(SeaPRwire) –   ISLAMABAD (AP) — Sekutu kepada bekas perdana menteri Pakistan yang dipenjara Imran Khan memenangi bahagian terbesar kerusi dalam pengiraan akhir pilihan raya negara itu, menurut jumlah akhir keputusan yang diterbitkan Ahad.

untuk memilih parlimen baru telah ditandai dengan tuduhan penipuan undi, penutupan telefon bimbit tanpa sebelumnya, dan pengecualian Khan dan parti Tehreek-e-Insaf Pakistan, atau PTI, daripada undi.

Orang-orang dari PTI bertanding sebagai calon bebas kerana tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya dan Mahkamah Agung untuk merosakkan penyertaan parti mereka. Satu langkah termasuk menyingkirkan parti daripada simbol pilihan raya, yang membantu pengundi buta huruf mencari calon pada kertas undi. Satu lagi adalah melarang perhimpunan parti.

Khan, yang dikeluarkan daripada jawatan melalui , telah berada di dalam penjara sejak Ogos tahun lalu. Beliau dilarang bertanding dalam undi kerana sabitan jenayahnya dan mendakwa hukuman dan siri kes undang-undang terhadapnya adalah bermotifkan politik.

Jumlah akhir menunjukkan bahawa calon bebas memenangi 101 daripada 266 kerusi di Dewan Rakyat, atau dewan rendah parlimen.

Parti Liga Muslim Pakistan-N, atau PML-N, diketuai , memenangi bilangan kerusi kedua terbesar dengan 75.

Parti Rakyat Pakistan, atau PPP, diketuai Bilawal Bhutto-Zardari, menduduki tempat ketiga dengan 54 kerusi. Satu keputusan telah ditahan dan undi lain ditangguhkan kerana kematian calon.

Tiada parti memenangi majoriti untuk membentuk kerajaan, jadi Pakistan akan mempunyai perikatan. Parlimen baru memilih perdana menteri negara berikutnya.

Keputusan pilihan raya ini merupakan kemaluan bagi Sharif, yang ditetapkan sebagai pilihan keselamatan yang berkuasa kerana kepulangannya yang lancar ke negara Oktober lalu. Tentera Pakistan sentiasa meletakkan dirinya sebagai penentu muktamad siapa yang menjadi perdana menteri.

Sharif menghabiskan empat tahun dalam buangan di luar negara untuk mengelakkan menjalani hukuman penjara tetapi sabitannya dibatalkan dalam tempoh beberapa minggu selepas kedatangannya ke Pakistan.

Malah pada hari mengundi, beliau mendesak tempoh lima tahun penuh untuk satu parti. Pada petang Jumaat, melihat parti beliau tertinggal di belakang calon bebas yang disokong Khan, beliau bercakap tentang pakatan dan berganding tangan.

Sharif tidak pernah menyempurnakan tempoh penuh dalam jawatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.