Guohua Power Station, a coal-fired power plant, operates in Dingzhou, Baoding, in the northern China's Hebei province, Nov. 10, 2023.  The world is off track in its efforts to curb global warming, a new international report calculates.

(SeaPRwire) –   Dunia tidak berada di landasan yang betul dalam usahanya untuk mengurangkan pemanasan global dalam 41 daripada 42 pengukuran penting dan bahkan menuju arah yang salah dalam enam cara penting, menurut laporan antarabangsa baharu.

Satu-satunya titik terang ialah jualan kenderaan penumpang elektrik secara global kini berada di landasan untuk sepadan dengan apa yang diperlukan — bersama banyak perubahan lain — untuk mengehadkan pemanasan masa depan hanya beberapa perpuluhan darjah lagi, menurut laporan State of Climate Action yang dikeluarkan Selasa oleh World Resources Institute, Climate Action Tracker, Bezos Earth Fund dan lain-lain.

Di sisi lain, wang awam yang dibelanjakan untuk mencipta lebih penggunaan bahan api fosil sedang menuju arah yang salah dan lebih laju berbanding masa lalu, kata Kelly Levin, pengarah sains dan data di Bezos Earth Fund yang turut menyumbang kepada kajian.

“Ini bukan masa untuk menukar sedikit sebanyak, tetapi sebaliknya masa untuk mengurangkan karbon secara radikal dalam semua sektor ekonomi,” kata Levin.

“Kita jauh daripada landasan dan kita melihat impak ketidakbertindakan yang meluas dari kebakaran hutan yang meluas di Kanada, kematian berkaitan haba di seluruh Mediterranean, suhu rekod tinggi di Asia Selatan dan sebagainya,” tambahnya.

Kemudian pada bulan ini, perbincangan penting antarabangsa mengenai iklim akan bermula di Dubai yang merupakan kali pertama negosiator dunia akan melakukan penilaian global mengenai sejauh mana masyarakat menepati matlamat iklim 2015. Sebelum puncak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, laporan daripada pakar mengenai kemajuan Bumi atau kebanyakannya ketiadaannya, termasuk penilaian kebangsaan Amerika Syarikat dengan ratusan petunjuk, akan dikeluarkan. Laporan 42 petunjuk hari ini menawarkan salah satu kad laporan yang paling muram, menyatakan kegagalan berbilang masyarakat.

Laporan ini melihat apa yang diperlukan dalam beberapa sektor ekonomi global — kuasa, pengangkutan, bangunan, perindustrian, kewangan dan hutan — untuk menyesuaikan dengan dunia yang mengehadkan pemanasan kepada 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) berbanding zaman pra-perindustrian, matlamat yang diambil oleh dunia di Paris pada 2015. Bumi sudah memanas kira-kira 1.2 darjah Celsius (2.2 darjah Fahrenheit) sejak pertengahan abad ke-19.

Enam kategori — keamatan karbon pengeluaran keluli global, berapa banyak batu kenderaan penumpang bergerak, bas elektrik dijual, kehilangan hutan bakau, jumlah pembuangan makanan dan pembiayaan awam bahan api fosil — sedang menuju arah yang salah, menurut laporan tersebut.

“Subsidi penggunaan bahan api fosil khususnya mencapai tahap tertinggi tahun lepas, melebihi $1 trillion, dipacu oleh perang Ukraine dan kenaikan harga tenaga yang menyusul,” kata rakan penyumbang laporan Joe Thwaites daripada kumpulan Natural Resources Defense Council.

Enam kategori lagi dianggap “tidak berada di landasan” tetapi menuju arah yang betul, yang merupakan paling hampir berada di landasan dan lebih baik berbanding 24 pengukuran yang “jauh daripada landasan.” Mereka hanya tidak berada di landasan termasuk penjanaan tenaga sifar karbon, kenderaan elektrik sebagai peratusan armada, jualan kenderaan elektrik dua dan tiga roda, pengeluaran daging haiwan ternakan, penghutanan semula dan bahagian pelepasan gas rumah hijau dengan keperluan pelaporan risiko iklim korporat wajib.

Orang harus bimbang bahawa laporan ini adalah salah satu “terlalu sedikit, terlalu lewat,” kata pakar iklim Universiti Arizona Katharine Jacobs, yang tidak terlibat dengan laporan itu tetapi memuji kerana sangat menyeluruh.

“Saya tidak terkejut bahawa pada skala global kita tidak memenuhi jangkaan untuk mengurangkan pelepasan,” kata Jacobs dalam e-mel. “Kita tidak boleh mengabaikan fakta bahawa komitmen global untuk pengurangan (gas rumah hijau) pada dasarnya tidak boleh dipaksakan dan beberapa kemunduran besar telah memberi kesan kepada kemajuan kita.”

Apabila cuba mengubah ekonomi, kuncinya adalah memulakan dengan “buah-buahan rendah,” iaitu sektor ekonomi yang paling mudah dipindahkan dan memberi impak besar, kata pakar iklim Dartmouth Justin Mankin, yang tidak terlibat dengan laporan itu. Tetapi beliau berkata laporan itu menunjukkan “kita benar-benar berjuang untuk memilih buah-buahan rendah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)