluan migrasi,” kata jurucakap IOM Mohammedali Abunajela.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.