People in Various Halloween-themed Costumes Play in Shanghai

(SeaPRwire) –   Apabila orang ramai berkumpul di Shanghai pada akhir bulan lepas untuk sambutan Halloween pertama bandar raya itu dalam tahun-tahun, perarakan kostum – daripada rujukan filem ke meme tempatan dan sebahagian kecil pun mengejek kerajaan dan ekonomi yang merosot – pada mulanya dipuji dalam media negara dan media sosial Cina sebagai bukti dan bahawa

Tetapi hanya masa sebelum serbuan akan datang. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, beberapa orang muda Cina telah ditahan oleh polis kerana ungkapan politik mereka semasa perarakan Halloween dan syarikat teknologi Cina telah diminta oleh pihak berkuasa untuk mengawal selia kostum mereka di platform mereka, Radio Bebas Asia melaporkan Isnin, mengutip beberapa sumber.

Beberapa orang yang memakai kostum telah ditahan manakala yang lain sedang disiasat, aktivis hak asasi manusia Her Peirong memberitahu RFA. “Saya agak familiar dengan orang-orang ini, dan sesetengah ahli keluarga mereka telah memanggil saya,” katanya.

Penangkapan itu datang tidak lama selepas penapis Cina dilaporkan mengarahkan laman media sosial seperti Xiaohongshu dan Douyin (versi asal Cina TikTok) untuk “memperbetulkan” kandungan berkaitan kostum Halloween dan melarang pos Halloween yang “melanggar nilai-nilai inti sosialisme,” kakitangan syarikat media tanpa nama memberitahu RFA.

Halloween selama ini menjadi subjek sensitif di Cina, dengan pihak berkuasa sebelum ini mengharamkan dan mengawal perayaan lain. Tetapi sambutan tahun ini di Shanghai, yang datang selepas tiga tahun penguncian pandemik dan hampir tepat setahun selepas protes meletus mengenai dasar sifar-COVID kontroversi negara itu, nampaknya mengambil makna politik tambahan bagi sesetengah peserta.

Dalam foto perarakan yang mendapat perhatian besar di media sosial dan luar negara, sesetengah penyambut Halloween memakai rujukan terselubung kepada sekatan COVID negara itu, seperti pakaian pelindung putih yang dipakai oleh pegawai awam menguatkuasakan protokol pandemik ketat. Sekurang-kurangnya seorang memakai baju berselimut kertas – simbol penting yang digunakan dalam protes tahun lepas mengikuti serbuan rasmi terhadap slogan politik. Protes November tahun lepas, diperhatikan dengan teliti oleh dunia, dianggap sebagai ancaman paling serius terhadap cengkaman Kuasa Presiden Xi Jinping sehingga kini. (Pihak berkuasa ketara membatalkan perayaan berikutnya bulan Disember).

Tahun ini merujuk kepada ketidakpuasan yang meresap di sekitar dasar sifar-COVID negara itu. Ramai penyambut memakai kostum pengemis berpendidikan tinggi untuk melecehkan ekonomi negara itu. Dan satu Weibo pada 1 November menunjukkan pegawai polis mengejar lelaki berpakaian Lu Xun, penulis Cina terkenal yang kisahnya mengenai cendekiawan yang berjuang dalam China Kerajaan telah mencetuskan resonansi di kalangan belia Cina yang kecewa dengan naratif bahawa kejayaan sekolah adalah jaminan kestabilan kewangan. Ada juga sekurang-kurangnya seorang berpakaian Winnie the Pooh, beruang kartun yang kini menjadi simbol sentimen anti-kerajaan di Cina – dan oleh itu diharamkan – kerana keserupaan fizikalnya kepada Presiden Xi Jinping.

“Apa yang berlaku di Shanghai?” kata Her, aktivis itu. “Mereka baru sahaja kembali dari meningkatkan hubungan diplomatik di sana,” katanya, merujuk kepada pertemuan Biden-Xi di APEC San Francisco minggu lepas, “dan sekarang mereka menangkap orang di sini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)